Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pola milijuna kuna poteći će za vodoopskrbu zadarskih otoka

Autor: Nives Rogoznica

18.11.2012. 23:00
Pola milijuna kuna poteći će za vodoopskrbu zadarskih otoka

Foto: Filip BRALA



Među prioritetima je vodosprema u Malom Ižu koja je već godinama zapuštena, a slično je i s vodospremom na Premudi koja je bila u sastavu vojnog objekta i u vlasništvu je MORH-a, odnosno agencije AUDIO, a mi smo zatražili da se ona Gradu dade na korištenje. Potrebna je i sanacija mjesnih mreža na Silbi, Velom Ižu i Molatu, rekao je Katić


Sredstva s kojima će, po Prijedlogu proračuna za 2013., raspolagati gradski Upravni odjel za poljoprivredu i razvitak otoka za 300.000 kuna veća su u odnosu na ona u ovoj godini. Od ukupno planiranih 2,6 milijuna kuna, 800.000 kuna odnosi se na sredstva pomoći u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dok je 1,8 milijuna kuna namijenjeno razvojnim projektima. Od toga se 800.000 kuna planira izdvojiti za izgradnju i rekonstrukciju poljskih, šumskih i protupožarnih putova na otocima i u ruralnim naseljima grada Zadra.
Navodnjavanje Zapuntelskog polja
Sa 200.000 kuna planira se sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za sustav navodnjavanja za Zapuntelsko polje i za ribarsku luku u Gaženici, te za uspostavu tržnice ekoloških i autohtonih proizvoda Zadarske županije.
– Nositelj sva tri projekta je Zadarska županija jer je takva zakonska obveza, a Grad Zadar će projekte sufinancirati. Kad je riječ o uspostavi tržnice ekoloških i autohtonih proizvoda u pregovorima smo s UNDP-om kako bi se i oni uključili kao sufinancijeri, rekao je pročelnik UO za poljoprivredu i razvitak otoka Ivica Katić dodajući kako će, kad je u pitanju Zapuntelsko polje, u sljedećoj godini biti izrađen idejni projekt navodnjavanja s vodoistražnim radovima.
– Zapuntelsko polje je jedino na zadarskim otocima koje, kao vrijedno poljoprivredno zemljište, nosi oznaku P1. Pojavio se interes mještana da bi to polje stavili u funkciju. Što se tiče tržnice ekoloških i autohtonih proizvoda, Grad preuzima na sebe nalaženje adekvatnog prostora na Poluotoku, a potom slijedi nabava opreme tržnice, odnosno štandova. Na ovom projektu radimo od prošle godine, a naša je želja bila otvoriti prodavaonicu gdje bi na jednom mjestu bili dostupni ovi proizvodi. Na upitnik koji smo, u suradnji sa Županijom, postali proizvođačima javio se velik broj zainteresiranih, no nismo uspjeli postići da se proizvođači ujedine u zadrugu, tvrtku ili klaster. Stoga sada smatramo da bi bilo elegantnije da se uspostavi tržnica i da nabavimo štandove. Potom ćemo raspisati natječaj na koji će se proizvođači moći javljati. Razgovarat ćemo s predstavnicima Turističke zajednice kako bi se ova tržnica unijela u turističke prospekte, a nadamo se da će turistički vodiči goste voditi na tu tržnicu, rekao je Katić navodeći kako je želja Grada da se tržnica otvori prije turističke sezone – u svibnju ili u lipnju.
Obilazak pa troškovnik
Pola milijuna kuna planirano je u sljedećoj godini uložiti u vodoopskrbu zadarskih otoka.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU