Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U subotu će Zadar Gotovini uručiti povelju počasnog građanina

Autor: Velimir Brkić

18.11.2012. 23:00
U subotu će Zadar Gotovini uručiti povelju počasnog građanina

Foto: PIXELL



U Pakoštanima će detalje usuglasiti s generalom, iako on nije pretjerano željan slavlja. No sumještani ne žele posjetitelje koji dođu vidjeti Gotovinu dočekati praznih ruku


Zadrani svog počasnog građanina, hrvatskog generala Antu Gotovinu, gotovo sa sigurnošću očekuju u subotu na središnjem obilježavanju Dana Grada Zadra i blagdana, jednog od četiriju zaštitnika, sv. Krševana. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručit će mu se i povelja počasnog građanina. O pojedinostima svečanog dočeka i slavlja, mogućem dolasku u subotu navečer na utakmicu ABA lige između Zadra i makedonskog MZT-a, još nitko ne može sa sigurnošću govoriti.
Generalovi sumještani u Pakoštanima vjerovali su da će doći već danas, u ponedjeljak. Neslužbeno – možda dođe, inkognito. Službeno, tek tijekom tjedna.
Bit će prava fešta
– Svi mu u ovdje u Pakoštanima željno čekaju pružiti ruku, zagrliti ga i čestitati na još jednoj pobjedi. Želimo mu prirediti doček kakav zaslužuje, veličanstvenu feštu, i za našeg generala i jedinu nam Hrvatsku, oslobođenih okova krivnje. O tome ću s generalom još popričati i dogovoriti se, govori Milivoj Kurtov, načelnik Pakoštana.
Tijekom petka govorilo se o pečenju vola, janjaca i roštiljadi, Kurtov nije želio ništa unaprijed govoriti.
– Znam da Gotovina ne bi nekakve fešte, tek bi prošetao Pakoštanima, pozdravio se s ljudima, malo s njima popričao, međutim, na vijest o njegovom dolasku doći će na tisuće ljudi koje ne smijemo pustiti, a da ih ne počastimo. U razgovoru s Gotovinom još ćemo vidjeti što ćemo i kako ćemo, ističe Kurtov, dodajući kako su u petak osigurali stotinjak kilograma mesa i pića za one koji su odlučili biti u Pakoštanima i proslaviti oslobađajuće presude.
Kurtov je Gotovinu dočekao u Zagrebu i uspio nakratko, unatoč opsežnom protokolu, popričati s generalom.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Gotovina ispunio zavjet




General Ante Gotovina jučer je bio na misi u najvećem hrvatskom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici. Rektor svetišta msgr. Zlatko Koren rekao je kako je general Gotovina dao zavjet da će prve nedjelje po izlasku iz haškog zatvora doći pokloniti se i zahvaliti Majci Božjoj u Mariji Bistrici i to je učinio.
Po izlasku iz crkve general Gotovina je rekao da će ovih dana doći i u Vukovar i Škabrnju, pomoliti se za žrtve i suborce, za sve one koji su zaslužni da smo danas slobodni, da možemo biti zajedno i gledati naprijed u budućnost.
Msgr. Koren rekao je kako je u društvu generala Gotovine, njegove obitelji i prijatelja proveo popodne na zajedničkom ručku.