Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Znanstveni skup o Istu i Škardi

18.11.2010. 23:00
Znanstveni skup o Istu  i Škardi


Na Sveučilistu u Zadru svečano je otvoren dvodnevni znanstveni skup “Otoci  Ist i Škarda”. Skup su, koji se  održava u sklopu programa  obilježavanja Dana Grada Zadra, organizirali Sveučilište  u Zadru, Zavod za prostorno  uređenje Zadarske županije,  Matica Hrvatska – Ogranak u  Zadru i Hrvatsko geografsko društvo – Zadar. Skup se održava tijekom petka i subote, a na njemu sudjeluje nekoliko desetaka znanstvenika koji će se problematikom ovih zadarskih otoka pozabraviti iz perspektiva različitih znanstvenih disciplina.
– Održavanje ovog znanstvenog skupa velika je svečanost za naš Grad, Sveučilište, ali i Domovinu. Posvetit ćemo se našim otocima, koji premda su mali, svojom prirodnom i kulturnom baštinom, a poglavito ljudima zaslužuju ne samo pažnju akademske zajednice, već i cjelokupne javnosti, kazao je pozdravljajući sudionike skupa, organizatore i posjeitelje dr. sc. Josip Farčić s Odjela za Geografiju Sveučilišta u Zadru.
U ime Hrvatskog geografskog društva u Zadru skup je pozdravio prof. dr. sc. Damir Magaš, također profesor Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru:
– U odnosu na dosadašnju pažnju koju je znanstvena zajednica posvetila otocima Istu i Škardi ovaj skup, a poglavito istoimena znanstvena monografija predstavljaju golemi iskorak. Riječ je o iscrpnom znanstvenom pristupu sa širokih i raznolikih aspekata.
I Božidar Šimunić iz zadarskog ogranka Matice Hrvatske poželio je sudionicima skupa uspješan rad kazavši:
– Održavanjem ovog skupa hrvatska je znanost u prilici upustiti se u plemenitu misiju istraživanja bogate baštine zadarskih otoka koja je dosada, ako ne u potpunosti, onda velikim dijelom bila zapostavljena. Tek će skladan razvoj svih dijelova naše zemlje pridonijeti sveopćem napretku. I ovaj skup orijentira se u tomsmislu.
Umjesto odsutnog gradonačelnika Zvonimira Vrančića skup je pozdravio, napomenuvši kako će Grad učiniti sve da zaustavi trend depopularizacije otoka svojeg akvatorija, dogradonačelnik Dražen Grgurović.
Skrenuvši pažnju na potrebu za čuvanjem pamćenja o prošlosti organizatorima i sudionicima je na ovom velebnom skupu čestitao zadarski nadbiskup mns. Želimir Puljić:
– Povijest je svjedok vremena i učiteljica života i zato je ovaj skup o dva zadarska otoka s tisućljetnom poviješću izuzetno bitan. Pamćenje je sastavni dio identiteta svake obitelji, zajednice i svakog naroda. Stoga i ja želim da i ovaj skup bude dorpinos održavanju takvog pamćenja.
Najzad je predsjednica Organizacijskog odbora skupa Nives Kozulić, inače rođena Išćanka, izrazila veliko zadovoljstvo povodom održavanja ovog skupa i predstavljanja znanstvene monografije o malim i gotovo potpuno pustim otocima Istu i Škardi. Skup je otvorio prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor zadarskog sveučilišta.
Za nedjelju, 5. prosinca predviđen je kulturni program na Istu, koji uključuje obilazak otoka, Sv. Misu koju će predvoditi mons. dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, predstavljanje znanstvene monografije “Otoci Ist i Škarda”, te povratak u Zadar.