Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uvod u tešku godinu

Autor: Damir Maričić

18.11.2008. 23:00
Uvod u tešku godinu

Foto: Vedran SITNICA



Zadnja su objavljena izvješća Tankerske plovidbe (uspješna uz smanjenje prihoda i dobiti) i Tankerkomerca (neuspješno uz smanjenje prihoda i gubitke), što uz prethodne objave govori o zaoštravanju poslovanja, što se očekuje i iduće godine
I posljednja dva javna dionička društva iz Zadarske županije objavila su na Zagrebačkoj burzi rezultate poslovanja u devet mjeseci 2008. godine, a riječ je o Tankerskoj plovidbi i Tankerkomercu.
Tankerkomerc
Tankerkomerc je imao znatan pad prihoda s gotovo 155 milijuna u ovom razdoblju prošle godine na 116,4 milijuna u ovoj. No valja kazati da su prošlogodišnji rezultati bili znatnim dijelom izraz izvanrednih prihoda s osnova nekretnina. Rashodi su istovremeno smanjeni sa 137,6 na 121,5 milijuna kuna. U konačnici je saldo negativan, odnosno tvrtka je nasuprot lanjskih 15,7 milijuna tekuće dobiti devet mjeseci završila s gubitkom od 6,8 milijuna kuna. Vraćajući se početnoj informaciji kažimo da je lanjskom rezultatu u najvećoj mjeri “kumovao” izvanredni prihod.
Tankerska plovidba
Tankerska plovidba ostaje jedini zadarski “kapitalac” u realnom sektoru gospodarstva čiji su rezultati i dalje impresivni, ali koji se ostvaruju u sektoru koji je od kraja ovog razdoblja (na koje se financijsko izvješće odnosi) došao na udar svjetske krize. Naime, brodarstvo je upalo u krizu prvenstveno u segmentu bulk cariera, kojima su cijene vozarina pale i za desetak i više puta te često plove ispod ruba isplativosti i golog troška. Istovremeno, financijska kriza pogađa ovaj iznimno važan segment svjetskog gospodarstva gdje se radi o kreditima i financiranjima investicija vrijednih stotine milijuna dolara. Ipak, u devet mjeseci Tankerska je plovidba zabilježila tekuću dobit od 215 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na lanjsku dobit razdoblja od 232,1 milijun kuna. Rezultat je to pada prihoda s 867,5 milijuna na 809 milijuna. Vidljivo je da je polovica tog pada nastala u trećem kvartalu kada su se već naslutili padovi vozarina. No Tankerska je u devet mjeseci uspjela i u smanjenju troškova sa 635,3 na 594 milijuna kuna.
Mustać: Za krizu smo se spremali
Razlozi međunarodne poznatosti i osluškivanja svjetske krize od strane kupaca njihove usluge doveli su do popune web stranice tvrtke informacijama o trenutačnom stanju zdravlja firme kroz izjavu prvog čovjeka Ive Mustaća. Mustać naglašava da je uvrštenje ovog iskaza rezultat niza novinarskih upita o stanju tvrtke nakon što je svjetska financijska kriza zagrizla u realnu ekonomiju, odnosno brodarstvo.
Naglašava kako su i u vremenu konjukture, čak i “booma” brodarstva i vozarina, osluškivali i kao tvrtka s 50 godina tradicije oprezno gradili svoje pozicije, s osloncem na modernizaciju i širenje flote, odnosno podizanje razine svoje usluge, svjesni da kriza mora doći, iako se godinama prolongirala. Tankerska rezerve dobrih godina nije ulagala u financijske ili slične tada privlačne transakcije, a koje su doživjele veliki krah, već u flotu, balansirajući odnos tankera i brodova za suhe terete. I kod samih ugovora oslonac je bio na sigurnosti. Za nove ugovorene brodove (sedam) su osigurani stabilni izvori financiranja te će se razvoj flote nastaviti.
U kratkom osvrtu na druge projekte napominje se da je projekt Ninsko blato u fazi prikupljanja papira i dozvola, a do okončanja će se definirati kako dalje, dok se u brodogradilištu “Lenac” investicije trebaju provesti kroz pet godina, a razmatra se kakve bi investicije donijele najznatnije poboljšanje u uposlenosti i razvoju tvrtke.
Konačno Mustać je zaključio:
– Iako sam zabrinut visinom valova sadašnje ekonomske oluje, uvjerenja sam da je kompanija na pravom “kursu” i da će uspješno prebroditi nemirne vode oko nas.
Prethodna izvješća
Već smo objavljivali ostale podatke koji kažu da je Ilirija Biograd poslovala s 13,1 milijun kuna dobiti, što je simbolično smanjenje u odnosu na lanjsko poslovanje. Zabilježen je zamjetan rast prihoda, ali i rashoda, prije svega troškova zaposlenih. Marina Dalmacija iskazala je dobit od čak 9,6 milijuna kuna uz vrlo veliki rast, što je izraz znatnog rasta prihoda uz kontrolu rashoda. Tvrtka Hoteli Zadar u istom je razdoblju zabilježila šest milijuna kuna gubitka.
S gubitkom od 6,8 milijuna kuna završio je treći kvartal, odnosno devet mjeseci poslovanja Maraske Zadar. Prihodi su dosegli 67 milijuna kuna i u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje povećani su za 9 posto, dok su prihodi od prodaje u zemlji povećani za 12,5 posto. Ukupni rashodi povećani su pak za 15,4 posto. Tvrtka Borik Zadar, druga najveća turistička tvrtka na zadarskom području za devet mjeseci 2008. godine iskazala je gubitak od 10,634.000 kuna.
Rezultat je iskazan kroz prihode od 79,5 milijuna sa oko 10 posto rasta u odnosu na lanjskih 72 milijuna. No, rashodi tvrtke iskazani su na iznos od 90,2 milijuna, što je u konačnici dalo iskazani gubitak.
U samom trećem kvartalu iskaz je pozitivan, odnosno ostvarena je dobit u poslovanju, no očito nedovoljna za pokriće prethodno iskazanih gubitaka.
Turisthotel je nastavio s uspjesima dosegnuvši u devet mjeseci 2008. godine tekuću dobit od čak 28,8 milijuna kuna. Turisthotel je uvećao prihode na preko 146 milijuna kuna istovremeno s rastom troškova na 114,5 milijuna, što je rezultiralo ovakvom dobiti.
OTP banka Hrvatska ostvarila je u prvih devet mjeseci rast neto dobiti za 33 posto, na 110,2 milijuna kuna. Neto kamatni prihodi povećani su u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 17 posto, a neto prihodi od naknada za 16 posto.
Aktiva OTP banke iznosila je na kraju rujna 12,83 milijarde kuna, što je porast od 13 posto u odnosu na rujan prošle godine. Ukupni krediti u istom su razdoblju porasli 22 posto, pri čemu su se krediti građanima u odnosu na rujan prošle godine povećali 19 posto, a krediti gospodarstvu 29 posto. Istovremeno, ukupni depoziti građana rasli su za 14 posto.