"Kocka" Tomislava Ostoje najbolje umjetničko rješenje

Slika korisnika admin
Autor: 
Svaka strana Ostojine "kocke" daje različita likovna rješenja

Spomenik poginulim braniteljima u Zadru najbolje je zamislio akademski kipar Tomislav Ostoja. On je na natječaju za umjetničko rješenje spomenika koji je objavio Grad Zadar za svoj rad osvojio prvu nagradu u iznosu od 30.000 kuna. Druga nagrada u neto iznosu od 20.000 kuna dodijeljena je Marku Gugiću, treća u iznosu od 10.000 kuna Josipu Bosniću, dok je posebno priznanje ocjenjivački sud dodijelio Petru Barišiću. Svi natjecateljski radovi bit će predstavljeni na izložbi u gradu Zadru u Muzeju antičkog stakla od 12. do 16. prosinca ove godine.

Spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu postavit će se u dijelu parka na Trgu kneza Višeslava u Zadru. Trebao bi izrasti na zelenoj površini koja je trenutno omeđena dvjema stazama i jednom prometnicom. Predviđeno je da vodeća strana spomenika gleda prema moru, a sugerira se da spomenik bude uočljiv i s dvije bočne prometnice. Njegova realizacija predviđena je u sljedećoj godini.

Oblik kocke

Odluku o nagradama donio je početkom studenog ocjenjivački sud u sastavu: prof. Mirko Vuco, akademski kipar, izv. prof. art Daniel Kovač, p.l.k., prof. Ivica Župan, povjesničar umjetnosti, prof. Krešimir Rogina, d.i.a., prof. Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra, Anita Šare, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata te Tonka Bajlo, tajnica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Zadarske županije. U obrazloženju nagrade Tomislavu Ostoji naveli su kako prvonagrađeni rad u najvećoj mjeri zadovoljava sve natječajne kriterije.

- Rad je strukturiran u obliku kocke i samom tom simbolikom odaje snagu odlučnosti i stabilnost. Svaka stranica ove kocke odaje različita likovna rješenja, prepuna tražene simbolike, nadahnute kulturnom i socijalnom atmosferom grada i kraja u koji se spomenik postavlja, posebno asocijacijom na trajnost grada koja seže još u antičko doba. Simboli vezani za Domovinski rat i stradanje lokalnog kućanstva ostvareni su suptilno i diskretno, pomalo šifrirano. Autor je senzibilno pronašao pravu dimenziju spomenika, uvažavajući prostorne znakovitosti parka. Posebnu kvalitetu ovog rješenja daje znalačko i pomalo duhovito impostiranje spomenika u park. Autor je spomenik istodobno postavio tako da bude blizak promatraču i da s njim odlično komunicira. Od svih predloženih rješenja, ovaj spomenik najbolje komunicira s predloženom lokacijom, istaknuto je u ocjeni suda koji je naručitelju sugerirao da u pregovaračkom postupku s autorom razmotri mogućnost realizacije spomenika u odljevu aluminija.

Gugićev rad optimističan

Autoru je pak sugerirano da iznađe mogućnost notiranja činjenice da je spomenik posvećen svim poginulim braniteljima Domovinskog rata sa područja Zadarske županije.

U obrazloženju drugonagrađenog rada akademskog kipara Marka Gugića iz Klisa ocjenjivački sud je kao specifičnu kvalitetu istaknuo sam motiv drveta ili čak cvijeta, kao motiv nepresušnosti života, rasta i optimističkog cvata. "Rad se odlikuje oblikovnom elegancijom, prozračnošću i suptilnošću. Od svih predloženih radova, Ocjenjivački sud istaknuo je ovaj rad kao jedino ostvarenje koje simbolizira optimizam i nepredanost i na taj način komunicira natječajem traženu simboliku", stoji u ocjeni, no izrazili su zabrinutost za status rada zbog njegove premale dimenzije u odnosu na veličinu parka. Što se tiče trećenagrađenog rada likovnog umjetnika Josipa Bosnića žiri je posebno istaknuo "snažnu simboliku rada, koju je u formi žile ili korijena, očitao kao simbol neprestanog rasta svega u pojavnom i duhovnom svijetu, koji uvijek završava plodonosno", no odbacio je njegovo "arhitektonsko i hortikulturalno rješenje spomenika kao neprikladno, nametljivo i preagresivno s obzirom na odabranu lokaciju". Autoru će se, u slučaju realizacije, sugerirati rješenje bez njega i postavljanje spomenika na niskom postamentu, predstavljenom u maketi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno