Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Osim po ovisnički pribor, korisnici dolaze i po savjet

18.11.2010. 23:00
Osim po ovisnički pribor, korisnici dolaze i po savjet


Korisnicima se pristupa bez stigme i diskriminacije, kao osobama kojima je potrebna pomoć i koje su ravnopravni članovi društva. Zato se pokazalo da su oni uistinu komunikativne osobe, željne razgovora, jer s obzirom da su oni inače stigmatizirani, ovdje si daju oduška, kazala je Anamarija Lozančić
U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se svake godine obilježava od 15. studenog do 15. prosinca, valja podsjetiti i ukazati na sve one organizacije, programe i aktivnosti koje se provode radi prevencije i pružanja pomoći ovisnicima. Poznato je, stoga, kako se i u Zadru još od od 1998. godine provodi program zamjene šprica i igala za intravenske ovisnike pod nazivom “Needle exchange”.
Anonimni korisnici
Budući da su nositelji i provoditelji programa nevladine udruge, program se svih ovih godina kontinuirano provodio zahvaljujući financiranju iz vlastitih sredstava zadarskog Crvenog križa, a posljednjih nekoliko godina akciju podržava i zagrebačka tvrtka Gajeta d.o.o., koja se bavi skupljanjem i obradom medicinskog otpada.
Zahvaljujući višegodišnjem aktivnom radu i pravilnom pristupanju ovisnicima Zadrani su već jako dobro upoznati s načinom i ciljevima rada ovog programa. Poznato je zato da je njegov osnovni cilj zapravo spriječiti širenje hepatitisa C, HIV-a i AIDS-a među ovisnicima, jer u Savjetovalištu koje se nalazi u Ulici don Ive Prodana pored crkve Sv. Šime ovisnici dobivaju šprice, igle, prezervative, alkoholne maramice te informativne materijale.
Jedina obveza ovisnika koji su korisnici ovog programa je da korištene materijale vrate, a djelatnici savjetovališta ih potom odlažu u posebne spremnike za infektivni otpad. Kako pojašnjava Anamarija Lozančić, voditeljica programa “Needle exchange”, djelatnici iz spomenute tvrtke Gajeta dolaze jedanput mjesečno te odnose taj otpad i odlažu ga na pravilan način.
Specifičnost ovog savjetovališta je i u tome što su tamošnji korisnici anonimni, a osim spomenutih usluga mnogi tamo dolaze i radi opuštenog razgovora i druženja. Naime, kroz ovaj program se dolazi u kontakt s ovisnicima koji ne mogu ili ne žele započeti liječenje te onima koji nisu uključeni ni u kakav tretman, odnosno nisu registrirani ni u jednoj ustanovi.
– Korisnicima se pristupa bez stigme i diskriminacije kao osobama kojima je potrebna pomoć i koje su ravnopravni članovi društva. Zato se pokazalo da su oni uistinu komunikativne osobe, željne razgovora, jer s obzirom da su oni inače stigmatizirani, ovdje si daju oduška, kazala je Lozančić, pojasnivši da se u pristupu korisnicima programa ne inzistira ni na kojem obliku liječenja, ali ako korisnici kroz razgovore i savjetovanja zatraže pomoć, informira ih se o terapijskim tretmanima ili im se pruža pomoć pri uključivanju u neki od raspoloživih tretmana.
Istaknula je također kako je vrlo brzo nakon zaživljavanja ovog savjetovališta u Zadru došlo do vidljivih pomaka u broju korisnika, broju posjeta kao i u količini preuzetog i vraćenog pribora. No u posljednje vrijeme taj broj stagnira, jer iako se konstantno registriraju novi korisnici, sukladno tome raste i broj onih koji više ne dolaze.
Registrirano 347 korisnika
– Trenutačno je registrirano 347 korisnika i taj broj je uvijek približno jednak, jer iako mnogi dolaze, brojni i odlaze. Korisnici su mahom muškarci, a registrirano je svega 30-ak žena. Mislim da je među ovisnicima i inače manje žena, a osim toga, muškarci su slobodniji. Iako, muškarci koji dolaze uglavnom uzimaju i pribor za svoje djevojke ili prijateljice pa je zato očito da je indirektno obuhvaćen veći broj korisnika, kazala je Lozančić, napomenuvši da je 30 godina prosječna dob registriranih.
Prema evidenciji savjetovališta, od početka godine do kraja listopada izdane su 6.072 šprice, a vraćena je 4.081 šprica, dok je izdano 8.735 igala, a vraćen 4.081. Podijeljeno je i 659 prezervativa te 8.114 alkoholnih maramica te je u tih prvih deset mjeseci registrirano 1.439 dolazaka.
– Od samog početka znatno se povećao broj korisnika, a i njihova disciplina. Jer iako se i sada vrati znatno manje pribora nego što se podijeli, to je još uvijek napredak u odnosu na početak, kada su ga samo rijetki vraćali. To i mi sami, kroz razgovore s njima konstantno pokušavamo potaknuti te utjecati na njihovo buđenje svijesti o važnosti vraćanja pribora, kazala je Lozančić, naglasivši kako su itekako zadovoljni odnosom koji su postigli s ovisnicima, jer savjetovalište je do danas postalo potpuno uhodani program s čijim su radom upoznati svi.
Kako je kazala, i kroz razgovore s ovisnicima uviđaju da su i oni sami jako zadovoljni ovakvim pristupom, s obzirom da su im ranijih godina za ovakve usluge na raspolaganju bile jedino ljekarne, u kojima im vrlo često i nisu htjeli dati pribor smatrajući da ih na taj način štite. No, kako pojašnjava Lozančić, kada ovisnik u rukama ima drogu on je mora uzeti pa će, ako nema pribor, potražiti neki iskorišteni, bačeni i zaraženi te tako napraviti još više štete.
– Mjesečno bilježimo oko 100 dolazaka, ali ta brojka varira, doslovce, ovisno o vremenskim uvjetima. Zato ih je u ljetnim mjesecima uvijek više, iako, moram priznati, nisam primijetila da tada među korisnicima bude i turista, kazala je Lozančić, podsjetivši i na suradnja sa Zavodom za javno zdravstvo u sklopu koje se u prostorijama savjetovališta već nekoliko godina provode također anonimna i besplatna testiranja na viruse hepatitisa B i C te virus HIV-a. Spomenuta testiranja se za sve zainteresirane provode ponedjeljkom i srijedom u trajanju od 16 do 18 sati.


 PREDAVANJE I FILM


U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti Gradsko društvo Crvenog križa Zadar organizira predavanja te prikazivanje kratkog filma na temu ovisnosti naziva “Što se dogodilo s Enom?”, koji će biti predstavljen zadarskim školarcima. Kako je pojasnio Bore Galac, ravnatelj zadarskog Crvenog križa, planirana uvodna predavanja održat će Lucija Marnika, dugogodišnja volonterka i aktivistica u zadarskom Crvenom križu. Za ovo predavanje i prikazivanje filma za sad su interes pokazale zadarske četiri osnovne i četiri srednje škole, a trebalo bi već od idućeg tjedna započeti s prikazivanjem.