Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

18 najuspješnijih nagrađeno Nasmiješenim suncem

18.11.2011. 23:00
18 najuspješnijih nagrađeno Nasmiješenim suncem


U finalu akcije „Nasmiješeno sunce”, koju devetu godinu za redom provodi Gradonačelnik Grada Zadra u suradnji s HGK – Županijskom komorom Zadar, Obrtničkom komorom Zadarske županije, Turističkom zajednicom Zadarske županije, Turističkom zajednicom grada Zadra i Udruženjem obrtnika Zadar, održana je svečana dodjela priznanja u Gradskoj loži.
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić podijelio je 18 priznanja najuspješnijima i najzaslužnijima u ostvarenju ovogodišnje turističke sezone te tom prilikom podsjetio kako se akcija „Nasmiješeno sunce” provodi zbog dodatnog motiviranja za pružanje što kvalitetnijih usluga, za poticanje međusobne konkurencije u uređenju objekata i razine usluge što u konačnici doprinosi prezentiranju Zadra na način dostojanstven njegove tradicije, povijesnog i kulturnog značaje te zahtjeva suvremenog doba.
– Turizam je mulitidisciplininarna gospodarska grana koja, da bi bila uspješna zahtjeva suradnji svih društvenih subjekata. Konkurencija u Europi i svijetu je velika, no Zadar se tu iznimno dobro znalazi zahvaljujući upravo postignutoj suradnji svih subjektata koji su zainteresirani za turizam. Zajedničkom interakcijom postignuli smo da Zadar postane poželjna turistička destinacija, kaže dr. Vrančić, dodajući kako ne trebamo skrivati da sve to radimo kako bi zaradili što više novaca, što bi i ostalima, mogao biti pocitaj da se uključe aktivnije u turizam.
Zadar i Zadarska županija, ove godine ostvarila je još jednu iznimlno uspješnu, štoviše rekordnuu turističku sezonu. Time, kako kaže dr. Vrančić, možemo biti zadovoljni, no prostora za napredak još uvijek ima, pa treba krenuti dalje.
– “Nasmiješeno sunce” nagradu koju danas primaju izdvojeni pojedinci, oni koji su se posebno istaknuli u ovogodišnjoj turističkoj sezoni, svima treba biti poticaj da još bolji budu u svome poslu, govori dr. Vrančić, koji je čestitao nagrađenima, a svima skupa poželio još uspješniju 2012. godinu.
Zadarski gradonačelnik dr. Vrančić, dodjelio je priznanja u 18 kategorija i to za najbolji restoran, caffe bar, konobu, noćni bar, novi suvenir, najljepše uređeni izlog, najuređeniji vrt i najuređeniju benzinsku postaju. Priznanja koja uključuju i novčane nagrade, dodjeljena su u kategoriji za najboljeg turističkog informatora, kuhara, konobara, prodavača, policajca i čistača. Uz navedene kategorije, ove godine u akciji “Nasmiješeno sunce” dodjeljena su i četiri posebna priznanja.
U kategoriji za najbolji restoran u 2011. godini, priznanje je dodjeljeno restoranu “Dva ribara”, u vlasništvu tvrtke “Cidaris” d.o.o. Zadar. “Kulf”u vlasništvu Ugositeljsko-ribarskog obrta “Atlantis”, Elvisa Mužanovića, dobio je priznanje za najbolji caffe bar. U kategoriji za najbolju konobu, “Nasmiješeno sunce” dodjeljeno je konobi “Žvelti brabor”, u vlasništvu Enija Meštrovića. “Q baru” u vlasništvu tvrtke “Regoč” d.o.o. dodjeljena je nagrada za najbolji noćni bar. Za novi suvenir, priznanje se dodjeljeno Galeriji hrvatske sakralne umjetnosti “Laudato” za škrinju Sv. Šimuna. Za najljepše uređeni izlog, priznanje je dobila trgovina “L’occitane” u vlasništvu tvrtke ” Stillmark” d.o.o iz Zagreba. “Nasmiješeno sunce” za najuređeniji vrt dodjeljeno je vrtu Poljoprivredne, prehrambene i veterrinarske škole “Stanko Ožanić” u Zadru.
Priznanje i novčana nagrada dodijeljena je Morani Cipek kao najboljoj turističkoj informatorici, Jasminki Pavin kao najboljoj kuharici, Anti Brajkoviću kao najboljem konobaru, Dorijani Matešić kao najboljoj prodavačici, Silviji Gulan kao najboljoj policajki i Mimiru Čačiću kao najboljem čistaču.
Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju ovogodišnje turističke sezone dodjeljeno je Josipu-Bepu Matešiću, Udruzi vinara i vinogradara Zadarske županije “Vina Liburna”, Davoru Stipanoviću i Ugostiteljskom objektu “Croccante” u vlasništvu tvrke “Stiligo” d.o.o. Zadar.


 NAGRAĐENI


Najbolji caffe bar – caffe bar “Kulf”
Umjesto vlasnika Elvisa Mužanovića, “Namiješeno sunce” je primio Josip Medić, koji navodi da su istovremeno iznanađeni i počašćeni dodjeljenim priznanjem. “Kulf” je, kako kaže Medić otvoren prije godinu dana, “friški” su na tržištu, tako da im je čast u velikoj konkurenciji u Zadru primiti ovakvu nagradu. “Nasmiješeno sunce”, kako navodi Medić, najbolji im je poticaj za daljnji rad.
Najbolja konoba – konoba “Žvelti blavor”
Enio Meštrović, vlasnik konove “Žvelti blavor” primio je nagradu “Nasmiješeno sunce” za najbolju konobu. Osim što je poznat kao ugostitelj, Meštrovića javnost zna po znanimljivim performerskim vještinama. “Nasmiješenom suncu”, Meštrović se nije nadao, no zadovoljan je što je priznaje dobio. Njegov recept za uspjeh je, kako kaže Meštrović, raditi s veseljem ono što voliš.
Novi suvenik – Škrinja Sv. Šimuna, Galerije hrvatske sakralne umjetnosti “Laudato”
“Nasmiješeno sunce” za novi suvenir primila je Ksenija Abramobić, vlasnica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti “Laudato”. Galerija je otvorena 27. lipnja ove godine. Prema riječima Ksenije Abramović, otvaranjem Gelerije, modernom čovjeku se želi približiti hrvatska sakralna umjetnost. Ovo priznanje Kseniji Abramović mnogo znači jer pokazuje da su Zadrani i turisti prepoznatli njezine namjere, i za svoj suvenir izabrale škrinju Sv. Šimuna.
Najljepše uređeni izlog – trgovina “L’occitane”, u vlasništvu tvtke “Stillmark” d.o.o. iz Zagreba
Zvone Krznak, direktor “Stillmarka”, koji je primio “Nagrađeno sunce” za najljepše uređeni izlog trgovine “L’occitane” na Narodnom trgu u Zadru navodi kako mu mnogo znači ovo priznanje. Zadvoljan je što je izlog trgovine “L’occitane” uljepšalo zadarski Narodni trg i što su trud djelaatnica prepoznale nadležne inistitucija za dodjelu ovog priznanja. Doda ti se tome, da je riječ o turističkoj nagradi, Krzanr je iznimno počašćen.
Najuređeniji vrt – Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola “Stanko Ožanić” u Zadru
Priznanje za najuređeniji vrt, primio je Ivan Paštar, ravnatelj Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole “Stanko Ožanić” u Zadru. Paštar je počašćen ovim prizanjem, koje mu je poticaj da vrt učini još ljepšim.
– Od dobrog uvijek postoji bolje, pa tako je i s našim vrtom, dogodine učinit ćemo ga još ljepšim, kaže Paštar.
Najbolja turistička informatorica – Morana Cipek
Morana Cipek, koja je tri godine radila u Turističkoj zajednici Grada Zadra, odnosno TIC-u, primila je “Nasmiješeno sunce” za najbolju turističku informatoricu. Priznanjem je Morana počašćena, a što se tiče posla u TIC-u, navodi da je ponekad pravi izazov gostima, koji stižu u Hrvatsku, odnosno Zadar s mnoštvom različitih zahjeva. Ipak, kaže Morana, kad je dost zadovoljan, trud se doista isplati.
Najbolja kuharica – Jasminka Pavin
Jasminka Pavin već 36 godina radio kao kuharaica u hotelskoj kući “Borik”. Još uvijek je zaljubljena u svoj posao, hrana joj je još uvijek izazov i voli, kako kaže Jadranka, s pripremom jela ići pomalo ispred svog vremena. “Nasmiješeno sunce”, koje je prilika u Gradskoj loži, poticaj joj je za daljnji rad i nove kreacije u kuhinji.
Najbolja prodavačica – Doriana Matešić
Od 1981. godine, Dorina Matešić radi u trgovinama Tekstila Zadar d.o.o. Našla se u svom poslu, poslu prodavačice, a “Nasmiješeno sunce” koje je dobila nakon 30 godina rada, osobito joj je priznanje. Pokrenut će je, kako kaže Doriana, da u svom poslu bude još bolja.
Najbolja policajka – Silvija Gulan
Silvija Gulan – žena u uniformini, u Policijskoj upravi zadarskoj radi 17 godina, a od 2004. je u Prometnoj policiji. Posao u policiji, još uvijek se smatra “muškim” poslom, tako da Silviji nije uvijek jednostavno. Na taj račun, Silvija se zna našaliti kako je žena, majka, kraljica jer je uspješno spojila, uskladila svoj posao ulogom žene u obitelji, supruge i majke. Raditi s muškaracima, sasvim je drugačije nego s ženama, jer su oni puno jednostavniji, tako da se često savršeno nadopunjuju. U policiji je potebno mnogo diplomacije i poznavanje psihologije ljudi, a što se tiče poštivanja žene na radom mjestu u policiji, Silvija kaže kako sve ovisi o tome kako se postaviš. Neugodnih iskustva, kako kaže Silvija gotovo da nije niti bilo, no prisjeća se stampeda na jednom nogometnoj utakmici. Kad je stampedo krenuo, Silvija je pomislila da neće izvući živu glavu, no izvukla se. Nakon svega što je prošla u 17 godina u policiji, “Nasmiješeno sunce” za Silviju je iznimno važno prizanje i daje značaj onome što ona radi.
Najbolji čistač – Momir Čačić
U zadarskoj “Čistoći”, Momir Čačić radi šest godina. Njegovo područje rada je uglavnom zadarski Poluotok, gdje se brine o čistoći javnih površina. “Nasmiješeno sunce”, koje je Momir Čačić primio u Gradskoj loži, mnogo mu znači i zadovoljan je što je prepoznat njegov posao.