Ibri Topiću po drugi put presuda za dva pokušaja ubojstva iz bezobzirne osvete

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Sutkinja Grancarić presudu će objaviti u ponedjeljak

Završnim govorima tužiteljstva i obrane jučer je na Županijskom sudu u Zadru okončan dokazni postupak protiv 57-godišnjeg Ibre  Topića optuženog za dva pokušaja ubojstva iz bezobzirne osvete. Prethodno je ovaj umirovljeni ratni invalid iz BiH s hrvatskom putovnicom  trebao iznijeti svoju obranu, no kako mu se za isto djelo sudi već treći  put, on je raspravnoj sutkinji Dijani Grancarić kazao kako ostaje pri ranije rečenom te da nema ništa novo za dodati. 

Županijsko državno odvjetništvo, koje je u ovom slučaju zastupao Denis Sokol, Topiću na teret stavlja da je 13. siječnja 2013. godine u kući u  Sv. Filipu i Jakovu plinom namjeravao ubiti svoju bivšu suprugu i njezinog partnera. U optužnici je navedeno da je on u večernjim satima kroz  neinstaliranu cijev centralnog grijanja u podrumu pričvrstio gumenu cijev na punu bocu plina te ju otvorio i pustio da plin istječe na kat kuće,  gdje su se u to vrijeme nalazili njegova bivša supruga Radojka (52) i njezin partner, 41-godišnji Darko Dimić.

Spis dvaput vraćan

U prvom sudskom postupku Ibri Topiću sudio je sudac Boris Radman  koji je u pola postupka odbacio optužnicu uz obrazloženje kako u spisu  nema niti jednog dokaza koji bi opisivao kazneno djelo ubojstva u pokušaju, već da ti dokazi više odgovaraju opisu kaznenog djela dovođenja  u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Vrhovni sud slučaj je vratio na ponovno suđenje nakon čega je spis dodijeljen  sutkinji Dijani Grancarić koja je u nedostatku dokaza Topića oslobodila  krivnje, no Vrhovni je sud spis ponovno vratio na novo odlučivanje uz  naputak što još treba podrobnije ispitati i utvrditi.

Vijeće Vrhovnog suda je, naime, ukazalo na činjenicu da u prvostupanjskoj presudi nije u potpunosti razjašnjena situacija vezana uz plinsku bocu, količinu plina koji je iscurio te konkretnu opasnost za zdravlje  Topićeve bivše supruge Radojke i njezina prijatelja Darka Dimića koji se  kobne noći našao na katu obiteljske kuće u Sv. Filipu i Jakovu. Kako bi se  ta situacija rasvijetlila zatraženo je stručno mišljenje vještaka iz zagrebačkog Centra »Ivan Vučetić«, Renata Bačele, stručnjaka za eksplozije i  požare, te Ferda Baranovića zaduženog za tehnička vještačenja.

Nisu izuzeti potrebni dokazi

No, oba vještaka ukazala su na nedostatnost podataka kako bi sa sigurnošću mogli reći koliko je plina iscurilo i je li ta količina mogla izazvati eksploziju. "Krivci" za to su policijski službenici koji nisu izuzeli potrebne dokaze, a osim toga, ni oštećenici, niti policija, na mjesto događaja nisu pozvali vatrogasce kao kompetentne osobe koje bi mogle sudu potvrditi je li te siječanjske noći 2013. godine u prostorijama na katu  kuće zaista bilo plina ili nije. Oštećenici nisu zatražili liječničku pomoć  pa se stoga moglo zaključiti da im nije ni bila potrebna, a pokazalo se i  kako nije fotografirano zatečeno stanje, pa vještaci nisu mogli znati niti  je li ventil na plinskoj boci u trenutku dolaska policije bio otvoren ili zatvoren. Stoga su odmah upozorili kako su na temelju dostupnih podataka  mogli donijeti mišljenje temeljeno isključivo na pretpostavkama.

Po dostupnim informacijama Baranović je donio zaključak kako je,  pod pretpostavkom da je boca bila puna, trebalo dva sata i 41 minuta da  ta količina isteče te da se u konkretnom slučaju ipak nije nakupila kritična količina jer do eksplozije nije došlo i to usprkos činjenici da je peć  na kruto gorivo, odnosno drva, bila u funkciji. Bačela je ustvrdio da bi uz  pretpostavku kako je plinska boca bila puna vjerojatno došlo do eksplozije da se Topićeva supruga nije probudila, no on sa sigurnošću nije mogao utvrditi je li te noći uopće isticao plin ili nije.

Sutkinja Grancarić presudu će objaviti u ponedjeljak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno