Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Spremni za požare

18.11.2011. 23:00
Spremni za požare


Dobrovoljno vatrogasno društvo Jasenice nastavilo je provoditi program edukacije djece u području zaštite i spašavanja namijenjen školskoj dobi, a koji se provodi uz odobrenje Vatrogasne zajednice Zadarske županije, županijskog zapovjednika Željka Šoše i Općine Jasenice.
– Za edukaciju djece OŠ ‘Petar Zoranić’ imamo podršku ravnatelja Ivana Bucića i načelnika Martina Baričevića, navodi Ante Zubak, zapovjednik DVD Jasenice.
Jasenički DVD ima 25 članova sa završnim ispitom za zvanje vatrogasac, jednog profesionalca, a ljeti tri sezonca vatrogasca.
– Edukacija djece u području zaštite i spašavanja sve više postaje obveza sustava redovnog odgoja, govori Zubak ističući pritom primjereno razumijevanje, suradnju i ljubaznost nastavnog i školskog osoblja.
Program je koncipiran i razrađen u dva dijela, od kojih se u prvom djeca upoznaju s vatrogasnim vozilom i opremom, načinom ponašanja i njihovim svakodnevnim aktivnostima radi smanjenja mogućnosti za izazivanje požara te načina ponašanja ako u kući ili školi dođe do požara.
– Djeca vole razgledati vatrogasno vozilo i opremu. Dakako, djeca se upoznaju i s postupcima i aktivnostima te načinom ponašanja ako dođe do potresa ili nekog drugog neželjenog događaja, kaže Zubak, dodajući da se djeca upoznaju s brojevima žurnih službi uz objašnjenje načina pravilnog postupanja.