Djeca u vrtićima Zadarske županije ribu jedu dvaput tjedno

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

"Riblja kašeta zdravlja" projekt je kojeg je Zadarska županija, odnosno njezin Odjel za poljoprivredu pokrenuo još krajem prošle godine, i to sukladno programu Razvoja sektora ribarstva 2013.-2015., kojemu je jedan od ciljeva promocija konzumacije i potrošnje ribe, posebno kod djece. Naime, istraživanjem se došlo do poraznih zaključaka kako je u Hrvatskoj, posebno u Zadarskoj županiji, koja slovi kao najribarskija županija i kojoj je ribarstvo jedno od glavnih izvoznih grana, potrošnja ribe u svakodnevnoj prehrani daleko ispod europskog prosjeka.

Prema statističkim podacima potrošnja ribe u Hrvatskoj ispod je razine potrošnje u zemljama EU pa čak i svjetskog prosjeka. Naime, godišnje se po stanovniku Hrvatske troši samo 8-9 kilograma ribe, dok je svjetski prosjek 16-17 kilograma.

To je bila glavna okosnica da se na tom polju nešto napravi i da se poradi na stjecanju navike potrošnje ribe, i to od najranijih dana, pa su ciljana skupina u ovom projektu bila vrtićka djeca, s naglaskom na predškolcima, govori Olja Radulić, stručna savjetnica u županijskom Upravnom odjelu za poljoprivredu.

- Poznato je da se prehrambene navike stvaraju u najranijoj dobi i stoga je važno potaknuti konzumaciju ribe, posebno plave ribe, upravo kod najmlađe populacije. Potrebno je sustavno raditi na edukaciji djece u predškolskim i školskim ustanovama o važnosti ribe u zdravoj prehrani. U cilju povećanja potrošnje ribe kod najmlađe populacije potrebno je bilo uvesti dodatni riblji obrok u sklopu organizirane prehrane. To smo ovim projektom, kojeg provodimo u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, u velikoj mjeri do sada i uspjeli, govori Radulić, istaknuvši kako je u dječjim vrtićima sada riba na meniju ne samo petkom, nego i srijedom, što je samo po sebi već znatan pomak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno