Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Zadar i Zadrani na staroj fotografiji

Autor: Nikola Markulin

18.11.2008. 23:00
Zadar i Zadrani na staroj fotografiji

Foto: Irena JURJEVIĆ



U utorak navečer u dvorani Matice hrvatske u Zadru, dr. sc. Antun Travirka je održao predavanje “Zadar i Zadrani na staroj fotografiji”. Organizator ovog predavanja bila je Matica Zadrana.
Dr. sc. Antun Travirka, inače profesor Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, predavanje je započeo tezom kako sentimentom ispunjeno sjećanje na stari i “sjajni” Zadar, poglavito u doba Austrije, izraženo kod mnogih Zadrana uporište ima ponajviše u mitu.
– O sjaju Zadra možemo govoriti u kontekstu 13., 14. i 15. stoljeća, ali kasnije je pred najezdom Osmanlija Zadar pretvoren u utvrdu – zadnju crtu obrane Venecije. Čitav je život grada bio prilagođen takvom ratnom stanju. Takav status ukinut je tek koncem 19. stoljeća. U doba austrijske uprave Zadar je bio administartivni centar Dalamcije, te su njegovo stanovništvo činili dobrim djelom činovnici “kuferaši” pristigli po službi iz raznih krajeva Carevine. Kada se iskreno pogleda što je to Austrija Zadru ostavila dolazimo do odgovora – malo toga. Prvenstveno su to administrativne zgrade, ružna grada suda, porušene zidine s južne strane grada na mjestu kojih su izgrađene ružne kutijaste najamne zgradurine u kojima su činovnici mogli iznajmiti stanove. Grad se uzdigao za kat, dva iznad gabarita zidina i to na ne baš privlačan način. Bio je to grad sa malo kreativnog, grad bez svoje boemštine. U Beču je vladala uzročica da ako netko u službi zgriješi za kaznu biva premješten ili u Galiciju ili u Dalmaciju, dakle u Zadar. Unutar tog i takvog kuferaškog grada razvila se fotografija vrlo brzo po njenom izumu 1840-ih godina. Možemo to dovesti u svezu s činjenicom da je takvom stanovništvu koje je neprestano mijenjalo svoja boravišta fotografija bila od većeg značaja negoli je to slučaj sa sjedilačkim stanovništvom. I u Karlovcu, sjedištu Vojne krajine, fotografija je od početaka bila na zavidnoj razini.
Izvještaje o izumu fotografije u zadarskim tiskovinama nalazimo iste godine kada je fotgrafija izumljena – 1839. U to doba nalazimo i izvješća o boravku prvih putujućih fotografa u Zadru, a već između 1848. i 1850 godine datiramo prvu dagerotipiju nastalu u Zadru, kazao je profesor Travirka nastavljajući prikazivati i opisivati videoprojekcije starih fotografija. Tako smo doznali da je prva snimka eksterijera Zadra nastala najkasnije 1861. godine, da ju je snimio svestrani Dragutin Parčić koji je osim toga autor i prve znanstvene fotografije (buhe pod povećalom mikroskopa) i prve astronomske fotografije (pomrčine sunca 1861.) u Hrvatskoj. Profesor Travirka govorio je i o znamenitim fotografima u Zadru 19. stoljeća, o prvom foto ateljeu, o fotoreportaži povodom posjeta Dalmaciji cara Franje Josipa…