Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Od kontrasta bjeline paške arhitekture do soli i čipke

18.11.2010. 23:00
Od kontrasta bjeline paške arhitekture do soli i čipke


U ulaznom dijelu Gradske knjižnice u tijeku je postav izložbe fotografija naslovljen “Paški motivi” s okvirnom tematikom prikaza paške čipke, čipkarica u standardnoj paškoj nošnji, kamenih vizura i arhitekture otoka i grada Paga. Te uvijek likovnoj publici intrigantne svjetlopise autorski potpisuje Branka Primorac, novinarka, urednica, književnica i pisac za djecu iz Zagreba, kojoj je fotografija prva ljubav i način umjetničkog odraza još od najranije mladenačke dobi. Cijeli se život, naime, druži s fotoaparatom i fotopapirom, te već u adolescentskoj dobi posjeduje svoj prvi “Zorky” kojim se ponosi među svojom generacijom suškolaca. Intenzivnije se fotografijom počinje baviti u studentskim danima kada pohađa primjereni foto-tečaj pri “Češkoj besedi” u Zagrebu. To primjenjuje i kasnije u svome profesionalnom bavljenju novinarstvom kada pri obogaćivanju svojih tekstova nerijetko koristi vlastite foto uratke. U najnovijim desetljećima se počinje odražavati u umjetničkoj fotografiji čega su rezultat i njene samostalne izložbe priređene u više gradova RH i inozemstva: Zagreb veljača 2007., Požega listopad 2007., Graz, prosinac 2007., Pag 2008., Budimpešta 2009.
“Pri odabiru teme svoga likovnog medija autorica polazi od kontrasta bjeline paške arhitekture, dramatičnog kamenjara, soli i čipke i udovičke crnine paških čipkarica, postižući time vanredno neobičnu efikasnost ravnoteže u kompoziciji svojeg uradka”, kako se o njenom opusu izražava likovna kritičarka Neda Miranda Blažević – Krietzman.
Ovom prilikom se zadarskoj javnosti Primorac predstavlja s 20-ak kolor-fotografija velikog i srednjeg formata, gdje je ranijim radovima pridružila i one najnovije nastale tijekom ove i prošle godine.