Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nazor: Zadar je nebrojeno puta dokazao da najbolje igra nekompletan

19.11.2018. 13:37
Nazor: Zadar  je nebrojeno  puta  dokazao da  najbolje igra  nekompletan


Pred novi dvoboj s Cibonom u Zagrebu, ovog puta u ABA ligi, na Višnjiku se ipak više priča o novoj promjeni u rosteru, onoj na vitalnoj poziciji jedinice. Kako je i poznato, s Malcolmom Grantom je razriješena suradnja te je mjesto prvog razigravača u jeku sezone ostalo  upražnjeno. Novi član Zadra ako nešto u posljednji trenutak ne krene po  zlu trebao bi postati 191 cm visoki Amerikanac, Kwame Vaughn, a u  Draženovom domu će teret odgovornosti na jedinici raspodijeliti među  sobom Lovre Bašić, Mislav Brzoja i Luka Tomas jer registracija novog  igrača u slučaju da i transfer postane služben nije moguća za ovu utakmicu.  Koliko je cijela ‘gungula’ oko nove, već treće u kratko vrijeme, intervencije u rosteru omela stručni stožer i igrače pred drugi ovosezonski  hrvatski derbi teško je procijeniti.


Istinski vođa
No, takve stvari su valjda normalne u klubovima kao što je Zadar. Izgleda da nije lako procijeniti je li neki igrač dobar za momčad ili ne iako  ga je birala struka (čitaj sportski direktor). Na Višnjiku su trebali čak tri  mjeseca kako bi shvatili da Grant nije ono što su tražili, no to se ipak najmanje tiče trenera Ante Nazora koji 'nije luk jeo, ali ga je zato bogme mirisao' jer je njega na kraju dopala teška odluka da se raskrsti s Grantom i  pokuša pronaći bolje rješenje s kojim će se na pravi način utjecati na poboljšanje igre kompletne momčadi.
– Smatram da on nije igrač koji stvara razliku. Nama treba igrač koji će  stvarati razliku i koji će i u obrani i u napadu biti istinski vođa te kojemu  ćemo jednostavno dati momčad u ruke. Treba nam netko tko će podizati  kvalitet ostalih igrača i tko će otkloniti sve upitnike koji su se nadvili nad  pojedincima. To očekujemo od playmakera i nadam se da će biti produžena ruka trenera na terenu i to je valjda svakom jasno – razjasnio je  Nazor enigmu oko rošade na jedinici s kojom se nada poboljšanju situacije u nastavku sezone. Prva prepreka na tom dugom putu slijedi već danas povratkom na mjesto najlošije predstave Zadra općenito ove sezone.  S tek 55 postignutih poena i porazom od preko 20 razlike završio je neslavno taj prvi sraz kontra Cibosa u HT Premijer ligi, no večeras se zato  očekuje onaj pravi, muški otpor njegovih igrača.


