Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Literarni radovi za Vukovar

Autor: Mile Marić

18.11.2008. 23:00
Literarni radovi za Vukovar

Foto: Mile MARIĆ



Zajednička suradnja Radio Benkovca i Srednje škole kneza Branimira Benkovac urodila je radio emisijom na temu: “I u mome gradu Vukovar svijetli!”, a o istoimenom projektu govorio je Josip Peran, ravnatelj srednje škole, istaknuvši da se svake godine u Srednjoj školi kneza Branimira Benkovac na osobit način uz pijetet, ali i ponos, obilježava sjećanje na žrtve Vukovara, Škabrnje i Nadina. Na 17. obljetnicu stradanja nedužnih civila Vukovara i Škabrnje, a u svijetlu obilježavanja ovoga dana, dana ponosa, slave i herojstva Vukovara, Škabrnje, Nadina i inih drugih stradalnika na svekolikom hrvatskom prostoru učenici naše škole su kroz projekt “I u mom gradu Vukovar svijetli” pisali literarne radove.
Svih 17 učeničkih radova iznimno su kvalitetni, prožeti patnja i nadama Vukovara i izloženi su na panou u predvorju naše škole i na panou Gradske knjižnice Benkovac. Ocjenjivačko povjerenstvo se ipak moralo odlučiti da jedan literarni rad bude najbolji, a to je rad učenice G-2 razreda Elene Franjičić koja je nagrađena knjigom „Vukovar i istočno bojište” autora Davora Runtića. Za slušatelje Radio Benkovca izabrano je šest ponajboljih radova koje su kazivali sami autori izrazivši spretnost da se za naš novine slikaju zajedno s radijskim voditeljem Mihovilom Mijom Brkićem. A mi Vam donosimo rad “I u mom gradu Vukovar svijetli” učenice Elene Franjičić.


“I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI”


 
Godine su prošle i godine prolaze, a slike i sjećanja su i dalje bolna… Ono što tad se dogodi obilježi tadašnju generaciju, a i generacije poslije. Tama se uvukla u grad, krv i suze, jauci, bol i patnja zavladali su ulicama… Tama je pokušala progutati Vukovar, već se nadvila nad svakom ulicom, svakom kućom i svakim Vukovarcem… Domove razoriše, mir i spokoj rastjeraše, živote oduzeše… Vukovar baciše na koljena… Ali nisu očekivali da će taj isti Vukovar koji tamom su prikrili, da će se taj grad izdići opet s glavom gore. A on je upravo to i napravio! Hrabri naši ljudi, očevi, sinovi… Svi oni sa strahom koji im se u očima skrivaše i molitvom koja im poteče s usana u tu tamu nesebičnu uđoše… Svoj život, svoju dušu za slobodu svoje djece, za slobodu grada i za svoj narod dadoše. Te hrabre duše postadoše svijetlo koje pobijedi i otjera tamu. Vukovar se diže, svijetlo zavlada gradom, gradom koji postade simbolom slobode… I danas je trenutak , trenutak sjećanja kad će se sve te hrabre duše i naše molitve iz Benkovca ujediniti i zasjati jednakim vukovarskim svijetlom, svijetlom hrabrosti i žrtve, svijetlom zahvalnosti i ljubavi, svijetlom nade i mira…
Elena Franjičić, G2 Srednja škola kneza Branimira Benkovac