Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za izgred u školi – suspenzija s nastave

18.11.2010. 23:00
Za izgred u školi – suspenzija s nastave


Škola je izgubila autoritet, i više ne može izaći na kraj s problematičnim učenicima. Opomene više nemaju svrhe, treba uvesti suspenziju učenika s nastave – predlažu nastavnici ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu. Udruga učitelja Hrvatske svoj će prijedlog Pravilnika o suspenziji još ovaj tjedan službeno poslati Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, a očekuje da će prosvjetne vlasti barem razmisliti o modelu kojim bi se obuzdali učenici koji svojim ponašanjem teroriziraju čitave razrede.
– Takvim učenicima opomena i ukor ne znače ništa. Oni znaju da su učitelji nemoćni i ne plaše se nikakvih pedagoških mjera. Nasilje u školama raste, a mehanizmi koje imamo na raspolaganju nisu djelotvorni – kaže Vlasta Vuk, predsjednica Udruge učitelja.
Suspenzija ne bi, objašnjava ona, bila svakodnevna pedagoška mjera već bi se izricala samo u ekstremnim slučajevima, kada učenik napravi neki veliki izgred, i to na dan, dva, a najviše tri tjedna.
Mjeru suspenzije učenik bi dobio kako bi to vrijeme proveo kod kuće “i razmislio o onome što radi”, veli Vlasta Vuk, koja je uvjerena da učenici to ne bi shvatili kao nagradu za loše ponašanje. Djeca s problemom agresivnosti, naime, željna su publike, i bilo bi im dosadno da ih se izdvoji iz škole, uvjerava predsjednica Udruge učitelja.  
– Mnogo europskih zemalja ima takvu mjeru, i ona se pokazala djelotvornom. Učenik je kod nas prezaštićen, osobito onaj s poremećajem ponašanja. Takav učenik zna da mu škola ne može ništa, a mi u strahu od reakcije roditelja idemo linijom manjeg otpora – veli Vuk. Jednodnevna ili višednevna kazna za problematičnog učenika bila bi, kaže, i jasna poruka roditeljima, koji bi se morali u to vrijeme pobrinuti za svoje dijete.