Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U 2011. manje novca za život i gospodarstvo na otocima

18.11.2010. 23:00
U 2011. manje novca za život i gospodarstvo na otocima


Žalosna informacija je da je došlo do smanjenja poticaja za redovite pomorske putničke i brzobrodske linije za 5 milijuna kuna, što znači da se može očekivati još redukcija na linijama otoci-kopno, upozorava Barić


Otočane, ako je suditi prema prijedlogu državnog proračuna za 2011. čega teška godina, ocjenjuje predsjednik Dalmatinskog saveza za otoke i član Predsjedništva zadarskog HNS-a Denis Barić.
– Nova ulaganja u otoke ne mogu vidjeti u prijedlogu proračuna, a bit će dobro ako se započete investicije privedu kraju. Moramo se nadati da će otočani zadržati sva stečena prava i da neće puno osjetiti smanjenje u proračunu za 2011 godinu. Žalosna informacija za otočane koji se bore za bolju povezanost s kopnom je da je došlo do smanjenja poticaja za redovite pomorske putničke i brzobrodske linije za 5 milijuna kuna, što znači da se nastavlja trend smanjenja sredstava za ovu vrstu poticaja i da se može očekivati još redukcija na linijama otoci-kopno.
Za 2011. godinu je, naime, planirano 360 milijuna kuna, dok je u 2010. godini izdvojeno 365 milijuna kuna. Iz proračuna Ministarstva gospodarstva poticaji za zadrugarstvo smanjeni su za 66 posto u odnosu na ovu godinu. U 2010. je za ovu svrhu, naime, bilo planirano 4,5 milijuna kuna, a za 2011. samo je 2 milijuna kuna. I subvencije za zadrugarstvo su smanjene za 67 posto u odnosu na 2010. U 2010. su iznosile 7 milijuna kuna, a planira se kako će u 2011. iznositi samo 3 milijuna kuna. Već je uspoređujući ove brojke jasno što čeka zadrugare na otocima i kako će proći u sljedećoj godini. Nova stavka u proračunu su poticaji za konkurentnost zadruga u iznosu od 2 milijuna kuna, ali pitam se koliko će od toga dobiti otočne zadruge koje su jedne od nositelja gospodarstva na otocima, a posebno na malim otocima, navodi Barić upozoravajući kako teška godina čeka i ribare.
Manje novca za prilagodbu ribarske flote
– Iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ne dolaze baš dobre vijesti za naše ribare. Jedno od smanjenja proračunskog novca se odnosi na prilagodbu ribarske flote gdje je došlo do smanjenja od 700.000 kuna. U 2011. se za prilagodbu ribarske flote planira izdvojiti 18 milijuna kuna, dok je 2010. bilo izdvojeno 18,7 milijuna. Ovo se na prvi pogled možda ne čini kao veliko smanjenje, ali s obzirom na probleme u kojima se nalaze ribari svaka kuna puno znači, poručuje predsjednik Dalmatinskog saveza za otoke napominjući kako je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za sljedeću godinu osiguralo sredstva za intervenciju na tržištu proizvoda ribarstva u iznosu od oko 6,3 milijuna kuna, dok u ovogodišnjem proračunu te stavke nema.
– U otočanima najinteresantnijem ministarstvu, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture došlo je do smanjenja sredstava, što za otočane znači da se nastavlja negativni trend ulaganja u hrvatske otoke. Iščitavajući stavke prijedloga proračuna koji se odnose na ovo ministarstvo, možemo se samo nadati kako će započeti projekti biti i završeni. Za proširenje i produbljenje plovnog puta Mali Ždrelac osigurano je 5 milijuna kuna, no jesu li ta sredstva dovoljna za završetak radova treba pitati izvođače. Nadam se da jesu i da više neće dolaziti do zatvaranja prolaza i da će kanal biti otvoren za normalnu i sigurnu plovidbu. Nažalost, u stavkama proračuna za Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture stoji i kako će doći do smanjenja poticaja za Hrvatski otočki proizvod u iznosu od oko 50.000 kuna. U tu je svrhu planirano 220.000 kuna, dok se u 2010. izdvojilo 270.000 kuna. Došlo je i do smanjenja iznosa za poticaje za izgradnju komunalne i društvene infrastrukture na otocima i priobalju u iznosu od 5,1 milijun kuna. U 2011. se planira izdvojiti 127.7 milijuna kuna, dok je u 2010. bilo izdvojeno 132.9 milijuna.
“Zaboravljeni” obrtnici
– Također je došlo i do smanjenja izdvajanja za razvoj otoka u iznosu od oko 9.3 milijuna kuna. Za 2011. godinu je u ovu svrhu planirano 21.4 milijuna kuna, dok je u 2010. ta stavka iznosila 30.7 milijuna kuna. Nažalost, reducirana su i sredstva namijenjena za izrade studijske, projektne i programske dokumentacije razvoja otoka za 260.000 kuna, što znači da neće doći do izrade nekih novih projekata. Za sljedeću godinu se planira 240.000 kuna, dok je u 2010. godini bilo izdvojeno 500.000 kuna, istaknuo je Barić napominjući kako je u prijedlogu proračuna za 2011., u odnosu na ovogodišnji proračun, za 300.000 kuna povećana stavka koja se odnosi na subvencije za razvoj energetike na otocima, te se u tu svrhu planira uložiti 2,3 milijuna kuna.
Barić pri tom napominje kako za razvoj obrtništva i subvencije u obrtništvu otočana nije u državnom proračunu planirana niti kuna, te kako je jednako prošla i mala brodogradnja, strukturna podrška ribarstvu, a “izvisili” su i planovi izgradnje heliodroma na otocima kao i obnova Jadrolinijine putničke flote .