Cibonin šuterski ritam
– Sigurno je da imamo dosta problema što se tiče intervencije u rosteru i izvjesno je da nećemo dočekati novog playmakera uoči ove utakmice. Ali, ništa za to. Nebrojeno puta je Zadar dokazao da najbolje igra kada  nije kompletan. To je na neki način tradicija i nadam se da će tako biti i  ovaj put. Nadam se da će se igrači maksimalno mobilizirati i fokusirati za  ovu utakmicu. Nikako nam se ne smije ponoviti izdanje iz našeg prvog  susreta gdje smo ušli tupo što se tiče radnog dijela kao napadačke i  obrambene agresivnosti. To je preduvjet koji moramo ispuniti ako se  želimo nadigravati i tražiti svoju šansu – podcrtao je trener Zadra. No lako je kazati, ali treba to i ostvariti na terenu. A pitat će se nešto i Cibonu  koja u posljednje vrijeme igra jako dobro, ako se izuzme poraz od Gorice  u HT Premijer ligi.
– Cibona je zaista u vrhunskoj formi u ABA ligi i domaćem prvenstvu.  Nakon kiksa od Igokee na domaćem terenu pokazali su da su jako nezgodan domaćin i da s jednom ekstra energijom ulaze u susrete. Na to  moramo biti spremni i odgovoriti jednakom mjerom – potvrdio je Nazor  kojemu će trebati raspoloženi pojedinci ako misli do pobjede. U prvoj  utakmici u Draženovom domu Zadar nije mogao pogoditi ni ‘bačvu’, a  najbolji strijelac ironije radi bio je Grant s 10 poena. Kod Cibone su zabili  svi osim Damira Markote. Raznovrsnost kadra, kao i obrambena kompaktnost te sposobnost šutiranja u serijama sve su prednosti koje im treba neutralizirati ako se misli doći do  dva nova boda.
– Nepoznanica nema. Radi se o istinskom derbiju. Cibona je jako dobra šuterska ekipa i ne smije nam se dogoditi kao u posljednjoj našoj  utakmici da uđu u šuterski ritam. Moramo jako čvrsto pristupiti u svakom izlasku, u svakom bloku i u razbijanju kretanja. Očekujem pravu  mušku utakmicu i nadasve očekujem da Zadar odigra zadarski – sa stilom je zaključio Nazor.




Bašić pokazao veliki napredak
U Zagrebu će večeras dosta toga toga u igri Zadra ovisiti i o nadahnuću Lovre  Bašića. Bez otpisanog Granta i u iščekivanju novog playmakera, trebat će izdržati  konstantni pritisak Cibonine obrane na jedinicu Zadrana. Za Nazora tu nema velike  dileme, jer je i sam konstatirao da je nekadašnji kapetan momčadi s Višnjika ove sezone totalno drugačiji igrač od onog kojeg je trenirao prije dvije godine.
– Što se tiče Bašića mogu kazati da se u ovih 20-ak dana ponaša i radi zaista kvalitetno te da je sušta suprotnost onog igrača kojeg sam imao prije dvije godine. Bez  obzira na kvalitetu novog igrača kojeg ćemo potpisati nadam se već tijekom dana,  njegova pozicija u momčadi je neupitna. Što se tiče svih dosadašnjih utakmica i treninga oscilacije su mu minimalne i to je veliki napredak i sigurno to trebamo respektirati.


Velić: U dobrom smo ritmu
Ivan Velić na klupi Cibone ove sezone dosad radi odličan posao. Mnogi su im ove  sezone predviđali grčevitu borbu za ostanak, no razuvjerili su sve svoje kritičare s tri  pobjede iz sedam utakmica u ABA ligi, a optimizam pred gostovanje svojih najljućih  rivala pospješuju činjenicom da su već jednom ove sezone uzeli Zadru mjeru na čelu  s Nazorom.
– Posljednji put smo relativno lako dobili u HT Premijer ligi, međutim, ovo je sasvim neka nova i druga priča. Svaka utakmica donosi nešto novo tako da se nadam  da ćemo uz dobru igru, na tragu našeg posljednjeg susreta doći do još jedne pobjede  u ABA Ligi. Mislim da smo u dobrom ritmu, dobro igramo. Prije tri dana smo relativno lako dobili Osijek tako da puni samopouzdanja i vjere ulazimo u ogled sa Zadranima. Nadam se da će biti popunjena dvorana i zbog samog derbija i zbog humanitarne akcije u kojoj sudjelujemo, da svi zajedno pomognemo ljudima s područja  Gline – kazao je Velić dok je novu pobjedu svoje momčadi najavio i Cibonin bek, Josip Bilinovac.
– Zadar je iskusna momčad s dobrim rosterom. Na početku su imali malo lošiji ulazak u sezonu, ali su dobili Partizan i Krku u gostima i sigurno će na račun toga tražiti  svoju šansu protiv nas. U domaćem prvenstvu smo ih lako dobili, ali mislim da se ne  treba previše obazirati na prošlost. Svaka je utakmica novi izazov i nadam se da  ćemo pravim pristupom obraniti domaći teren gdje ne treba bježati od toga da smo  favoriti.