Izradili strip priču o čovjeku iz sjene

Slika korisnika valentinam
Desetak polaznika na radionici stripa
Strip fan Erik Lončar polaznicima je pojasnio neke osnove stripa poput toga što je scenarij, što kockica, što stranica, zapravo proveo ih je kroz sve faze strip produkcije, od početne ideje do finalnog proizvoda
Vedran SITNICA
Okupljeni su imali zadatak pronaći temu i realizirati je

Je li strip umjetnost ili nije? Za koga su stripovi, za mlade ili za stare? Kako na strip gledaju Amerikanci, kako Europljani, a kako Japanci? Na ta i naravno, na centralno pitanje – kako napraviti strip, u petak je u klubu mladih Klooz, Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ, na radionici stripa odgovarao redatelj, montažer i dizajner te za ovu priliku najvažnije – strip fan Erik Lončar.

- U SAD-u strip primarno obrađuje nekakvog super-čovjeka (Superman, Batman...), Japanci se kroz strip bave ljudskom podsvijesti, običnim situacijama i stvarima iz života poput kuhanja, vožnje..., dok Europljani prikazuju svakodnevicu na jedan ironičan, zabavan način, rekao bih i neobičan. Naravno to ne vrijedi za sve stripove, no to su neke glavne odrednice koje opisuju strip po svijetu, objasnio je Lončar.

Zadržavši se nakon toga još neko vrijeme na teorijskom dijelu, on je pokazivao razliku između umjetnosti i stripa demonstrirajući kroz niz fotografija velikih umjetnika i velikih crtača stripa kako razlike zapravo nema, te kroz jedan interaktivan pristup polaznicima potaknuo ih da ga, ne samo slušaju, već da aktivno učestvuju u radu.

Objasnio im je neke osnove stripa poput toga što je scenarij, što kockica, što stranica, zapravo proveo ih je kroz sve faze strip produkcije, od početne ideje do finalnog proizvoda.

Okupljeni su imali zadatak pronaći temu te nakon toga zajedno krenuti u realizaciju izrade stripa. Ideja je bilo mnogo, no na kraju odabrana je – čovjek iz sjene, izrada stripa u kojem će glavni lik biti misteriozni čovjek iz sjene koji će, kako strip odmiče, malo po malo bivati sve jasniji i jasniji čitateljima.  

- Dvodnevna radionica na jednostavan i pristupačan način približava polaznicima ono što se u stripovskoj industriji smatra kompleksnim načinima razumijevanja i stvaranja stripa. Sudionici će nakon radionice kući ponijeti i vrijednu uspomenu - vlastiti strip, rezimiraju iz CINAZ-a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)