Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Plotin – čovjek koji nije imao neprijatelja

18.11.2010. 23:00
Plotin – čovjek koji nije imao neprijatelja


U organizaciji Nove akrople u srijedu je navečer u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar upriličeno predavanje “Plotin – jednostavnost filozofije”. Predavanje je, ispred ne odveć brojne publike, održao Jerko Grgić, voditelj splitskog ogranka Nove akropole.
Plotina je predavač predstavio kao jednog od najkompliciranijih (!?) filozofa u povijesti zapadne filozofije. Kazavši kako će govoriti o svom doživljaju Plotina Grgić je započeo predavanje okrznuvši suvremenu akademsku filozofiju:
– Filozofija je na zapadu izgubila svoj izvorni smisao. Danas se njome bave stručnjaci i profesionalci, te je ona, zapravo, postala rasprava o filozofiji. Za razliku od suvremenih, antički su filozofi živjeli svoju filozofiju i svojim životom stajali iza nje. Za ljude antike filozofija je umijeće življenja koje pojedincu treba donijeti smiren um, unutarnju slobodu i svijest o vlastitoj ulozi u univerzumu. U antici filozof nije bio čovjek koji je pričao o filozofiji, već onaj koji ju je živio. Danas tomu, nažalost, nije tako.
Nadalje je predavač ukratko izložio detalje ovog grčkog filozofa koji je živio u trećem stoljeću naše ere, te koji je bio jedan od utemeljitelja novoplatonizma. Prema Grgiću Plotin je bio “dobar i pošten čovjek koji je posjedovao neke sposobnosti koje su drugima bile nedostižne”, te kako za života “nije imao neprijatelja”. Očekivano, antički je filozof, ustvrdio je predavač, zagovarao meditaciju kojom bi se trebalo težiti savršenstvu:
– Plotin je bio mistik, jedan od rijetkih u filozofiji zapada. Logičkim je argumentima pokušavao objasniti ono o čemu je meditirao. Za svoju je filozofiju govorio kako ne donosi ništa novog već nečim što oduvijek postoji.
Najazad, Grgić je izložio svoje viđenje nekih ključnih koncepata Plotinove filozofije kakvi su: Jedno, um, bitak, duša, inteligencija, kreacija, priroda i materija.
Iskoristivši priliku iz Nove su akropole pozvali prisutne na predavanja ne temu Tibeta koja će se u njihovim prostorijama održati idući tjedan.