Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani žele ući u pobjednički niz

Autor: Roman Morović

18.11.2009. 23:00
Zadrani žele ući u pobjednički niz

Foto: Zvonko KUCELIN



Trodnevni izlet (krenuli u nedjelju, vratili se u utorak) bez sumnje je izmorio zadarske košarkaše, no jučer su normalno nastavili s treninzima i pripremom za iduću utakmicu, onu protiv beogradskog FMP-a, koji u subotu gostuje u dvorani Krešimira Ćosića.
Rekao sam vam da nećemo izgubiti, našalio se jučer, uoči jutarnjeg treninga, Vladimer Boisa, košarkaš Zadra, misleći pritom na gostovanje kod Hemofarma u Vršcu, koje su Zadrani trebali odraditi u utorak, ali je utakmica odgođena zbog trodnevne žalosti u Srbiji povodom smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Pavla. Zadrani su, međutim, za odgodu, saznali tek po dolasku u Vršac, tako da se ispostavilo da su oko 1600 kilometara puta (od Zadra do Vršca i natrag) prešli ni za što. Trodnevni izlet (krenuli u nedjelju, vratili se u utorak) bez sumnje je izmorio zadarske košarkaše, no jučer su normalno nastavili s treninzima i pripremom za iduću utakmicu, onu protiv beogradskog FMP-a, koji u subotu gostuje u dvorani Krešimira Ćosića. Osim Zadrove, zbog istog su razloga odgođene još dvije utakmice osmog kola NLB lige, koje će se, međutim, odigrati već večeras. Ogled Partizana i Crvene Zvezde, za Zadrane nije toliko zanimljiv, koliko onaj između FMP-a i Radničkog, jer bi upravo umor mogao biti jedan od presudnih čimbenika u subotu.
Zadar veliki favorit
Zadrani naime, unatoč dugom putu, imaju dovoljno vremena da se odmore i na najbolji mogući način pripreme sa subotnju utakmicu, dok će igrači FMP-a u Zadar stići tek sutra i imat će praktički tek nešto više od 24 sata da se odmore i pripreme za utakmicu, koliko je to moguće u tako kratkom periodu. Momčad koju vodi Vlado Đurović najmlađa je u regionalnoj ligi (najstariji igrač je novopridošli Branko Cvetković koji ima 25 godina) i većina tih igrača nije navikla na ovaj NBA ritam utakmica i putovanja, pa je za očekivati da će Beograđanima u subotu nedostajati svježine i snage. No, Zadrani se s time ne trebaju opterećivati, i to Zmago Sagadin sasvim sigurno vrlo dobro zna. Pripreme se odrađuju kao i za svaku drugu utakmicu i, ako sve prođe u redu i zadarski košarkaši ovu utakmicu odrade kao i ostale domaće utakmice do sada, pobjeda ne bi trebala doći u pitanje. Naravno, protivnika se nipošto ne smije podcijeniti, ali Zadar je ipak kvalitetnija momčad, igra u svojoj dvorani, a kada se tome pridoda i faktor svježine, odnosno umora gostujućih igrača, sve osim pobjede domaćih bila bi prava senzacija. Osim toga, FMP-u je mnogo važnija večerašnja utakmica s Radničkim, koju mogu shvatiti kao svojevrsnu borbu za ostanak, jer koliko god se činilo nemoguće da jedna momčad kao što je FMP na kraju sezone bude na dnu tablice, toliko je u ovom trenutku neugodan pogled na tablicu s njihovog aspekta (omjer 2-4). Istina, Beograđani su imali nešto teži raspored na početku (porazi od Cibone, Olimpije, Hemofarma i Zagreba), a moraju još odigrati zaostalu utakmicu sa Partizanom, ali baš zato im je večerašnja utakmica s Radničkim od iznimne važnosti. Pobijede li, u Zadar će u subotu stići bitno rasterećeniji, a eventualni poraz mogao bi predstavljati vrlo neugodan dodatni uteg za tako mladu momčad. No, to Zadrane previše i ne brine. Njima je cilj u idućih desetak dana vrlo jasan. Pobijediti FMP, pa potom kod kuće protiv Arisa uspješno otvoriti sezonu u Europi i onda iduće subote zaključiti seriju od četiri uzastopne domaće utakmice, pobjedom protiv slabe Bosne. Jasno, igrači i trener će uvijek istaknuti da idu utakmicu po utakmicu, što uostalom i jest jedini ispravan način kako treba pristupiti sezoni, pa će u iduća dva dana razmišljati samo o Protiću, Raduljici, Samardžiskom, Milutinoviću i ostalom društvu iz Beograda, a tek od nedjelje će se prebaciti na europski kolosijek.
Špralja junak
