Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mogu li se iznenaditi “modri”?

Autor: Drago Bajković

18.11.2008. 23:00
Mogu li se iznenaditi “modri”?

Foto: Vedran SITNICA



Koliko momčad Ivice Datkovića može napraviti u Maksimiru ostaje za vidjeti, dojma smo da hrabrom igrom bez velikog psihološkog pritiska mogu puno
Nakon pobjede uvijek se lakše diše, naročito nakon ovakve kakva je izvojevana protiv Šibenika. S eventualnim porazom Zadar bi se zacementirao na dnu ljestvice i teško je za očekivati kako bi momčad Ivice Datkovića u nastavku prvenstva bila kadra napraviti takvu seriju i vratiti se u igru za prvoligaški ostanak. Naročito je bilo teško igrati protiv Šibenika zbog priča koje su danima prije kolale Kalelargom i šire, a govorile su da će susjedi sa Šubićevca, dogovorno, dobiti prvo poluvrijeme, a Zadar će na kraju pobijediti. Navodno su kladionice blokirale taj par na tu mogućnost zbog velikih uplata. Što se na kraju dogodilo, ništa, baš ništa od tih naklapanja. A nije bilo lako nikome u klubu sa Stanova dok su kolale te priče i nije se bilo lako treneru Ivici Datkoviću i igračima skoncentrirati na utakmicu kada se već unaprijed zna tijek i ishod te utakmice. Svaka čast Zadranima na demantiju, koji je već drugi uzastopce, jer slično se pričalo i prije utakmice s Hajdukom prema kome je Zadar bio prilično blagonaklon u prethodnim sezonama. I “bili” su pali na Stanovima, pa je sada valjda došao i kraj pričama o namještanju utakmica u kojima igra Zadar.
Inter u naletu
Zadrani su ovom pobjedom nad Šibenikom ponovno uhvatili priključak s momčadima koje gravitiraju prema dnu prvoligaške ljestvice i to je u ovome trenutku najvažnije. Znalo se da će biti tako u slučaju pobjede, jer su Zadrovi nabliži susjedi na ljestvici u ovome kolu igrali međusobno. Pritom mislimo na Croatiju (S) i Inter. Ta utakmica završila je pobjedom gostiju iz Zaprešića koji su prilično lako došli do ta tri boda protiv indisponiranih Sesvećana. U prošlome tjednu vlasnik Croatije Zvonimir Zubak neobjašnjivo je iz momčadi potjerao četvoricu najiskusnijih, što je na neki način bilo ravno samoubojstvu. Inter, koji je kolo ranije slavio na Kantridi, doslovno ih je pregazio i trenutačno Sesvećani djeluju prilično grogirano. Cibalia je pod ravanjem novoga trenera Stanka Mršića uspjela napraviti najveće iznenađenje kola osvojivši bod u Vinkocima protiv lidera Dinama. Sada Vinkovčani imaju 15 bodova, tri više od Zadra. Rijeka je doživjela novi poraz i to od Hajduka na Poljudu i ušla u opasnu zonu na prvoligaškoj ljestvici. Sada momčad s Kantride ima 16 bodova, isto kao i Croatia (S), a Inter je na osmom mjestu s bodom više. Te četiri momčadi nalaze se u opasnoj zoni, onoj koju Zadar još mora dostići i nadamo se prestići. U ostale dvije utakmice Zagreb je pobijedio Slaven Belupo koji pomalo gubi korak s vodećim dvojice, a Varteks i Osijek su podijelili bodove s tim da je taj susret prekinut desetak minuta prije kraja zbog velike magle. Po propozicijama utakmica će biti registrirana rezultatom 0:0 koji je u tom trenutku bio aktualan.
Ugroženi međusobno
Sljedeće kolo za prvoligaša sa Stanova nosi težak ispit. Zadrani gostuju na Maksimiru kod vodećeg Dinama koji ne smije dopustiti kiks poput onoga u Vinkovcima. U međuvremenu “modri” danas moraju odigrati odgođeni susret s Rijekom na Kantridi i sigurno će im nedostajati svježine u nedjelju. Također ne smijemo zaboraviti da ih sljedeći tjedan očekuje susret 3. kola Kupa EUFA-e i misli bi im mogle letjeti i u tom smjeru dok se na zelenom travnjaku Maksimira budu suprotstavljali Zadru. Koliko momčad Ivice Datkovića može napraviti u Maksimiru ostaje za vidjeti, dojma smo da hrabrom igrom bez velikog psihološkog pritiska mogu puno. Živi bili, pa vidjeli. Ono što je za Zadrane biti prilično važno su ishodi u još dva susreta 16. kola. Na Kantridi se sastaju Rijeka i Croatia (S), momčadi koje su u posljednjem kolu doživjele poraze i obje imaju po 16 bodova. Riječani su u prednosti zbog domaćeg terena iako im on u prethodnim susretima nije ostao u dobrom pamćenju. U svakom slučaju neizvjestan dvoboj. Ništa manje važan neće biti ishod utakmice između Intera i Cibalije. Žuti su u naletu s dvije gostujuće pobjede zaredom, a Cibalia je također dobila dozu samopouzdanja s novim trenerom i remijem protiv Dinama. Što se tiče ostalih utakmica sastaju se još: Šibenik – Varteks, Osijek – Zagreb te Slaven Belupo – Hajduk. Puno zanimljivih dvoboja, za Zadrane najvažniji onaj u Maksimiru.


 SAMO BILAVER S DVA ŽUTA KARTONA


Svaki detalj bit će važan za nogometaše Zadra u preostala tri kola koliko imaju odigrati do zimske stanke. Što se tiče akumuliranih žutih kartona situacija za prvoligaša sa Stanova nije loša. Trener Ivica Datković za sljedeće kolo ima na dispoziciji sve igrače, točnije nitko ne podliježe kazni zbog tri žuta kartona. Neloša je situacija i s dva kartona, u toj rubrici za sada je samo Josip Bilaver koji se oporavlja zbog ozljede ramena i svakako neće biti u konkurenciji za momčad do proljetnog dijela prvenstva. S jednom javnom opomenom Zadar trenutačno ima deset igrača, a to su: Naum Batkoski, Šime Maruna, Ferdo Milin, Ante Mitrović, Ninoslav Parmaković, Marko Rašo, Jakov Surać, Bruno Šiklić, Marin Tomasov, Andrija Vuković. Sudeći po tome Zadar bi u Maksimiru mogao istrčati s najjačom postavom jer nikome ne prijete sankcije što se tiče 17. kola, u kojem u vrlo važnoj utakmici na svojim Stanovima ugošćuje Inter. Istini za volju treba se čuvati crvenih kartona, ali i žutih jer nakon Dinama i Intera slijedi važno gostovanje kod Croatije iz Sesveta.