Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Zvjezdice” u masliniku

18.11.2010. 23:00
“Zvjezdice” u masliniku


Djeca su kroz igru uključena u cjelokupan proces rada i učenja o maslini i maslinovu ulju. Uče sve, od podizanja maslinika, njege, zaštite, berbe, proizvodnje ulja pa do pečenja ekološke masline i spremanja u staklenke. Kroz igru najmlađi zemunički ekolozi uče da njihov rad doista vrijedi, ističe Milin-Bajlo


Djeca iz Dječjeg vrtića “Zvjezdice” iz Zemunika Donjeg u sklopu program rada na jesensku temu “Masline u mom kraju”, zajedno sa svojim odgojiteljicama kao pravi berači pobrali su masline iz svog malog dvorišnog maslinika.
Ubrane plodove su odnijeli i preradili u Uljari Zemunik, a dio najzdravijih i najzrelijih maslina su zapekli i ohlađene spremili u staklenke kako bi i zimi mogli guštati u ovoj mediteranskoj deliciji.
Kroz igru i zabavu iz prve ruke djeca su još od početka godine sudjelovala, vidjela i učila o prvim koracima maslinarstva, sadnji, rezidbi, zalijevanju i tradiciji ekološkog uzgoja maslina i maslinova ulja ovog podneblja. Razigrano, veselo i nadasve korisno, govori Sandra Milin Bajlo, ravnateljica Dječjeg vrtića “Zvjezdice”, dodajući da treba pogoditi trenutak savršene zrelosti za berbu, plodove pažljivo ubrati te ih pretvoriti u zdravo maslinovo ulje.
– Podučavajući najmlađe o vrijednostima jedne od najvažnijih poljoprivrednih kultura na našem području – maslini, također se čuva i njeguje tradicija već dobrano znanog brenda dalmatinskih, ravnokotarskih maslinovih ulja. Iako je otporna i simbol ustrajnosti i strpljivosti, masline zahtijevaju predanost kao i svaki posao, kaže Milin Bajlo koja je zajedno s vrtićkim tetama Zdenkom Arbanas i Davorkom Stipić Čanković te tetom pripravnicom Ines Baždarić u potpunosti provela program “Masline u mom kraju”.
U vrtićkom dvorištu s nekoliko stabala maslina djeci – beračima njihove odgojiteljice – tete nisu ni stigle dati upute, a djeca su već bila ispod jedne od maslina. Kantice su se začas punile velikim, zrelim maslinama. Ponos im jednostavno iskrio iz očiju.
– Tražeći odgovore na brojna dječja pitanja ovog puta odnijeli smo ubrane plodove maslina u Uljaru Zemunik, mjesto gdje se iz ploda masline pravi maslinovo ulje vrhunske kvalitete. Radosti, razigranosti i dječjoj znatiželji nije bilo kraja, priča Milin Bajlo, ističući kako je sav program usklađen s prirodom i osobitostima ovog ravnokotarskog kraja.
– Tamo su imali priliku vidjeti kako od maslina nastaje ulje, ali mnogi su bili iznenađeni kako od toliko maslina ispadne i ne baš toliko puno ulja, kazala je ravnateljica Sandra.
– Djeca su kroz igru uključena u cjelokupan proces rada i učenja o maslini i maslinovu ulju. Kroz igru uče sve, od podizanja maslinika, njege, zaštite, berbe, proizvodnje ulja pa do pečenja ekološke masline i spremanja u staklenke. Najvažnije od svega je da ovakvim načinom rada kroz igru najmlađi zemunički ekolozi uče da njihov rad doista i vrijedi, ističe Milin-Bajlo, dodajući da im je ove pedagoške godine u planu posaditi još maslina i karakterističnog dalmatinskog bilja.
Rad s točno 49 djece u zemuničkom vrtiću nalikuje igri, no mališani mnogo toga nauče.
– Kada se na vrijeme prepoznaju i podrže dječji interesi, djeca to vraćaju na bezbroj pozitivnih načina. Poticanje individualnosti, kreativnosti i maštovitosti rezultira raznovrsnim i zanimljivim projektima. Rad na ovom ekološkom projektu dobra je prigoda i za uključivanje roditelja u odgojno-obrazovni proces, kaže Sandra Milin-Bajlo.