Može li Hamlet kazalištem srušiti bezobzirnog Klaudija?

Slika korisnika admin
Autor: 

Druga ovosezonska premijera Kazališta lutaka Zadar na rasporedu je za dva dana. "Hamletova istina", djelo je koje je režirao i sa zadarskim glumcima pripremio Dražen Ferenčina. Hamletova istina pisana je „ciljano", za prvu umjetničku suradnju Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar. Shakespeareovo remek-djelo o danskom kraljeviću, jedno je od djela koje je potaknulo najveći broj interpretacija, adaptacija i prilagodbi te tako iniciralo mnoge nove dramske tekstove za raznorodnu publiku.

- Predstava je vrlo dobro primljena u Virovitici, publika je reagirala dobro. Pisna je zanimljivo, iz kuta dramaturgije Ane Prolić, vrlo je zabavna, duhovita, zbog toga lako komunicira sa suvremenom publikom. Lišena je od svih ozbiljnih tema koje Shakespeare nudi, kaže Ferenčina, zadarskoj publici poznat po predstavi Michelangelo Buonarotti, višestruko nagrađenoj. Opterećuje li ga možda uspjeh te predstave?

- Svakako, meni je to jedna od najdražih i najuspješnijih predstava. Negdje čuči, ostala je kao jedan od vrhunaca. Pokušavam sa svakom predstavom ponoviti uspjeh, ali to ne možete planirati. Bilo bi dobro, definitivno.

Dakle, mladi danski kraljević Hamlet u nezavidnoj je, teškoj, ali i izazovnoj životnoj situaciji. Ubrzo nakon iznenadne i neočekivane smrti voljenog oca, njegova se majka, kraljica Gertruda, preudala za očevog brata, Hamletovog ambicioznog i beskrupuloznog strica Klaudija. Pod vlašću novog kralja, život Danske, život dvora, pa tako i Hamletov život naglo se mijenjaju. A mijenja se i Hamlet koji, mučen i rastrgan mnogostrukim emocijama i mislima, postaje zatočenikom zbivanja kojima upravljaju manipulativne sile moći i vlasti. Nakon što sazna da mu je stric ubio oca, Hamlet treba potvrditi svoju titulu i ulogu koja iz nje proizlazi. No, može li se golobradi i „nenaoružani" mladić rastrgan emocijama, pitanjima, dvojbama i nesigurnošću te, kako to stalno napominje dvorski savjetnik Polonije, pubertetom, suprotstaviti, a u konačnici i pobijediti moćnika s krunom? "Oružje" pronalazi u svojoj velikoj ljubavi, u kazalištu, i u svesrdnoj pomoći odanih i vjernih prijatelja, dvorskih lutkara Gilde i Lara.

Virovitički ansambl predvođen Mladenom Kovačićem i Anom Majhenić odradio je svoj dio posla, a sada nastupa "zadarski ansambl": Juraj Aras, Dragan Veselić, Josip Mihatov, Sanja Zalović i Gabrijela Meštrović-Maštruko. Redatelj ističe veliko zadovoljstvo radom na predstavi.

Za scenografiju su se pobrinuli Leo Vukelić i Mojmir Mihatov, koji je odradio i lutke. Kostimografkinja je Iva Matija Bitanga, skladatelj Igor Karlić, za scenski pokret zadužen je Rajko Pavlić, oblikovanje lutaka Mojmir Mihatov, oblikovatelji svjetla su Ivo Nižić i Damir Gvojić, inspicijentica Radojka Kozulić , majstor tona Mate Petričević, a voditelj rasvjete Frane Papić.

Premijerna izvedba za uzvanike, a u povodu Dana Grada Zadra, je u četvrtak 20. studenog, s početkom u 19 sati, a za javnost je na repertoaru u nedjeljnom terminu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno