Od danas besplatno na tehnički

Slika korisnika valentinam
Tradicionalni Dani tehničke ispravnosti vozila
Cilj ove akcije je povećanje razine svijesti kod što većeg broja vozača o potrebi brige o vozilu u kontekstu cestovne sigurnosti, a osobito u razdoblju zimskih, otežanih uvjeta na cesti, zbog čega se akcija i održava u ovo doba godine, ističe Dinko Brkić
Do subote besplatan tehnički pregled vozila u bilo kojoj stanici

 Ovoga tjedna održava se već tradicionalna preventivno-sigurnosna akcija koju zajednički provode Hrvatski autoklub, Centar za vozila Hrvatske i stanice za redovni tehnički pregled vozila kojoj je cilj upozoriti vozače na važnost tehničke ispravnosti vozila. Tako će se od danas, 20. studenoga do subote, 25. studenoga svim vozačima koji se sa svojim vozilima pojave u bilo kojoj stanici za redovni tehnički pregled vozila u Hrvatskoj omogućiti besplatan tehnički pregled.

Važno je održavanje vozila

- Cilj ove akcije je senzibilizirati vozače da shvate važnost održavanja vozila u kontekstu cestovne sigurnosti i smanjivanja crne statistike prometnih nesreća. Dani tehničke ispravnosti vozila prilika su za besplatan pregled vozila, ali i za povećanje razine svijesti kod što većeg broja vozača o potrebi brige o vozilu, a osobito u ovom razdoblju zimskih, otežanih uvjeta na cesti, zbog čega se akcija i održava u ovo doba godine, ističe tajnik Autokluba Zadar Dinko Brkić, koji napominje kako besplatnom tehničkom pregledu u ovome tjednu mogu pristupiti svi vlasnici vozila, osim onih čija vozila tijekom trajanja akcije imaju redovan termin tehničkog pregleda. Naime, akcija vozače ne oslobađa obaveznog tehničkog pregleda vozila ukoliko ga trebaju obaviti u navedenom razdoblju odnosno tijekom trajanja akcije.

U zadarskom Autoklubu podsjećaju i na važnost korištenja obavezne zimske opreme na za to predviđenim dionicama, koja je na snazi od proteklog tjedna, te dodaju kako je zamjena zimskih guma za sve članove HAK-a besplatna. No, kako mnogi vozači zamjenu guma obavljaju u zadnji čas potrebno je, napominju u Autoklubu, najaviti se na vrijeme zbog izbjegavanja gužvi.

Kako bi se vozače dodatno motiviralo na sudjelovanje u akciji, prvih 15.000 vozača koji se odazovu dobit će pakiranje od 3 litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla prilagođene uporabi u zimskim uvjetima, a koje su raspoređene po svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila.

"Padaju" zbog svjetala i eko testa

U zadarskim stanicama za tehnički pregled vozila doznajemo kako su proteklih godina tijekom ove akcije najčešći razlozi „pada“ na tehničkom pregledu bili neispravna svjetlosna signalna oprema i neprolazak na eko testu, kao i to da je skoro svakom drugom vozilu registriran neki kvar, što potvrđuje potrebu za ovakvim akcijama. Tijekom ove akcije kontrola se obavlja kao i kod obaveznog tehničkog pregleda, što uključuje pregled donjeg postroja vozila, kočionog sustava, svjetala, emisije ispušnih plinova i sl.

Napomenimo i kako u sklopu akcije nema sankcioniranja vozača za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se savjetovati o načinu otklanjanja neispravnosti i uputiti u ovlašteni servis.

Inače, Dani tehničke ispravnosti vozila održavaju se pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)