Osim spomenutih triju utakmica, od kojih će se dvije odigrati večeras, a jedna 26. siječnja, u utorak su odigrana još četiri susreta osmog kola regionalne lige. Realno, i nije bilo nekih posebnih iznenađenja. Helios je na svom terenu pobijedio Bosnu 66:60, ponajviše zahvaljući svojim najboljim igračima, Snowu (serija 10-0 kod 52-52), Lashkevichu, Močniku (12p, 10as) i Deliću koji su kombinirano ubacili 55 od ukupno 66 poena momčadi iz Domžala. Slovencima je to treća pobjeda pa su sada u sasvim ugodnoj situaciji, dok će Sarajlije još morati mnogo raditi kako bi se izvukli sa posljednje pozicije. Do sada su pobijedili samo jednom, Radničkog kod kuće, te su ubilježili sedam poraza (svi od šest-sedam razlike pa na više), a njihova igra ne daje naslutiti da će se nešto drastično promijeniti u idućim kolima. Očekivana je bila i pobjeda Olimpije na gostovanju kod Cedevite (70:73), iako su Ljubljančani do nje došli vrlo, vrlo teško. Domaći (Žižić 29p, 8sk, 9 pretrpljenih prekršaja) su držali sve u svojim rukama do minute prije kraja prvog poluvremena kada su imali ogromnih +17, ali serija 5-0 Olimpije u završnici dala je naslutiti preokret u nastavku. Treću četvrtinu gosti su dobili sa 17-3, vratili su se u utakmicu, a onda je u dramatičnoj završnici, u kojoj su se momčadi više puta izmjenjivale u vodstvu, ipak presudila kvaliteta i iskustvo momčadi Jure Zdovca. Cedeviti izgleda ipak nedostaje još iskustva i čvršće igre u obrani za nešto više od sredine tablice, dok Olimpija polako ali sigurno korača prema vrhu i trebalo bi se dogoditi pravo čudo da na kraju ne završi među prvom četvoricom. Najveća drama ipak se odvijala u Širokom Brijegu gdje su domaći (Mason 20p, 12sk, 7as) upisali svoju četvrtu pobjedu u posljednjih pet susreta (sve je krenulo sa Zadrom), nanijevši tako Zagrebu drugi ovosezonski poraz. Bila je to poprilično izjednačena utakmica, u kojoj se niti jedna momčad nije značajnije odlijepila (Široki je u jednom trenutku imao +10, ali su se „mravi” brzo vratili), a u dramatičnoj završnici utakmicu je odlučio Zadranin Šime Špralja koji je pri rezultatu 71-72 za Zagreb, tri sekunde prije kraja pogodio tricu iz kuta za veliko slavlje oko tri tisuće navijača na Pecari.
Nezaustavljiva Cibona
Najmanje neizvjesnosti ponudila je utakmica između Cibone i Budućnosti gdje su „vukovi” svaku dvojbu oko pobjednika otklonili već u prvih dvadeset minuta. Na semaforu je tada svijetlilo 44:19, tako da je drugo poluvrijeme bilo čista formalnost. Vjerojatno je malo tko uoči početka sezone očekivao takvu dominaciju zagrebačke momčadi u prvih osam kola NLB lige, što zbog velikih financijskih problema u kojima se nalaze, što zbog činjenice da su bitno pomladili momčad u odnosu na prošlu sezonu, te su ostali bez igrača oko kojih se praktički sve vrtilo, Andersona, Prkačina i Kusa. Ipak, Velimir Perasović stvorio je jednu novu momčad u kojoj je prvo ime Marko Tomas, a uz starosjedioce Rozića, Andrića i Vukušića, veliku ulogu imaju mladi igrači Bogdanović, Zubčić i Radošević. Zanimljivo da, barem za sada, Amerikanci u Ciboni (Gordon i Graves), nisu u prvom planu, iako solidno odrađuju svoju zadaću. Najbliži pobjedi protiv Cibone u NLB ligi do sada su bili Hemofarm (produžetak) i Zadar (-3), dok je sve ostale utakmice, Perasovićeva momčad dobivala od 13 do 32 razlike. Cibonu su, dakle, s omjerom 8-0, mnogi već uvrstili na završni turnir i vrlo je vjerojatno da će tako i biti. Iza nje su Zagreb i Olimpija sa po šest pobjeda i dva poraza, s tim da je Olimpija objektivno mnogo kvalitetnija momčad, a njima bi se mogao priključiti i Partizan, ukoliko večeras u derbiju savlada Zvezdu, pa onda i u zaostaloj utakmici prvog kola, 26. prosnica, FMP. Upravo su tri euroligaša, Cibona, Olimpija i Partizan, do sada ostavili dojam momčadi koje spadaju u krug najužih kandidata za naslov prvaka, no ne treba podcijeniti snagu momčadi koje vrebaju iz drugog plana kao što su Zadar, koji je bez sumnje najjači domaćin u ligi, zatim Hemofarm koji se polako diže, pa i Zagreb koji je do sada najugodnije iznenađenje. Osim nabrojane petorke (Hemofarm ima 3-4), samo još Široki nema negativan omjer (4-4), ali teško je vjerovati da momčad Hrvoja Vlašića može bolje od toga. Sve ostale momčadi do sada nisu ostavile dojam ozbiljnih kandidata za sam vrh, a koliko god se činilo preuranjeno raspravljati o šansama za plasman na završni turnir, činjenica je da prvi dio NLB lige (13 kola) završava točno za mjesec dana, 19. prosinca.
 


Vujoševiću 500 eura kazne zbog jeans hlača


NLB liga je odredila kazne za utakmice petog i šestog kola. Osim uobičajenih 200 eura kazne za tehničku pogrešku trenera, odnosno 100 eura za tehničku pogrešku igrača, zanimljiva je kazna koju je KK Partizan zaradio na gostovanju u Zadru u 5. kolu. Naime, trener, pomoćni trener i službeni predstavnik bili su odjeveni u jeans hlače, te se zbog toga KK Partizan kažnjava sa 500 eura.




 


NLB liga


Rezultati 8. kola: Cedevita – Olimpija 70:73, Široki – Zagreb 74:72, Cibona – Budućnost 79:54, Helios – Bosna 66:60. Večeras igraju: Partizan – Crvena Zvezda, FMP – Radnički. 26. siječnja 2010. Hemofarm – Zadar.