Djeca u vrtićima Zadarske županije ribu jedu dvaput tjedno

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

"Riblja kašeta zdravlja" projekt je kojeg je Zadarska županija, odnosno njezin Odjel za poljoprivredu pokrenuo još krajem prošle godine, i to sukladno programu Razvoja sektora ribarstva 2013.-2015., kojemu je jedan od ciljeva promocija konzumacije i potrošnje ribe, posebno kod djece. Naime, istraživanjem se došlo do poraznih zaključaka kako je u Hrvatskoj, posebno u Zadarskoj županiji, koja slovi kao najribarskija županija i kojoj je ribarstvo jedno od glavnih izvoznih grana, potrošnja ribe u svakodnevnoj prehrani daleko ispod europskog prosjeka.

Prema statističkim podacima potrošnja ribe u Hrvatskoj ispod je razine potrošnje u zemljama EU pa čak i svjetskog prosjeka. Naime, godišnje se po stanovniku Hrvatske troši samo 8-9 kilograma ribe, dok je svjetski prosjek 16-17 kilograma.

To je bila glavna okosnica da se na tom polju nešto napravi i da se poradi na stjecanju navike potrošnje ribe, i to od najranijih dana, pa su ciljana skupina u ovom projektu bila vrtićka djeca, s naglaskom na predškolcima, govori Olja Radulić, stručna savjetnica u županijskom Upravnom odjelu za poljoprivredu.

- Poznato je da se prehrambene navike stvaraju u najranijoj dobi i stoga je važno potaknuti konzumaciju ribe, posebno plave ribe, upravo kod najmlađe populacije. Potrebno je sustavno raditi na edukaciji djece u predškolskim i školskim ustanovama o važnosti ribe u zdravoj prehrani. U cilju povećanja potrošnje ribe kod najmlađe populacije potrebno je bilo uvesti dodatni riblji obrok u sklopu organizirane prehrane. To smo ovim projektom, kojeg provodimo u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, u velikoj mjeri do sada i uspjeli, govori Radulić, istaknuvši kako je u dječjim vrtićima sada riba na meniju ne samo petkom, nego i srijedom, što je samo po sebi već znatan pomak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno