Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Liječenje dijabetičke retinopatije sada i u Zadru

18.11.2011. 23:00
Liječenje dijabetičke retinopatije sada i u Zadru


Novu opremu – laser, fundus kamera, fotošpalt lampa i indirektni oftalmoskop – bolnica je financirala iz decentraliziranih sredstava


Za Odjel oftalmologije zadarska Opća bolnica nabavila je novu opremu vrijednu milijun kuna. Riječ je o laseru, fundus kameri, foto špalt lampi i indirektnom oftalmoskopu, koji omogućavaju liječenje prije svega dijabetičke retinopatije kod bolesnika s komplikacijama šećerne bolesti.
Prezentacija novih dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti jučer je održana na Odjelu za oftalmologiju. Tom prilikom dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice, istaknuo je da nije slučajnost što je prezentacija održana upravo na dan sjećanja na stradanja Škabrnje i Vukovara.
Korak naprijed
– Dvadeset godina nakon teških stradanja Vukovara i Škabrnje, zadarska Opća bolnica čini još jedan korak prema naprijed. Simbolika je jasna, bez njihovih žrtava naša bolnica ne bi mogla napredovati, poboljšavati i unaprjeđivati usluge koje pružamo pacijentima, kaže dr. Nakić, dodajući da je zadarska Opća bolnica radi uvođenja novih dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti nabavila novu opremu za Odjel oftalmologije.
Opremu, koja stoji milijun kuna, bolnica je financirala iz decentraliziranih sredstava. Naime, milijun kuna je ušteđeno na projektnoj dokumentaciji za novu zgradu Zaraznog odjela, za koju je prvotno bilo osigurano 1,5 milijuna kuna. Bolnica je dobila povoljnu ponudu od 500 tisuća kuna za izradu spomenute projektne dokumentacije, tako da je preostalih milijun kuna odlučila uložiti u novu opremu za Oftalmologiju.
Više posla, više napora
– Ovakvu odluku smo donijeli u razgovoru s predstavnicima Zadarske dijabetičke udruge, internistima i oftalmolozima. U Zadru imamo oko osam tisuća registriranih dijabetičara, iako je njihova stvarna brojka veća, oko deset tisuća. Kod većine njih s vremenom će se razviti dijabetička retinopatija, koju ćemo zahvaljujući novim uređajima sada liječiti i u Zadru, govori dr. Nakić, dodajući da su dijabetičari zbog spomenute dijagnoze do sada odlazili na liječenje u druge hrvatske gradove, što više neće biti potrebno.
Štoviše, u zadarsku Opću bolnicu sada će na liječenje dolaziti pacijenti iz susjednih županija. Za liječnike, kako navodi dr. Nakić, to će značiti više posla i napora, ali i zadovoljstva.
Dr. Suzana Kovačević, voditeljica Odjela oftalmologije, istaknula je da su novi uređaji već u funkciji. Na njima rade educirani mladi kadrovi, tako da će potrebe pacijenta, bez obzira na njihov broj, biti na vrijeme i odgovarajuće pokrivene.
– Novi uređaji omogućuju konzervativno liječenje dijabetičke retinopatije. No, nećemo stati na tome, dijabetičku retinopatiju možemo liječiti i kirurškim putem, pa i tu opremu planiramo nabaviti, zaključila je dr. Kovačević.


 DO BOŽIĆA DONACIJA ZA UROLOGIJU




Opremu za Oftalmologiju, kako se našalio dr. Nakić, bolnica je donirala sama sebi. Sljedeća je donacija zadarskih gospodarstvenika za Odjel urologije. Vrijednost donacije, koja će biti realizirana pred Božić je 2 milijuna kuna.