Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Svjetlost za duše Domovinskog rata

Autor: Katina Vrsaljko

18.11.2009. 23:00
Svjetlost za duše Domovinskog rata

Foto: Sebastian GOVORČIN



Uz pratnju dalmatinskih i slavonskih te duhovnih i svjetovnih pjesama, koje su simbolizirale zajedništvo svih Hrvata, djeca su kroz “hodnik od svijeća” nosila fotografije poginulih branitelja iz Škabrnje
Mimohod svjetlosti i sjećanja: Da se ne zaborave Škabrnja i Vukovar 1991. u organizaciji OŠ Zadarski otoci jučer je u sumrak Bili brig ispunio svjetlošću i toplinom. U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara zapaljene su svijeće duž Vukovarske ulice na Bilom brigu. Tom lijepom činu, koji se uvriježio u svim Vukovarskim ulicama u Hrvatskoj, zadarska dječica nižih razreda ove škole dodala su još malo simbolike posvećene žrtvi Škabrnje.
Tako su se jučer predvečer okupili ispred škole sa zapaljenim lampionima. Program je otvoren pjesmom “Bože, čuvaj Hrvatsku” u izvedbi dječjeg zbora škole. Knjižničarka Mišela Nežić je na škabrnjskom dijalektu pročitala ispovijest iz knjige svjedočanstava žena iz Škabrnje “Snaga ljubavi:činiti dobro”. Ispovijest žene koja je u Domovinskom ratu jedva pobjegla iz zatočeništva agresora i pokopala dva sina dirnula je sve prisutne.
Nakon toga, mimohod je blagoslovio župnik don Dario Tičić.
– Vi djeco ćete otići večeras u svoje domove svojim mamama i tatama, ali sjetite se da ima i one djece koja su svoje roditelje izgubila, ima i one koja su svoje male živote dala za našu slobodu. Prizor mimohoda u sumrak s upaljenim svijećama podsjeća me na rečenicu iz Svetog pisma, a to je da je put prema Bogu i nebu obasjan svjetlom, rekao je don Dario.
Uz pratnju dalmatinskih i slavonskih te duhovnih i svjetovnih pjesama koje su simbolizirale zajedništvo svih Hrvata djeca su kroz “hodnik od svijeća” nosila fotografije poginulih branitelja iz Škabrnje.
Fotografije simboliziraju njihova tijela, a lampioni njihove duše, rekla je Jasminka Bašić, učiteljica OŠ Zadarski otoci, koja je došla na ovu ideju i, zajedno sa učiteljicama razredne nastave i knjižničarkom, organizirala ovu svečanost.
Fotografije smo dobili iz Općine Škabrnja i izvješene su na panou u školi. Na taj način smo htjeli dočarati djeci da su za nas i našu slobodu poginuli baš konkretno ljudi s imenima i prezimenema. I u ovoj školi ima djece branitelja i djece škabrnjskog podrijetla i zaista smo željeli od prve godine u ovoj školi odavati počast svim žrtvama, dodala je Bašić.
Mimohod svjetlosti i sjećanja završio je u Vukovarskoj ulici, obasjanoj svjetlom i dječijim suosjećanjem. Ovako dostojanstveno obilježavanje Dana sjećanja i to u izvedbi naših najmlađih, obećava da se žrtve Škabrnje i Vukovara nikad neće zaboraviti.