Dan nakon pokolja u Škabrnji Nadin je okupiran i potpuno spaljen

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Hodnja od 20 kilometara: Benkovac - Nadin - Škabrnja

Nadin je ponosan na svoje žrtve Domovinskog rata. Tradicionalnim 20-kilometarskim mimohodom "Da se ne zaboravi" Benkovac- Nadin-Škabrnja te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika žrtvama Nadina jučer je dostojanstveno obilježena 24. godišnjica stradanja tog ravnokotarskog sela koje je 19. studenoga 1991. okupirano i potpuno spaljeno.

U mjesnoj crkvi sv. Ante don Josip Lisica je predvodio misu zadušnicu za ubijenih 14 civila i pet hrvatskih branitelja. Troje civila još se vode kao nestali. Pokolj u Nadinu i Borovu Selu izveli su JNA i pobunjeni Srbi, dan nakon što su velikosrbi poklali Hrvate u Škabrnji i na Ovčari u Vukovaru.

- Herojski Nadin je 20-ak godina živio u sjeni stravičnih stradanja Škabrnje. Nadinjani, s puno ponosa i punog srca mogu obilježavati ovaj dan. Nadin se među prvima na zadarskom području počeo braniti i utvrđivati na Nadinskoj gradini. Od mjeseca svibnja do 19. listopada Nadin je davao snažni, herojski, nadljudski otpor neprijatelju, poručio je pukovnik Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade Hrvatske vojske.

Nije vojnički poražen

Govoreći o kronologiji ratnih događanja istaknuo je kako se Nadin herojski branio do tog dana, posebno 1. i 2. listopada, kada su neprijatelji pokušali tenkovski pješački napad.

- Napad je odbijen, uz dvije žrtve, hrvatske vitezove Tončija Šembera iz 112. brigade i Omera Brzoju iz PU zadarske. Nadin nije vojnički poražen, nego je donesena odluka da se pripadnici vojske i civili iz Nadina izvuku, da bude što manje žrtava, naglasio je Čulina.

Među mnoštvom nazočnih obitelji poginulih hrvatskih branitelja i civila, 30-ak udruga proisteklih iz Domovinskog rata, bili su predstavnici Zadarske županije, Benkovca, Škabrnje, Zadra, hrvatske vojske i policije, 50-ak benkovačkih srednjoškolaca...

- Učimo, odgajajmo naše mlade da nose duh generacije '91. koja nam je dala slobodu i zalog budućnosti, kazao je general zbora Josip Lučić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Pritom je naglasio kako je Domovinski rat na crti obrane dugoj 700 kilometara bio ne strašan, već grozan. Svi su nas otpisivali, kaže, davali nam najviše dva do tri mjeseca, a narasli smo u najveću vojsku u povijesti Hrvatske.

Mladi u mimohodu

- Kad me pitaju što znači domovina kažem im da je domovina obitelj, majke, djeca, očevi, djedovi, bake, da je domovina svetinja protkana katoličkom vjerom. Čuvanje vrijednosti obitelji je čuvanje domovine, poručio je general Lučić.

- Želimo vjerovati u pravdu i da će krvnike ruka pravde stići za života, kazao je Željko Vrsaljko, predsjednik mjesnog odbora Nadin.

Obilježavanje manifestacije održalo se u organizaciji Grada Benkovca i MO Nadin dok je mimohod "Da se ne zaboravi", od Benkovca preko Nadina do Škabrnje održan u organizaciji UHDDR Benkovac predsjednika Nedjeljka Gende i suorganizaciji brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

- Hvala svima što sudjelujete u mimohodu, što ste ovdje u ponosnom Nadinu. Zaista je među nama odraslima na ovom satu povijesti lijepo vidjeti mlade ljude, mladež Prkosa i benkovačke srednjoškolce, oni su naša budućnost, zaključio je Vrsaljko.

Upisano u sjećanje

Svijeće su zapalili i vijence položila izaslanstva benkovačkog UHDDR- a i HVIDR-e koje je predvodio Nedjeljko Genda, MO Nadin s predsjednikom Vrsaljkom, Zadarske županije koje je predvodio zadarski župan Stipe Zrilić, Grada Benkovca predvođenog gradonačelnikom Brankom Kutijom i dogradonačelnicima Svemirom Vrsaljkom i Franom Tokićem, Udruga Tigar 90/91 Rakitje s generalom Josipom Lučićem, Udruga branitelja 112. brigade s predsjednikom Markom Čulinom, županijska Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata s predsjednicom Ljubicom Krcić.

Jučerašnji dan prije 24 godine ostao je upisan u trajno sjećanje Nadina. Žrtvama su se kod spomenika izgrađenog po projektu zadarskog akademskog kipara Dragana Kwiatkowskog, poklonili i svijeću zapalili policajci PU zadarske Policijske postaje Benkovac predvođeni načelnikom Marijom Brzojom i zamjenikom Tomislavom Bačićem, predstavnici Hrvatske vojske s bojnikom Vinkom Rogićem te rodbina poginulih Nadinjana i mnoštvo nazočnih.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno