Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na put požeškim autobusima

Autor:

18.11.2009. 23:00
Na put požeškim autobusima


Autoprometno poduzeće Požega prevozit će putnike na međužupanijskim autobusnim linijama Zadar – Zagreb i Zadar – Split te na međunarodnoj autobusnoj liniji Zadar – Zrenjanin
Zadrane će uskoro prema Zagrebu, Splitu i Zrenjaninu na nekadašnjim Contusovim linijama voziti autobusi tvrtke Autoprometno poduzeće d.d. Požega. Ovu je odluku jučer potvrdilo Povjerenstvo za provođenje postupka javnog poziva pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Ono je odbilo prigovore pet prijevoznika kao neosnovane, a koji su bili podneseni na odluku o odabiru najpovoljnije ponude za obavljanje javnog linijskog prijevoza putnika na linijama koje je prije održavala tvrtka Contus d.o.o. Zadar. Prigovore na tu odluku podnijeli su: Panoramabus d.o.o. iz Zagreba, Olvin d.o.o. iz Zadra, Slavijatrans d.d. iz Petrinje, Samoborček d.o.o. iz Samobora i Brioni d.d. iz Pule.
Autoprometno poduzeće Požega prevozit će putnike na međužupanijskim autobusnim linijama Zadar – Zagreb i Zadar – Split te na međunarodnoj autobusnoj liniji Zadar – Zrenjanin. Cijena karte na liniji Zadar – Zagreb iznosit će 100 kuna, Zadar – Split 79 kuna, a Zadar – Zrenjanin 210 kuna.
– Kako smo već rekli, ponuda AP d.d. Požega je u cijelosti zadovoljila obvezne kriterije i najkvalitetnije ispunila osnovne kriterije, a to su: preuzimanje zaposlenika prethodnog prijevoznika Contus d.d. Zadar, starost autobusa i cijena karte, rekla je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Objasnila je da će nakon završetka postupka odabira, a po podnošenju zahtjeva, Ministarstvo prijevozniku APP Požega izdati dozvole za obavljanje javnog linijskog prijevoza putnika na predmetnim linijama s rokom važenja do 31. svibnja 2011. godine.
– Moram reći da su i radnici i sindikat vrlo zadovoljni odabirom tvrtke APP Požega za novog koncesionara, ali i novog poslodavca za nekadašnje radnike Contusa. Zahvaljujući dobroj suradnji sindikata s resornim ministarstvom svih 23 zaposlenika uskoro bi trebalo početi raditi. Nakon pet i pol mjeseci nekadašnji zaposlenici Contusa konačno će opet moći raditi i priča se polako privodi kraju, rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH. Dodao je da očekuju da bi već idućeg tjedna autobusi APP Požege mogli početi prevoziti putnike na linijama prema Zagrebu i Zadru.
– Moram istaknuti da je ovo jedan od većih slučajeva u kojem su sindikati pokazali kako se dijalogom i pregovorima može dobro surađivati s Vladom te ostvariti pozitivne rezultate na obostrano zadovoljstvo. Sve ovo smo uspjeli postići bez štrajkova, prosvjeda i blokada, rekao je Uranija. Za kraj je dodao da je iduća zadaća sindikata predlaganje kolektivnog ugovora kojim bi se precizno utvrdila prava i obveze poslodavca i radnika, a kako se ne bi ponovio Contus.