Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Članovi Udruge mladih Ploče i Dračevca pokreću godišnjak – “Naša mala mista”

19.11.2018. 12:38
Članovi Udruge mladih Ploče i Dračevca pokreću godišnjak – “Naša mala mista”


Nakon što su se i formalno osnovali prošloga proljeća, Udruga mladih Ploče i Dračevca jako je aktivna i već je do sada organizirala niz aktivnosti te upriličila mnoga događanja za svoje sugrađane, kako oni sami to vole reći, stanovnike zadarskog predgrađa. Sve je, podsjećamo, pokrenula nekolicina mladih entuzijasta kojima je bio cilj oživjeti i povezati Ploču i Dračevac jer su smatrali kako im nedostaje dobrih i kvalitetnih manifestacija i sadržaja i što je još važnije – željeli su od zaborava otrgnuti dobre, stare običaje i potaknuti ljude da se opet druže i izađu u svoja dvorišta.


O staroj dalmatinskoj igri – šijavici
Za sada im to i jako dobro uspijeva i članova je sve više, a još jedan u nizu njihovih projekata upravo je u završnoj fazi.
Naime, Udruga mladih Ploče i Dračevca pokrenula je i svoj časopis koji se zove – "Naša mala mista".
– Radi se o godišnjaku koji će imati 50-tak stranica i čiju promociju planiramo za 16. prosinca ove godine. Ideja je potekla od jednog našeg prijatelja i tajnika udruge Đanija Adžića koji je bio u uredništvu biltena na svom fakultetu. Nastojali smo da sadržaj bude zanimljiv, ali i zabavan, pa i edukativan. Bit će tu priča o starim i već pomalo zaboravljenim društvenim igrama o kojima su nam pričali naši "stari", potom imamo rubriku pod nazivom Dalmacija gdje posebno pišemo o staroj dalmatinskoj igri – šijavici. Što se tiče fotografija, većina je iz obiteljskih albuma – ispričao je Luka Perović, predsjednik Udruge mladih Ploče i Dračevca.


Ususret blagdanima
Prosinac će tako biti u znaku njihovog časopisa prvijenca, ali i ususret blagdanima organizirat će se i Zimska večer uz glazbu, dobru spizu i druženje.
Nastojat će tradicionalno obilježiti i blagdan svete Luce kako bi razveselili najmlađe.
Iako povezani s gradom i zapravo su predgrađe, s jedne strane imaju sreću da su do grada za pet minuta, a s druge strane – imaju svoj mir i sve ono što krasi male sredine, pa u posljednje vrijeme Ploča i Dračevac vjerojatno, upravo iz tih razloga, imaju i stalni porast broja stanovnika.
– Ljudi su shvatili vrijednost života u predgrađu, a mi sada preko udruge želimo ljudima dati priliku da se više druže. Želimo vratiti stare običaje i tradicije i sačuvati ih za generacije koje dolaze. Željeli bismo postići da se preko naših aktivnosti susjedi opet, više druže. Želimo našim, malim sredinama vratiti dušu i oživjeti ih – ponovio je na kraju Luka Perović.