Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Banke utjeruju dugove

Autor:

18.11.2009. 23:00
Banke utjeruju dugove


Prema podacima koji stoje u Očevidniku nekretnina koji se vodi pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, na području Zadarske županije tijekom studenoga i prosinca na dražbu će ići osam nekretnina, od toga šest kuća, jedna zgrada i jedan poslovni prostor. Ove se nekretnine nalaze u Zadru, Biogradu na Moru, Viru, Vrsima i Posedarju
Povećanje PDV-a, uvođenje kriznog poreza, u narodu popularno zvani harač, te potrošački način života koji nas tjera da sve više trošimo, mnoge je hrvatske građane doveo do ruba. Sve se više zadužuju kod banaka kod kojih traže razne kredite kako bi njima “pokrpali” rupe u kućnom budžetu. No uz skuplji život i plaće koje su ostale na istoj razini ili su čak i manje, mnogi su u nemogućnosti plaćati rate za kredite. Zbog toga su banke i leasing kuće primorane na “utjerivanje dugova” i naplate dugova preko ovrha.
Prema podacima koji stoje u Očevidniku nekretnina koji se vodi pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, na području Zadarske županije tijekom studenoga i prosinca na dražbu će ići osam nekretnina, od toga šest kuća, jedna zgrada i jedan poslovni prostor. Ove se nekretnine nalaze u Zadru, Biogradu na Moru, Viru, Vrsima i Posedarju. Najskuplje je procijenjena kuća u Biogradu na Moru i to na 2.813.300 kuna. Površina kuće iznosi 327 četvornih metara. Najjeftinije je procijenjen poslovni prostor od 39 četvornih metara koji se nalazi u Zadru. Za njega će se na dražbi tražiti 715.400 kuna. Sve dražbe ovih nekretnina održat će se na Općinskom sudu u Zadru.
– Kriza jest otežala plaćanja građana u izvršavanju obveza prema banci, ali ne na način da bi likvidnost banke bila bitno pogoršana. Uslijed dobre likvidnosti i dovoljnih rezervi banka je u mogućnosti da u opravdanim slučajevima kod kreditnog rizika, koji se pogoršao isključivo uslijed gospodarske situacije, kao što je gubitak zaposlenja ili smanjenje plaće, ponuditi dužniku odgode rokova plaćanja ili privremeni moratorij kako bi se efekti krize lakše prebrodili te sačuvao dobar odnos dužnika s bankom, rekli su nam iz OTP banke. Oni su istaknuli da svaki dužnički slučaj nastoje sagledati pojedinačno i sa svakim klijentom koji upadne u teškoće vraćanja svojih dugovanja nastoje naći najbolje rješenje. Zato upućuju sve klijente da se, ako uvide da bi mogli imati teškoća s otplatom svojih obveza, obrate svom osobnom bankaru ili bankovnom službeniku u svojoj poslovnici za savjet prije nego što bi došlo do otežane situacije u kojoj klijentu postaje sve teže podmiriti svoje obveze.
– U slučajevima naplate onog dijela plasmana kod kojih dužnici uredno ne servisiraju svoja dugovanja, banka postupa u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Broj novozaprimljenih predmeta trenutačno je nešto viši od broja usporednih predmeta u proteklim razdobljima. Krajnje mjere naplate poduzimamo isključivo u onim slučajevima u kojima izostaje mogućnost bilo kakvog dogovornog rješenja, zaključili su iz banke.