Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

I roditelji sve više postaju žrtve svoje djece

18.11.2010. 23:00
I roditelji sve više postaju žrtve svoje djece


Ovim predavanjima nastojimo ljude potaknuti da prijave nasilje, iako se sve više govori o nasilju i svi smo sve više senzibilizirani u vezi s tom temom. Bitno je prijavljivanje, kazao je Dario Vučenović, ravnatelj Obiteljskog centra u Zadru


“Živim život bez nasilja” naziv je predavanja koje  je u srijedu održano u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje.
Predavač na ovom hvalevrijednom i edukativnom predavanju bio je Dario Vučenović, ravnatelj Obiteljskog centra u Zadru, pravnik Romano Radalj te Mira Radeš i Zrinka Zrilić iz Policijske uprave zadarske.
– Ovim predavanjima nastojimo ljude potaknuti da prijave nasilje, iako se sve više govori o nasilju i svi smo sve više senzibilizirani u vezi s tom temom. Bitno je prijavljivanje, kazao je Dario Vučenović, ravnatelj Obiteljskog centra u Zadru.
Svi nazočni su na predavanju imali priliku pogledati i nekoliko spotova s porukom nenasilja.
Ovi spotovi su zaista edukativni i pokazuju da nema pravila tko su zlostavljači. Oni se kriju u prosječnim obiteljima kao i u obiteljma poznatih direktora, političara i imućnih obitelji, kazao je Vučenović, dodavši da su svjedoci obiteljskog nasilja najčešće djeca.
Nazočni roditelji aktivno su sudjelovali u predavanju, upozoravajući na probleme na koje nailaze sa svojim osnovnoškolcima.
 – U zadnje vrijeme roditelji sve više postaju i žrtve svoje djece te je s takvom djecom nemoguće i razgovarati, zaključio je jedan roditelj.
Djelatnice Policijske uprave zadarske naglasile su da policija više nije samo represivni organ u državi te su ljudi koji rade u policiji izuzetno senzibilizirani i nastoje pomoći na razne načine.
Nasilje se zaista mora prijaviti, a djeca su ona koja, nažalost, usvajaju nasilje kao obrazac ponašanja, istaknuo je pravnik Romano Radalj.
Projekt “Živim život bez nasilja” započeo je u ponedjeljak 8. studenog, a provodit će se na području svih policijskih uprava u Hrvatskoj do 24. studenog.
Ovoj kampanji pridružio se i pjevač klape Intrade Tomislav Bralić koji je snimio i svoju izjavu kao poruku nenasilja svim mladima.
Nositelji projekta su MUP RH i UN u RH, a partneri u provođenju aktivnosti su: Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (Obiteljski centri), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvo pravosuđa, Agencija za odgoj i obrazovanje te Udruge civilnog društva.