Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Obrtnici – slavljenici

Autor: Damir Maričić

18.11.2008. 23:00
Obrtnici – slavljenici

Foto: Vedran SITNICA



Nagrade Grada Zadra primit će Udruženje obrtnika Zadar koje ove godine slavi 40. obljetnicu i Vinko Pavlović, njegov potpredsjednik, koji je ove godine dobio najvišu nacionalnu obrtničku nagradu “Zlatne ruke”
Kod ovogodišnjih dodjela Nagrada Grada Zadra na binu će i dvoje dobitnika iz segmenta gospodarstva i to Udruženje obrtnika Zadar i Vinko Pavlović, njegov dopredsjednik i dugogodišnji obrtnik.
Obrtnici Zadra, ili bolje rečeno obrtnici članovi zadarskog Udruženja obrtnika, jer ono pokriva 23 jedinice lokalne samouprave, ovu nagradu primaju i zbog svog značenja za gospodarski i svaki drugi život Zadra, ali i zbog značajnog jubileja – 40. godišnjice osnivanja udruženja i kontinuiranog djelovanja. U tom je jubileju sadržan veoma težak i mladim ljudima često i nerazumljiv prijeđeni put. Naime, put u kojem su obrtnici kao privatnici ideološki karakterizirani kao neprijatelji ideje socijalizma, tolerirani kao nužno zlo. Isto tako taj put sažima i godine od obnavljanja za 2. svjetskog rata razorenog Zadra do godina njegovog uspona, ponovnog stradanja, posebice gospodarskog kroz Domovinski rat, i ponovne (po tko zna koji put u povijesti) borbe za oživljavanje. U toj zadnjoj borbi Zadar se po mnogočemu nametnuo kao predvodnik nekad ratom stradalih područja i gradova. Obrtnici su tome dali poseban prilog. Dio tog priloga sažet je u enormnom rastu broja obrta i kod obrtnika zaposlenih tijekom i u prvim godinama nakon Domovinskog rata. Obrtnici su tada s rastom obrta i radnika od 10 do 14 posto bili spas za socijalne nevolje Zadrana. Dio tog posla dorađen je namjerno i rado, jer se dio ljudi odlučivao na samostalan posao kada je on dopušen i tretiran s punom legalnošću, a dio iz nevolje jer su izgubivši posao u nekadašnjim socijalističkim tvrtkama, a potom lovini tajkuna i “pretvarača” morali od nečega živjeti, a obrtništvo im se činilo prihvatljivije od osnivanja tvrtki.
“Najveće poduzeće”
Uglavnom u tim su godinama obrtnici, gledano zbirno, postali “najveće poduzeće” u Zadarskoj županiji. Zadarskih obrtnika ima oko 4.000, a sa zaposlenima tijekom ljeta skoče na oko 10.000 padajući zimi na oko 9.000. To je više nego zapošljava prerađivačka industrija ili bilo koja druga djelatnost u Zadarskoj županiji, jer vrijeme kada je industrija u ovoj županiji angažirala i preko 15.000 zaposlenih davna je prošlost.
Naravno da bi i autor ovih redova i sami obrtnici bili najsretniji da je preživjelih zadarskih tvrtki daleko više. S Bagatom, TIZ-om, kemičarima i plastičarima i sl., vjerojatno bi i broj zadarskih obrtnika posebice proizvodnog obrta bio daleko veći. No obrt i malo poduzetništvo na neki su način postali zaštitni znak Zadra, jer kapitalaca osim Tankerske plovidbe kao prvaka svoje djelatnosti u državi više nemamo.
Obrtnici su na svojoj proslavi dali do znanja da nisu samo snaga trenutka već i tradicija. Spomenuo bih tradiciju u dva pravca. Onu svježu gdje smo kod dodjela obrtničkih nagrada svjedočili koliko su priznanja preminulim članovima preuzela djeca i unuci, koji nerijetko vode iste obrte koje su ustanovili očevi i djedovi. Druga dimenzija je u činjenici da je Zadar od nastanka do danas bio grad veličanstvene obrtničke tradicije i da su ovdje obrti ispisali neke od ključnih dana i djela hrvatske povijesti.
Živjeti od obrta
Druga nagrada s oznakom gospodarstva ide u ruke Vinka Pavlovića koji je ove godine nagrađen i najvećom obrtničkom nagradom u državi – Zlatne ruke. Uručene su mu na svečanosti u HNK-a u Zagrebu iz ruku potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, odnosno predsjednika Hrvatske obrtničke komore Mate Topića. Vinka Pavlovića valja nam spomenuti kroz prizmu prethodne priče o obrtu, jer Pavlović je osnovao samostalan obrt daleke 1967. godine i bio tada najmlađi obrtnik u državi. Kao takav bio je na osnivačkoj skupštini Udruženja obrtnika Zadar, čiju 40. godišnjicu smo obilježili. Vinkov sin, diplomirani inženjer, nastavlja danas obiteljsku tradiciju, također kako je već rečeno u priči.
Zadarski su obrtnici svoj rad uspješno predstavili i javnosti što potvrđuju i ove nagrade. Uostalom na to je podsjetio i gradonačelnik Zadra dr. Živko Kolega obraćajući se obrtnicima za njihove proslave, posebno podsjećajući da današnjeg spominjanja vitalnosti i razvojnosti Zadra bez obrtnika ne bi bilo.


 ZNAČENJE OBRTA U ZADRU I ZADARSKOJ ŽUPANIJI


Za usporedbu stvarnog značenja obrta na ovom području i unutar Hrvatske koristimo posljednje ažurirane podatke Državnog zavoda za statistiku. No, izneseni su podaci za županije. Ipak najjednostavnije je kazati kako je 80 posto obrta u Zadarskoj županiji vezano za samo Udruženje obrtnika Zadar.
Najbolje je procijeniti značenje obrta i slobodnih profesija za Zadar i Zadarsku županiju ako se zna da je ova prema broju stanovnika 13. županija u zemlji, prema obrtu sedma u Hrvatskoj, dok je recimo prema vrijednosti industrijske proizvodnje 18. u državi.
Zadarska županija imala je u srpnju 13.408 zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama. U kolovozu je to skočilo na 13.652 osobe, da bi s rujnom krenulo smanjenje na 13.077.
Ukupno je u Hrvatskoj što vlasnika, odnosno nositelja djelatnosti obrta i slobodnih zanimanja, a što u njih uposlenih 275.000. Zadarska županija s preko 13 do 13.500 uzima pet posto od nacionalne strukture, što je ipak više od drugih gospodarskih pokazatelja Zadarske županije, koji su najčešće na oko tri posto udjela u državi. Zadarska županija je sedma županija u zemlji po nazočnosti obrta, što je znatno iznad njenog mjesta po broju stanovnika (13. u zemlji).