Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Očaravajuća raznovrsnost

18.11.2011. 23:00
Očaravajuća raznovrsnost


Amazonska prašuma, zaljev Halong, Iguazu slapovi, Jeju otok, nacionalni park Komodo, podzemna rijeka Puerto Princesa i planina Table proglašeni su novim svjetskim čudima između 28 prirodnih ljepota koje su ušle u finalni odabir fondacije “New7Wonders”. Među čak 440 kandidiranih čudesnih mjesta na Zemlji, iz 220 zemalja, bila su i Plitvička jezera koja će na službenu potvrdu jedinstvenog prirodnog fenomena ipak morati pričekati neki novi odabir.
Tropska prašuma
Tropska prašuma u amazonskom bazenu najvećim se dijelom nalazi u Brazilu i prekriva područje dvostruko veće od Indije. Neki njeni dijelovi su zaštićeni, uključujući i Nacionalni park Amazona. Snijeg koji se topi u Andama i obilne kiše uzrok su što je veliki dio tog prostora poplavljen najvećim dijelom godine. U amazonskoj prašumi je uglavnom vruće, vlažno i sparno, s dnevnim temperaturama oko 33 stupnjeva Celzijevih i noćnim oko 23 stupnja. U Amazoni raste najviše vrsta bilja na svijetu, a drveće se uzdiže i do 60 metara onemogućavajući dnevno svjetlo da prodre do tla koje je zbog vlage prekriveno trulim biljem. Među gustim granama je stalno živo – osim raznih ptica (u amazonskoj prašumi živi njih čak tisuću i pol vrsta), grane su stanište i ljenjivcima, majmunima, šišmišima i raznim kukcima, dok u vodama Amazone žive kornjače, kajmani, ali i najveća i najteža zmija na svijetu – čuvena anakonda, koja može narasti i do 10 metara.
Novoproglašeno čudo prirode je i južnokorejski otok Jeju. Riječ je o vulkanskom pacifičkom otoku koji se nalazi u Korejskom tjesnacu, 130 km južno od Korejskog poluotoka. Jeju je i najveći otok Južne Koreje te njegova najmanja pokrajina, koja uživa i poseban autonomni status. Na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine Jeju je označen kao “lokalitet izvanredne ljepote, koji je svjedočanstvo povijesti planeta i njegovih procesa.”
Zaljev silazećeg zmaja
Na UNESO-ovu popisu od 1994. godine je i vijetnamski zaljev Halong koji na vijetnamskom znači “zaljev silazećeg zmaja”. Smješten je u pokrajini Kvang Ninh, i pripada gradu Ha Longu. Zaljev se sastoji od vapnenačkog krša i 1960 otoka različitih oblika i veličina. Godine 1962. zaljev je zaštićen kao nacionalna baština i slikovito mjesto, nedirnuto ljudskom rukom, iznimne ljepote i velike biološke važnosti.
Slapovi Iguazu su vodopadi na rijeci Iguazu, na granici između brazilske Parane i argentinske provincije Misiones. Vodopad koji rijeku Iguazu dijeli na gornji i donji tok, među najvećim i najspektakularnijim su vodopadima na svijetu te ne čudi što su uvršetni u svjetska čuda prirode. Naziv Iguazu porijeklo vuče iz jezika naroda Guarani od riječi y (voda) i guasu (velika). Uz ove vodopade vezana je i legenda koja priča o namjeri boga da se oženi prelijepom djevojkom Naipí, no kad ona pobjegne sa svojim ljubavnikom u kanuu, bog u gnjevu rascijepi rijeku stvorivši vodopad, i osudivši ljubavnike na vječi pad.
Indonezijski Nacionalni park Komodo nalazi se u području Malih sundskih otoka, na granici dviju indonezijskih provincija. Komodo obuhvaća tri veća otoka – Komodo, Rinca i Padar, te 26 manjih otočića. Otoci su vulkanskog porijekla, većinomih oblih brda i imaju visinu do 735 metara. Park je osnovan 1980. godine i prvobitno je bio namijenjen samo zaštiti najvećeg guštera na svijetu, endemskog komodskog varana (Varanus komodoensis), kojih ima samo oko 5.700, a žive jedino na tome mjestu. Tek naknadno je zaštita proširena na svu floru i faunu toga jedinstvenog područja, kao i na njegov pomorski dio.
Planina – stol
Filipinska podzemna rijeka Puerto Princesa dugačka je više od osam kilometara, a nalazi se u Nacionalnom parku River te utječe u južno Kinesko more. Istodobno je i najduža podzemna rijeka na svijetu. U podzemnim špiljama kroz koje protječe nalaze se mnogobrojni stalagmiti i stalaktiti.
Među nova čuda prirode, koja su se počela birati još 2007. godine, uvrštena je i čuvena južnoafrička planina Table ili Tafelberg (planina-stol). Riječ je o golemoj pješčenjačkoj stijeni koja je prije 500 milijuna godina ležala na plitkom morskom dnu. Geološka kretanja od tada su je podigla pa se danas njen vrh nalazi na 1086 metara nadmorske vidine.
Ova planina jedinstvena je upravo po svome ravnom vrhu čime pripada jednome od najdojmljivijih prizora na svijetu. Posve ravan vrh monolita, dulji od 3 kilometra, nadvija se nad Cape Townom. S njegova vrha pogled seže na zapad, preko Atlantskog oceana, na jug do Rta dobre nade i na sjever gdje se u nedogled prostire afričko kopno. Dva prepoznatljiva vrha između kojih se nalazi “stol” su Đavolji vrh na istočnoj strani i Lavlja glava na sjeverozapadu.