Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vrančić: Policija u Gradu je samo dokaz funkcioniranja pravne države

18.11.2010. 23:00
Vrančić: Policija u Gradu je samo dokaz funkcioniranja pravne države


Priča o policijskim izvidima nad poslovanjem Grada Zadra, koja je posljednjih dana odjeknula u medijima i zadarskim kuloarima, nastavila se i na aktualnom satu današnje sjednice Gradskog vijeća. Na pojašnjenju te priče, inzistirala je vijećnica SDP-a Sabina Glasovac, pitajući zadarskog gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića, što se to događa u Gradu Zadru kad policija, prvi put u povijesti, „češlja” Gradsku upravu.
– Policija češlja, hm… E, pa policija ne češlja Gradsku upravu. Djelatnici policije kontaktirali su sa mnom, unaprijed mi najavili da će doći kako bi im pripremili dokumente koji ih zanimaju. To nije nikakvo češljanje, policija je najavila svoj dolazak i dalje sve ide svojim redoslijedom, govori dr. Vrančić, dodajući kako ga je u cijeloj priči iznenadilo to što se mediji, izvještavajući o policijskim izvidima u Gradu Zadru, pozivaju na izvore iz Policijske uprave zadarske.
Gradonačelnik dr. Vrančić je nadalje pojasnio kako je policija zatražila dokumente državne revizije, odnosno njezin nalaz o poslovanju Grada Zadar za 2008. godinu. Nalaz države revizije policija je zatražila po nalogu Općinskog državnog odvjetništva. Dr. Vrančić podsjeća kako je riječ o uvjetnom mišljenju državne revizije, u kojemu je navedeno nekoliko primjedbi, i to prije svega zbog nenaplaćivanja obveza, spornog ugovora o djelu na račun organizacije rada Kluba Zadrana u Zagrebu, nenamjenskog trošenja sredstava za POS i završetka radova, odnosno uređenja dvorane na Višnjiku. Po nalogu Županijskog državnog odvjetništva, policija je zatražila dokumente u vezi deposidiranja zemljišta na Višnjiku. Uz to, policija provodi izvid i nad poslovima oglašavanja Grada Zadra. No, izvid nad oglašavanjem nije zatražen od strane Državnog odvjetništva već je riječ o policijskoj inicijativi.
– Nakon određenih medijskih napisa, policija je samoinicijativno, dakle bez zahtjeva Državnog odvjetništva, zatražila informacije o naručivanju oglasa u medijima. To je njihovo pravo, mi smo čisti, Grad Zadar se u svim zadarskim medijima podjednako oglašava, kaže dr. Vrančić, dodajući kako nema razloga komentirati takve objave u medijima.
Inače, dr. Vrančić drži kako nije nikakva sramota što policija vrši izvide nad poslovanjem Gradske uprave. To, kako navodi zadarski gradonačelnik, nije nikakva sramota već dokaz funkcioniranja pravne države.
Omerku Šarić Fratin i Josipa Vlahovića, zanimalo je što su gradske vlasti učinile kako bi Zadar, u budućem regionalnom ustroju Hrvatske, imao status regionalnog centra, odnosno središta. Bez obzira na političko opredjeljenje, kako drže Šarić i Vlahović, po pitanju regionalizacije Hrvatske, Zadar mora biti jedinstven, kao i u svim dosadašnjim razvojnim projektima. Iako se dr. Vrančić složio sa njihovim stavovima, istaknuo je kako nema službenih informacija o regionalnom ustroju Hrvatske. Iz toga razloga, ništa konkretno i nije učinjeno u Gradu Zadru.
– Ne postoje nikakve službene o regionalnom ustroju Hrvatske, tako da nismo ništa ni poduzimali u tom smislu. Naši stavovi, kao i oni Zadarske županije su jasni, razlozi za postojanje zadarske regije su posve opravdani, tako da sigurno nećemo biti isključeni. Kad stignu prve službene informacije o regionalnom ustroju Hrvatske, zajednički ćemo zastupati i braniti svoje interese, kaže dr. Vrančić, dodajući kako se Zadar, sam po sebi nameće da bude administrativno središte regije.
Kako su Vlahović i Šarić inzistirali da se što prije poduzmu konkretni koraci kako bi se ne bi izgubila, odnosno kako bi se zadržala zadarska regija, dr. Vrančić je pristao na osnivanje stranačkog i stručnog tijela koje će početi s pripremama za eventualni regionalni ustroj Hrvatske.
Ingrid Antičević Marinović zanimalo zašto Grad Zadar nije konkurirao niti jedan program za pretpristupne fondove Europske unije.
– U Saboru je bio izvještaj o pretpristupnim fondovima Europske unije. Zadar i Zadarska županija se nisu kandidirali s niti jednim programom iako su sredstva tih fondova namijenjena upravo jedinicama lokalne samouprave. Grad Zadar, koji je u bankrotu, ponaša se kao pijani milijarder, ništa od ponuđenog nije iskoristio, navela je Antičević Marinović, dodajući kako bi sredstva u ovome trentutku financijske krize jako dobro došla za jačanje različitih gospodarstvenih grana.
Zadarski gradonačelnik dr. Vrančić naveo je kako točno ne zna koliko je Grad Zadar do sada kandidirao programa za pretpristupne fondove Europske unije. No, gradske vlasti rade na tome, zbog čega je i osnovan Odsjek za pristupne fondove pri Upravnom odjelu za gospodarstvo. Odsjek za pristupne fondove opravdava svoje postojanje jer trenutno je u pripremi šest projekata koji će biti kandidirani za fondove Europske unije, istaknuo je.