Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U Zadar dolazi 930 sportaša invalida

Autor: Velimir Brkić

18.11.2008. 23:00
U Zadar dolazi 930 sportaša invalida

Foto: Sebastian GOVORČIN



Temeljem Odluke Glavnog odbora HVIDR-e u sklopu održavanja 14. SŠNIDOR-a, organizirana je umjetnička kolonija s ciljem stvaranja fundusa umjetničkih djela HVIDR-e u svrhu pomoći hrvatskim braniteljima u teškoj materijalno-financijskoj situaciji, s posebnim osvrtom na pomoć braniteljima optuženima za ratne zločine te prezentacije radova umjetnika HRVI-a u RH i inozemstvu
U organizaciji Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH održava se 14. svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata (13. SŠNIDOR) koje se ove godine odigrava u Zadru od petka do nedjelje.
SŠNIDOR je športska manifestacija koja je nastala prije 14 godina unutar MORH-a, a ove je godine ponovno gradu Zadru pripala čast da bude domaćin natjecanja. Do sada su gradovi domaćini bili: Vukovar, Mostar, Osijek, Varaždin, Zadar, Pula, Split, Zagreb i Šibenik. Osnovna svrha organiziranja ovog tradicionalnog natjecanja je druženje članova kroz športske i rekreativne aktivnosti, radi provođenja psihičke i zdravstvene rehabilitacije u cilju lakšeg uključivanja u društveni život nakon teškog stradanja u Domovinskom ratu.
Na natjecanju ove godine sudjeluje 930 sportaša – hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, koji će snagu i sportske vještine odmjeriti u 10 invalidskih sportskih disciplina, odnosno 28 sportskih kategorija: boćanje, elektronski pikado, kuglanje, plivanje, stolni tenis, streljaštvo (zračna puška), šah, sportski ribolov, utrka u invalidskim kolicima i viseća kuglana. Provodi se i natjecanje slijepih HRVI-a u disciplinama: elektronski pikado, kuglanje i plivanje.
Temeljem Odluke Glavnog odbora HVIDR-e u sklopu održavanja 14. SŠNIDOR-a, organizirana je umjetnička kolonija s ciljem stvaranja fundusa umjetničkih djela HVIDR-e u svrhu pomoći hrvatskim braniteljima u teškoj materijalno-financijskoj situaciji, s posebnim osvrtom na pomoć braniteljima optuženima za ratne zločine te prezentacije radova umjetnika HRVI-a u RH i inozemstvu.
Nositelj organizacijskih aktivnosti 14. SŠNIDOR-a je HVIDR-a RH, a predsjednik provedbenog odbora je Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e. SŠNIDOR se održava pod visokim pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade RH i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor. Supokrovitelji su Grad Zadar i Zadarska županija.
Svečano otvaranje natjecanja je u petak (21. studenoga) u ŠC Višnjik u Dvorani Krešimir Ćosić s početkom u 14.00 sati, a podjela medalja i zahvalnica u nedjelju (23. studenoga) u hotelskom naselju Borik u Zadru.


 SVEHRVATSKO NATJECANJE BEZ ZADRANA


Na natjecanju koje se održava u Zadru neće sudjelovati Zadrani, ni na sportskim igrama ni na pratećim radionicama. Naime, zadarska HVIDR-a, predsjednika Ivice Arbanasa, koja ima oko 800 članova, stavljena je još od travnja u “status mirovanja” i onemogućen joj je rad odlukom središnjice. Priča koja je započela početkom travnja, kad je zadarska HVIDR-a objavila podatke o 14 branitelja koji vode udrugu, duga je i nadasve zamršena. Bilo kako bilo kao razlog suspenzije u travnju navedena je neusklađenost dokumentacije, pa je sva dokumentacija poslana u Zagreb na uvid Nadzornom odboru koji je izvijestio da je uredna. No, i dalje je pod suspenzijom, a sada se kao razlog navodno navodi činjenica kako Statut HVIDR-e Zadar nije usklađen sa Statutom HVIDR-e te još uvijek nema prava glasovanja, biranja, odlučivanja i izdavanja iskaznica kao i pravo nastupa na natjecanjima i radionicama. Na 14. SŠNIDOR-u će sudjelovati udruge HVIDR-e iz Benkovca i Obrovca, članice HVIDR-e Zadarske županije, predsjednika Željka Perića.