Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Vukovar i Škabrnja i u mom gradu svijetle”

Autor: Mile Marić

18.11.2012. 23:00
“Vukovar i Škabrnja i u mom gradu svijetle”


Najuspješniji učenici su bili: Marko Bačić, Matea Mlakić, Andrijana Kardum, Šimun Filip Justić i Josip Mamić. Sve nazočne pozdravio je ravnatelj Josip Peran, koji je naglasio da je sveta zadaća da danas u miru širimo ljubav i dobrotu i suživot


Već tradicionalno Srednja škola kneza Branimira obilježava herojstvo i žrtvu grada Vukovara i Škabrnje čitanjem literarnih uradaka učenika na temu „Vukovar i Škabrnja i u mom gradu svijetle”.
O Vukovaru i Škabrnji učenici su čuli od svojih roditelja, a više su slušali od svojih nastavnika. Suosjećanje s patnjama i nevoljama, život prije i danas u Vukovaru, oživljavanje sjećanja, misli, ožiljke na duši, patnju stanovnika Vukovara i Škabrnje u ratnim strahotama, trebalo je pretočiti u literarni uradak.
Učenicima Srednje škole kneza Branimira Benkovac nije to bio problem jer su vezani uz Domovinski rat, uz patnje, stradanja i nadanja generacija prije njih, a brojni od njih su rođeni u vrijeme Domovinskog rata.
Na temu „Vukovar i Škabrnja i u mom gradu svijetle” prijavili su 40 učeničkih radova, a Povjerenstvo za izbor najboljih radova u sastavu: Dunja Gusić, Nikolina Bljaić, Marijana Marcelić-Lerga, Mile Marić i Marin Ćurković odredili su uži izbor. Potom je iz užeg izbora odabrano pet najboljih radova.
Najuspješniji učenici su bili: Marko Bačić, Matea Mlakić, Andrijana Kardum, Šimun Filip Justić i Josip Mamić. U uvodnom dijelu programa sve učenike, njihove mentore i nazočne pozdravio je ravnatelj Josip Peran, koji je između ostaloga naglasio da je sveta zadaća da danas u miru širimo ljubav i dobrotu, suživot u različitosti vjere, kulture, uvjerenja, nacije, mišljenja, stranačke pripadnosti. Da je različitost ma kakva ona bila bogatstvo svakog naroda koju treba njegovati i uvažavati, a ne biti povod za sukobe bilo kakve vrste i razmjera.
– Treba gajiti u društvu odnose tolerancije i međusobnog uvažavanja i razumijevanja, gdje će različitost biti sasvim prirodna i normalna, ni po čemu osobita, a kamoli povod za mržnju. Stoga dragi mladi iz našeg života u potpunosti isključite mržnju i izgradite pravedno i pošteno društvo za vas i one koji dolaze. U glazbenom dijelu programa nastupio je školski zbor uz pratnju gitare i pianino pod ravnanjem profesora Ante Raosa.