Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U SUPROTNOM SMJERU Šveđanin Blixt s obitelji i inovacijom Vidicine doselio u Zadar

19.11.2018. 13:16
U SUPROTNOM SMJERU Šveđanin  Blixt s  obitelji i  inovacijom  Vidicine  doselio u  Zadar


Švedski poduzetnik Mike Blixt s obitelji je prije šest mjeseci  doselio u Zadar, rodni grad njegove supruge. Za razliku od brojnih Hrvata koji ne vide perspektivu u svojoj zemlji, ovaj poduzetni Šveđanin vjeruje kako upravo u Zadru može ugodno živjeti, odgajati djecu na njemu  prihvatljiviji, tradicionalni način te uspješno poslovati i razvijati privatni  biznis i to inovativni. Blixt je osmislio Vidicine – platformu kojom će pacijenti moći kontaktirati svog liječnika putem video poziva. Njegov projekt već je zaživio u skandinavskim i nekim europskim zemljama, pa Blixt i njegov hrvatski tim vjeruju kako je pravo vrijeme da ga plasiraju i u  Hrvatskoj.


Vrijeme je dragocjeno
– Jednako kao što je to bio slučaj i u Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama, u Hrvatskoj i danas veliki broj  građana bespotrebno posjećuje liječnike. Vrijeme je dragocjeno, kako  građanima, a tako i liječnicima, a uštedjeti ga mogu upravo preko platforme Vidicine koja je danas u skandinavskim zemljama svakodnevica,  kaže Blixt ocjenjujući hrvatski medicinski sustav poprilično zastarjelim,  a primijetio je i kako, za razliku od Skandinavaca, hrvatski građani nemaju slobodan izbor liječnika.
– U skandinavskim državama prevladava slobodan izbor liječnika.  Svaki građanin ima pravo izabrati liječnika kojeg želi. Liječnici koji nisu  spremni na digitalnu promjenu će poslati poruku građanima da su nedovoljno dobri liječnici i oni će biti ti koji će u ovoj priči biti na gubitku.  Ne vidim drugi razlog zašto bi netko odbio promjenu koju mi ovom platformom nudimo, kaže Blixt dodajući kako je u Hrvatskoj očigledno nezadovoljstvo građana trenutnim sustavom zdravstvene skrbi.
– Uz nemogućnost slobodnog odabira liječnika postojeći sustav gdje  samo jedan liječnik može ispisati recept pacijentima je vrlo zastarjel i  kompliciran. S njim se slaže i hrvatski tim liječnika koji su spremni ponuditi uslugu videopoziva svojim pacijentima. Blixt kaže kako je stara,  tradicionalna zdravstvena skrb pred revolucionarnom promjenom te da  je Vidicine način rada u kojem će u budućnosti svi željeti sudjelovati.
 Kaže kako je svjestan da će se veliki dio liječnika u Hrvatskoj boriti rukama i nogama da zadrže stari sustav zdravstvene skrbi, no upozorava  kako je to borba protiv razvoja u kojoj će zasigurno pobijediti tehnologija.


Razvoj ili stare metode
– U Švedskoj se sve promijenilo doslovce preko noći. Ovo je postala jako vruća politička tema, ali kada se pokazalo da 80% građana zapravo  želi koristiti video pozive sa svojim liječnikom, medicinski sektor je  odustao. Danas je ovakva liječnička usluga svakodnevica u Skandinaviji.  Samo u travnju 2018. u Švedskoj je provedeno 35.000 video poziva što bi  odgovaralo broju od 420.000 posjeta godišnje. Za očekivati je da će u  2019. godini samo u Švedskoj broj video konzultacija s liječnicima prijeći  milijun. Ovdje u Hrvatskoj imamo dvije opcije. U jednoj prihvaćamo budućnost i razvijamo je zajedno, a u drugoj opciji se pridržavamo starih  metoda ne shvaćajući da je to vrijeme prošlo te da je budućnost ovdje i  sad. Vidicine nije zamjena fizičkih odlazaka liječniku s digitalnim, već  sredstvo koje će pomoći liječnicima da se približe većem broju pacijenata, pojašnjava Blixt ono što želi razviti u Hrvatskoj, a što će, kaže, ubrzati  i razvoj na dobrobit hrvatskih građana. To je ono što donosi iz jednog  razvijenijeg svijeta u Hrvatsku, u Zadar, gdje vidi puno druguih stvari koje su sačuvane, poput onih moralnih vrijednosti i slično. Zadar je, kaže,  odabrao jer je to rodni grad njegove supruge, ali i zbog klime te prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti koje su ga osvojile na prvi pogled.  Vjeruje kako te tradicionalne stvari treba i zadržati, ali i prihvatiti one  razvojne koje olakšavaju život i to na vrijeme, a ne nakon svih ostalih.