Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vukovarske žrtve dale su živote i za Europu

Autor: Z L

18.11.2009. 23:00
Vukovarske žrtve dale su živote i za Europu


Predsjednik Mesić je istaknuo da je u Vukovaru 1991. godine izvršen smišljeni zločin, baš kao što je to učinjeno i u Srebrenici
Dan sjećanja na Vukovar i tradicionalni mimohod u koloni, no ne više na čelu, koje je ove godine pripalo članicama i članovima Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”, okupio je i državne dužnosnike – predsjednika Republike Stjepana Mesića, premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića.
Predsjednik Mesić položio je vijenac i zapalio svijeću na mjestu masovne grobnice na Ovčari, poručivši da su hrvatski branitelji i civili ubijeni u agresiji na Vukovar dali živote ne samo za Hrvatsku već i za Europu. Istaknuo je da je u Vukovaru 1991. godine izvršen smišljeni zločin, baš kao što je to učinjeno i u Srebrenici.
– Kako je bilo moguće da zarobljene ljude pokupe, odvedu i poubijaju. Ljudski mozak ne može razumjeti da su to sve planirali i da je to bilo pripremljeno, rekao je Mesić. Na upit hoće li doći u Vukovar i iduće godine, kada više ne bude predsjednik, Mesić je odgovorio potvrdno.
– Veseli me što vidim obojene fasade i kuće i puno mladih ljudi. Ovo je trenutak kada se moramo zapitati što smo i koliko napravili za Vukovar, a potrebno je sve učiniti s ciljem otvaranja što više radnih mjesta u Vukovaru, da ti mladi ljudi imaju perspektivu, naglasila je premijerka Kosor.
– Ovaj i sljedeći naraštaj ne smije zaboraviti ovu žrtvu i junaštvo, a to je i nama ostalima stalna zadaća. Veličina žrtve opravdava sve ono što mi u budućnosti možemo napravi za Vukovar i za ljude koji su ovdje branili Hrvatsku, rekao je predsjednik Sabora Bebić.
– Vukovar je ponosan, Vukovar je hrabar. On je bio jučer, a postojat će i sutra još jači i snažniji, izjavio je u Koloni sjećanja ratni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb.
Ne prvi puta u koloni, ali prvi puta u ulozi gradonačelnika i domaćina u koloni se, uz predsjednika i premijerku nalazio i Željko Sabo. Tek nešto nervozniji, samo zbog poštivanja strogih zahtjeva protokola i organizatora, priznao nam je kako mu je drago što korača uz počasnu građanku Vukovara Jadranku Kosor.
– Sigurno je da ćemo do groblja razgovarati o Vukovaru, ali nadam se da će gosti iz Vukovara ponijeti ono što nam treba. To je jedinstvo, a mislim na jedinstvo iz 1991. godine koje je krasilo stvaranje hrvatske države, posebno kroz grad Vukovar, kada je cijela Hrvatska živjela s nama. Mi Vukovarci tu ljubav svih osjećamo i to je ono što mnogi iskazuju svake godine dolazeći ovdje, no znao da su s nam i oni koji nisu mogli doći. Mi smo građani Vukovara zapravo najbogatiji duhovno zbog sve ljubavi cijelu Hrvatske, sažeo je svoja razmišljanja vukovarski gradonačelnik Sabo.
Državni dostojanstvenici, predstavnici brojnih udruga, vojnih postrojbi, pa i 204 brigade, a po prvi puta i predstavnici većine županijskih izaslanstva na Memorijalnom groblju položili su vijenca, a riječi molitve predvodio je mons. Marin Srakić, metropolit i đakovačko-osječki nadbiskup.