OBAVEZNA INFORMATIKA: Što kada je više djece nego računala?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
U pet škola Zadarske županije stiže po 20 računala
U pojedinim razredima imamo 27, 28 učenika i 20 računala nam jednostavno nije dovoljno. Ponovno će neka djeca morati po dvoje sjediti za računalom, kazao je Barić u čijoj će školi dogodine 94 učenika pohađati pete, a 113 učenika šeste razrede

Od sljedeće školske godine informatika postaje obveznim predmetom u petim i šestim razredima. U tu svrhu za opremanje informatičkih radionica Ministartsvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je 11 milijuna kuna koje će do kraja godine dobiti prvih 200 škola u Hrvatskoj.

Od toga je njih pet iz Zadarske županije: OŠ Voštarnica, OŠ Zadarski otoci, OŠ Krune Krstića, OŠ Petar Zoranić u Stankovcima i OŠ Sukošan.

Iz resornog ministarstva najavljuju kako će svaka škola dobiti 60 tisuća kuna za opremanje informatičke učionice s 20 računala.

Međutim, u pojedinim školama, naročito u onima s velikim brojem djece našli su se u problemu. Naime, 20 računala jednostavno neće biti dovoljno za obveznu nastavu informatike.

Problem prostora

Davor Barić, ravnatelj OŠ Zadarski otoci, napominje kako je Ministasrtvo trebalo računati da školama treba 28 računala jer je standard da u jednom razredu ima 28 učenika.

- U pojedinim razredima imamo 27, 28 učenika i 20 računala nam jednostavno nije dovoljno. Ponovno će neka djeca morati po dvoje sjediti za računalom, kazao je Barić u čijoj će školi dogodine 94 djece pohađati pete, a 113 njih šeste razrede.

U OŠ Zadarski otoci trenutno imaju jednu informatičku učionicu s 18 računala što je dovoljno jer je informatika zasada bila izborni predmet. Dogodine će se suočiti s problemom nedostatka prostora za novu učionicu koju još dodatno treba opremiti, uvesti internet i slično.

- Ne znamo hoćemo li mi kao škola morati snositi dodatne troškove poput uvođenja interneta, čekamo još naputke od Ministarstva. Problem se javlja i zbog toga što ne znamo kako će se sastavljati raspored učenicima petih i šestih razreda koji zbog izbornih predmeta može biti previše natrpan. Možda će se smanjivati broj sati za pojedine predmete, i o tome još čekamo odluku Ministarstva, dodao je Barić.

Na pitanje hoće li trebati zapošljavati još jednog profesora informatike, Barić navodi kako neće jer imaju jednog djelatnika.

Preopterećenost učenika

Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića također ističe kako u razredima ima više učenika od 20 koliko će novih računala škola dobiti.

- Trenutno imamo 15 računala starih više od 11 godina, dotrajala su i moramo ih zamijeniti, ali nemamo niti prostora za još jednu učionicu, rekla je Matešić.

Kao mogući problem također je navela sastavljanje rasporeda za učenike petih i šestih razreda, za što smatra kako je, s obzirom na izborne predmete već sada dovoljan izazov, a s nova dva obvezna sata informatike učenici će biti dodatno opterećeni.

- Tu se ponovno javlja problem jer prema zakonskim normama učenici ne smiju biti previše opterećeni nastavnim satima, rekla je Matešić.

Pomoć za opremanje informatičkih učionica podržala je Božena Delić Žepina, ravnateljica OŠ Petar Zoranić iz Stankovaca. Smatra kako treba ići ukorak s vremenom i uvesti informatiku kao obvezni predmet.

- Trenutno imamo 30-ak računala jer imamo veliku pomoć i od Općine, a novih 20 će nam jako dobro doći. Uz to, morat ćemo zaposliti još jednog djelatnika, pojasnila je Delić Žepina.

Prvih 200 škola novčana sredstva i računala trebaju dobiti do kraja godine. Iz Ministarstva su istaknuli kako će se nakon toga opremiti još 430 osnovnih škola, a za što je osigurano novih 26 milijuna kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno