Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Direktori HAC-a “upirali prstom” na Kalmetu i Barišića

18.11.2010. 23:00
Direktori HAC-a “upirali prstom” na Kalmetu i Barišića


Sapunar je u svojoj obrani pred USKOK-om objasnio kako je uopće došlo do toga da se usluge marketinške usluge Fimi-medije isplaćuju preko izvođača radova


va četvorica direktora HAC-a i ARZ-a, uhićena u srijedu pod sumnjom da su oštetili ta poduzeća za 26 milijuna kuna, provest će barem idućih mjesec dana u istražnom zatvoru, iako su, kako se neslužbeno doznaje, već prilikom prvog ispitivanja u USKOK-u otvoreno govorili o okolnostima pod kojima je došlo do suradnje s Fimi-medijom, pa i o ulozi resornog ministra Božidara Kalmete, te bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića.
Sudac istrage Krešimir Devčić prihvatio je prijedlog USKOK-a da se HAC-ove direktore zadrži u Remetincu zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, s tim da je Josipu Sapunaru istražni zatvor određen i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Uhićeni direktori su, doznajemo, pred USKOK-om iznosili takozvanu aktivnu obranu, odnosno objasnili su kako je došlo do toga da se marketinške usluge Fimi-medije isplaćuju kao dodatni troškovi ispostavljeni od izvođača radova.
– Moj klijent iznosio je aktivnu obranu i s obzirom na sve druge koji su iznosili obranu, više nema smisla šutjeti i svi moraju igrati na kartu iskrenosti, kazao je novinarima Sapunarov odvjetnik Veljko Miljević nakon izlaska iz suda.
Kako doznajemo od izvora bliskih istrazi, Sapunar je u svojoj obrani pred USKOK-om objasnio kako je uopće došlo do toga da se usluge marketinške usluge Fimi-medije isplaćuju preko izvođača radova. Objašnjavajući inkriminirane poslove, član Uprave HAC-a spominjao je i bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića i resornog ministra prometa Božidara Kalmetu. Kalmeta mu, navodno, nije izravno nalagao da surađuje s Fimi-medijom, već se prije radilo o sugestijama. Sapunar je, međutim, sugestije shvatio imperativno, posebno u atmosferi u kojoj je poduzeće Nevenke Jurak shvaćano kao stranačka tvrtka.
Među 21 svjedokom koje USKOK namjerava ispitati u proširenju istrage Fimi-medije na poslove s HAC-om, nisu ni ministar Božidar Kalmeta, niti njegov nekadašnji najbliži suradnik Zdravko Livaković. Tvrdnje iz obrane osumnjičenih HAC-ovih direktora, međutim, USKOK tek mora provjeriti, nakon čega će prosuditi postoji li dovoljno elemenata za istragu i progon. Zasad prikupljena dokumentacija, međutim, najviše tereti odgovorne osobe u HAC-u, odnosno uhićene direktore. Kalmetin komentar jučer nismo uspjeli dobiti, no ministar prometa već je dan ranije poručio kako ne želi ništa komentirati, jer je istraga u tijeku. Kako sad stvari stoje, četvorica uhićenih direktora HAC-a neće izaći iz pritvora barem dok ne bude ispitan 21 predloženi svjedok. Sapunar je u težoj situaciji, jer sve dok ne bude smijenjen s direktorske pozicije u HAC-u postojat će i opasnost od ponavljanja kaznenog djela.
Takva je, naime, praksa suda i USKOK-a prilikom određivanja i predlaganja pritvora, premda je jedino kazneno djelo za koje se Sapunara sumnjiči napravljeno u suradnji s Nevenkom Jurak i Mladenom Barišićem, koji su još u pritvoru.