Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Uz povljanski turizam i poljoprivreda

Autor:

18.11.2009. 23:00
Uz povljanski turizam i poljoprivreda

Foto: Alenka FESTINI



Radi se o skupom projektu koji će financirati nekoliko institucija i naša Općina, tako da u ovom trenu ne znamo točno kada će biti realiziran. No, projekt navodnjavanja je važan, jer želimo doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivrede na našem području, rekao je Ivica Pogorilić, načelnik Općine Povljana
U tijeku je izrada projektne dokumentacije navodnjavanja povljanskog polja. Radi se o projektu koji financiraju Općina Povljana, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode i Zadarska županija.
– Projekt obuhvaća navodnjavanje oko 300 hektara obradivih površina na području povljanskog polja. Radi se o skupom projektu koji će financirati nekoliko institucija i naša Općina, tako da u ovom trenu ne znamo točno kada će biti realiziran. No, projekt navodnjavanja je važan, jer želimo doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivrede na našem području, rekao je Ivica Pogorilić, načelnik Općine Povljana.
On je istaknuo da je Općina mnogo doprinijela kako bi se što više mladih ljudi bavilo poljoprivredom.
Naime, na cijelom području otoka Paga dogodilo se u posljednjih 20-ak godina da je vinogradarstvo, ali i ostale poljoprivredne grane jednostavno skoro pa nestalo. Ekonomska isplativost glavni je krivac za takvu situaciju, jer se pokazalo znatno isplativije baviti se turizmom, odnosno iznajmljivanjem soba i apartmana. Naglo se počelo razvijati ovčarstvo koje je pridonijelo da se mnoga zapuštena polja pretvore u pašnjake.
– Takva sudbina zadesila je i općinu Povljana. Devedesetih godina prošloga stoljeća velike površine polja ostale su zapuštene. Jednostavno stariji težaci zbog godina i narušenog zdravlja više nisu mogli održavati polja, a mladi u poljoprivredi nisu vidjeli interes. Naša Općina je 2002. godine pokrenula akciju oživljavanja poljoprivrede te svake godine izdvajamo proračunska sredstva za kupnju sadnica vinove loze, maslina i raznih voćki. U posljednjih sedam godina mještanima smo darovali oko 50.000 sadnica vinove loze te još toliko sadnica maslina i nekoliko tisuća sadnica raznih voćki, kako bismo naše mještane potaknuli na bavljenje poljoprivredom. Prije nekoliko godina realizirali smo projekt kompletnog uređenja puta u dužini od dva kilometra kroz povljansko polje. S uređenjem manjih puteva kroz parcele nastavljamo, tako da smo do sada probili oko jedan kilometar, rekao je Pogorilić, dodajući da su u posljednjih nekoliko godina vidljivi pozitivni pomaci.
– Sada je vidljivo da su mnoge zapuštene livade postale predivna polja. No, to su tek mali koraci u usporedbi s površinama obradivih polja kakva su bila prije dvadesetak i više godina. Vjerujemo da će se poljoprivreda na našem području više razvijati kada bude realiziran sustav navodnjavanja, jer voda je itekako važna za razvoj raznih poljoprivrednih kultura, zaključio je Pogorilić.