Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šest godina radili i imali terase za koje su uredno plaćali naknadu, a sada više to ne smiju

Autor: Suzana Bandić

18.11.2012. 23:00
Šest godina radili i imali terase za koje su uredno plaćali naknadu, a sada više to ne smiju

Foto: Zvonko KUCELIN



– Ured državne uprave je prešutno prihvatio takvo stanje čime pokazuju da pravna država ne funkcionira i da svi građani nisu jednaki pred zakonom. Kako drugačije objasniti zašto su još od useljenja svih šest objekata imali ista prava, a sada ta prava vrijede za dvoje, a za ostale ne – Nataša Korljan, odvjetnica Gorana Vitlova


Nema vrata na koja nismo zakucali i gdje nismo tražili pomoć, ali nailazimo samo na nerazumijevanje i odbijenice. To nas, međutim, jako skupo košta. Posao nam propada, započeli smo otpuštati radnike, a ne promijeni li se nešto uskoro, ne preostaje nam ništa drugo nego staviti ključ u bravu – kažu četvorica zadarskih ugostitelja koji još od travnja muku muče ne bi li ponovno ishodili dozvole za postavljanje štekata ispred svojih ugostiteljskih objekata u Ulici Polačišće 9. Riječ je o tzv. Galićevoj zgradi na Relji gdje je u prizemlju ukupno šest kafića od kojih su dvojica vlasnika uspjeli dobiti dozvole za postavljenje stolova ispred lokala, dok to preostala četvorica već godinu i pol ne mogu, a riječ je o Mati Brzoji, vlasniku kafića Piano, Goranu Vitlovu, vlasniku “Me gusta”, Aliji Halitu u čijem je vlasništvu kafić El toro te Nikolini Ambrašić, vlasnici “Back doora”.
Jedno pravilo za jedne, drugo za druge
– Šest godina smo bez ikakvog problema radili i imali terase, odnosno stolove ispred lokala za koje smo uredno plaćali naknadu. Sve se, međutim, promijenilo nakon što se doselio bračni par Renić koji su odmah potom preuzeli dužnost predstavnika stanara. Ujedno, promijenili su međuvlasnički ugovor i nama napravili veliki problem jer su unijeli stavku da je za bilo kakvu odluku potrebno prikupiti potpise svih stanara, umjesto 51 posto kvadrature kako je do tada bilo – kažu ugostitelji koji smatraju da su takvom odlukom zakinuti.
 Njih, naime, podržava i većina stanara, no to im nije dovoljno jer im, kažu, traže potpise svih vlasnika stanova i poslovnih prostora u zgradi. A to, žale se ugostitelji, ne mogu prikupiti i to samo zbog jednog stanara – Ivana Renića, vlasnika stana na prvom katu zgrade, inače zaposlenika u PU zadarskoj.
– Ivan Renić se odmah, čim je uselio, žalio da mu smeta dim od cigareta koje naši gosti za stolovima na terasi puše, da mu smeta buka, iako nikada nismo ostavili lokale otvorene ni minute nakon radnog vremena i slično. Uzeo je dokumente i obišao sve institucije, od Ureda državne uprave do Inspektorata, a svugdje je isticao gdje i koji posao radi, te spominjao utjecajnu rodbinu u Zagrebu. Gospođa Vesna Colić u Uredu državne uprave rekla nam je da bi nam dala dozvole, ali da se boji gospodina Renića – govore Halit i Vitlov napominjući kako oni nemaju ništa osobno protiv Renića, već da samo žele raditi i živjeti.
Prozvani policajac, međutim, nije želio komentirati navode svojih susjeda, već je samo kratko kazao da nam nema što reći ni njegova supruga koja je bila predstavnik stanara, te od rujna to više nije.
Zbog čega četvorica ugostitelja ne mogu dobiti dozvole upitali smo u Uredu državne uprave i Ministarstvu turizma na što su potonji odgovorili kako se, prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo turizma, radi o korištenju prostora za usluživanje na otvorenom ispred ugostiteljskih objekata koji je u suvlasništvu.
– Za davanje na korištenje prostora ispred predmetne zgrade ugostiteljima radi obavljanja ugostiteljske djelatnosti usluživanja na otvorenom (tzv. postavljanje terase) primjenjuju se odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, te je potrebna suglasnost svih suvlasnika. Takvo stajalište potvrđeno je u nekoliko sudskih presuda – stoji u odgovoru resornog ministarstva koje potpisuje Eva De Zan, službenica u Samostalnom odjelu za odnose s javnošću.
Institucije „gluhe” za probleme ugostitelja
Sličan odgovor stigao je i iz Ureda državne uprave Zadarske županije koji u cijelosti prenosimo:
“Ured državne uprave izdaje rješenja o ispunjavanju minimalnih uvjeta za usluživanje na otvorenom sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti i drugim pozitivnim zakonskim propisima te uvažavajući praksu Upravnog suda RH. U konkretnom slučaju radi se o dvorištu zgrade koje je u suvlasništvu vlasnika stanova i poslovnih prostora, a čija utvrđena namjena nije obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Stoga je, zbog promjene namjene predmetne površine, potrebna suglasnost svih suvlasnika kako bi se izdalo traženo rješenje, a što ugostitelji i nakon našeg višestrukog traženja, nisu pribavili. Namjena građevinskih objekata definirana je građevinskom i uporabnom dozvolom te eventualna odstupanja od istih treba regulirati odgovarajućim dokumentima sukladno Zakonu o prostornom uređenju i gradnji. Postojeća rješenja za dva ugostiteljska objekta izdana su prije saznanja o stavu Ministarstva turizma RH i Upravnog suda RH koji smatraju da se konkretno radi o poslovima koji premašuju okvir redovitog upravljanja, tj. o promjeni namjene nekretnine. S obzirom na izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti iz svibnja ove godine po kojima se više ne može donositi rješenje o prestanku važenja rješenja za obavljanje djelatnosti za slučaj da ugostitelj nema valjani dokaz da poslovni prostor ispunjava uvjet u skladu s propisima gradnje, ova rješenja ostaju i dalje na snazi”, mišljenja su u zadarskom Uredu državne uprave.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU