Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kamenolom devastirao središte otoka!

Autor: Dragana Glavočić

18.11.2009. 23:00
Kamenolom devastirao središte otoka!

Foto: Adam VIDAS



Naplatiti štetu koncesijom bila bi potpuno kriva kvalifikacija kojom bi se zapravo legalizirao kriminal. Ovdje se prije svega radi o gruboj devastaciji okoliša te štetu treba naplatiti povratom u prvobitno stanje. Ovo se može ostvariti ili vraćanjem ukradenog kamena ili dopremanjem drugog iz legalnih kamenoloma na kopnu, ističu mještani Sutomišćice
Nakon što je u travnju krenula priča o ilegalnom kamenolomu u blizini mjesta Sutomišćica, a o kojem su pisale čak i talijanske dnevne novine “Il Piccolo”, doznali smo od Općinskog državnog odvjetništva da su u mjesecu lipnju ove godine zaprimili kaznenu prijavu protiv trgovačkog društva Heres i odgovorne osobe navedenog trgovačkog društva Mire Barešić, zbog kaznenog djela protupravne gradnje iz čl. 252. Kaznenog zakona. Navedena kaznena prijava poslana je na operativnu obradu Odjelu za gospodarski kriminalitet PU zadarskoj.
Nekolicina mještana Sutomišćice prije mjesec dana bila je pozvana na saslušanje u PU zadarsku. Među njima bio je i Alen Pršut.
Početak u mjesnom domu Sutomišćica
– Pozvan sam na saslušanje kako bih rekao svoja saznanja o ilegalnoj eksploataciji kamena iz brda Križina pored Sutomišćice. Rekao sam im ono što je svima poznato, a to je da je mehanizacija tvrtki Heres i Pomgrad, odnosno Montmontaža grupa, vršila eksploataciju kamena kako bi se nasipala marina u Sutomišćici i trajektna luka u Preku. Tko je to organizirao i za čiji račun neka utvrde institucije. Ono što me smeta je pokušaj pojedinaca da razvodne problem brojnošću nelegalnih kamenoloma i krivim kvalifikacijama o naplati štete, kazuje Alen Pršut, dodajući da se u slučaju otočnog kamenoloma, što državno odvjetništvo dobro zna, ne radi ni o kakvom eksploatacijskom polju mineralnih sirovina, već krajnje suprotno – radi se o zaštićenom obalnom pojasu (ZOP). U tom je pojasu zabranjena bilo kakva eksploatacija mineralnih sirovina osim morske soli.
– Naplatiti štetu koncesijom bila bi potpuno kriva kvalifikacija kojom bi se zapravo legalizirao kriminal. Ovdje se prije svega radi o gruboj devastaciji okoliša te štetu treba naplatiti povratom u prvobitno stanje. Ovo se može ostvariti ili vraćanjem ukradenog kamena ili dopremanjem drugog iz legalnih kamenoloma na kopnu. Tek tada bi se vidjelo o kakvoj se vrijednosti radi i nikom više ne bi palo na pamet upuštati se u nešto slično. Posebno mi je drago što je sve pokrenuto od USKOK-a, a onda i Državnog inspektorata, što daje nadu da će se slučaj ipak rasvijetliti do kraja, zaključuje Pršut.
U razgovoru s mještanima Sutomišćice doznali smo da ova priča počinje sastankom lokalnih vlasti u mjesnom domu Sutomišćica. Tu je, kako kažu, prije početka izvođenja radova jasno rečeno da će se vlasniku Olive island marine dati kamen za izvođenje nasipa iz obližnjeg brda Križina, a koje je u općinskom vlasništvu. Odluka se opravdavala prevelikim troškovima koji bi nastali kada bi se kamen dovozio s kopna. Mještani iz ovoga zaključuju da vlasnik marine ili nije znao u što se upušta davanjem ponude za koncesiju ili je ipak znao za sve ono protuzakonito što će se dogoditi.
Utvrđena bespravna eksploatacija kamena
Na mjesto ilegalnog kamenoloma, koji je devastirao središte otoka, izašao je i rudarski inspektor koji je četiri dana obavljao inspekcijski nadzor. Podsjetimo, prema priopćenju Državnog inspektorata utvrđena je bespravna eksploatacija mineralne sirovine tehničko-građevnog kamena. Prema izvještaju Inspektorata načelnik Općine Preko, direktor općinskog trgovačkog društva Otok Ugljan d.o.o. i direktorica trgovačkog društva Heres d.o.o. negiraju bilo kakvu povezanost s izvedenim radovima. Kako na licu mjesta nisu zatečeni izvođači radova i ne postoje nikakva saznanja o istima, podnesena je kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja.
Prijava protiv nepoznatog počinitelja posebno ljuti mještane i zato traže da izvođači radova u marini Sutomišćica i trajektnoj luci Preko kažu odakle su dovozili i od koga kupovali kamen za nasipanje. Na svu sreću materijalni dokazi su trajno prisutni te institucije mogu jednostavno napraviti analizu tla i dokazati podrijetlo kamenog materijala, napominju mještani. Ali puno važnije je pitanje kako je moguće da nečija mehanizacija dođe na otok i svega 250 metara od naseljenog mjesta godinama bespravno vadi kamen, a da nitko od nadležnih ništa ne zna, napominju mještani.
Nadalje, sugovornici ističu da je cijela ova situacija poznata mještanima pa i cijelom otoku. Ali, kako je to prikazano i na HTV-u u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”, stanovništvo je u strahu i boji se za svoja radna mjesta. Hrvatska, tvrde oni, nije divlji zapad i institucije bi prije svega trebale hitno istražiti koga se to stanovnici boje, a možda time i dođu do organizatora kriminala u ilegalnom kamenolomu.
Mještani smatraju da se u cijelom slučaju koji vode nadležni organi previše govori o krivnji tvrtki koje su vadile kamen, umjesto da se govori tko im je to odobrio.
Dugo su lokalne institucije izbjegavale odgovornost skrivajući se iza Državnog inspektorata. Posao rudarskog inspektora nije lutanje po Hrvatskoj i traženje nelegalnih kamenoloma, već nadgledanje legalnih, kazuju mještani Sutomišćice.
Nadalje napominju da postoje prostorni planovi i zakon kojim je sve određeno, a po zakonu su Općina i Županija dužne brinuti o zaštiti okoliša.
Mještani također kažu da, ako zaboravimo na zakone i koncesiju te uzmemo u obzir da je marina privatna, ostaje bolno pitanje što je vlasnik marine zauzvrat dao mjestu iz čijeg se brda vadio kamen. Pitaju se kako naplatiti napravljenu štetu te su mišljenja da ovdje nije oštećen državni proračun, već njihov okoliš. Zato treba preko države naplatiti štetu i taj novac direktno uložiti u sanaciju jama i javne projekte mjesta Sutomišćica, kao što su šetnica, sportski objekti, kulturni objekti i slično.
 


Općina nema ovlasti nad kamenolomom


Načelnik Općine Preko Ante Jerolimov kazao je da općinska vlast, s obzirom na prozivke mještana Sutomišćice, nema ovlasti nad česticom na kojoj se nalazi sporni kamenolom.
– Općinska vlast nema nikakvu ingerenciju nad spomenutom česticom koja je u državnom vlasništvu. To bi značilo da Općina Preko uopće nema ovlasti odobriti ili ne odobriti da se netko koristi tom česticom ili dobije koncesiju. Jedino što znam je da se provodi istraga od strane nadležnih organa nad cijelim slučajem, zaključio je Jerolimov.