Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Fotografske horor priče o stradanju Grada heroja

20.11.2019. 10:15


Posjetio sam Vukovar dok su još bile vidljive sve strahote rata na njegovim kućama i ulicama. Ovo su fotografije detalja uništenja Vukovara i onoga što bi trebalo biti obnovljeno i što u konačnici i jest obnovljeno, rekao nam je Ante Jaša, majstor fotografije i publicist čija je knjiga »VUKOVAR tragovi agresije« promovirana u ponedjeljak, 18. studenoga u 18 sati, u Gradskoj loži u Zadru, u povodu obilježavanja Dana Grada Zadra i blagdana sv. Krševana. Autor je prilikom otvorenja zahvalio nakladnicima, sponzorima i posjetiteljima.
Knjigu su predstavili prof. Zrinka Klarin Brkan, mag.ing.comp. Luka Milić i prof. Vladimir Alavanja, a u programu su sudjelovali Kulturno-umjetničko društvo Kukljica.
Tijekom promocije pročitan je ulomak teksta kojega je Branka Hlevnjak napisala o ovom ciklusu fotografija.
– Fotografije Ante Jaše su poput horor priče o stradanju Grada heroja koji se do posljednjih trenutaka branio od prejakog neprijatelja. To je ciklus jezovitosti koja se probija iz fotografskog crnila kao ključ za razumijevanje strahote koja se događala. Te su fotografije spomenik jednom nikad više željenom događaju, napisala je između ostalog Branka Hlevnjak o fotografijama koje prikazuju ratna stradanja Vukovara.
Tomislav Marijan Bilosnić istaknuo je kako je »tehničkim postupkom Ante Jaša stvorio svijet svojstven sebi i svome poimanju umjetničke fotografije, svodeći svaki vukovarski motiv iz strašne 1991. godine na jednu te istu mjeru, na mjeru mraka koji samo što se nije preobrazio u zoru«. Zrinka Brkan Klarin dodala je kako je »bitna karakteristika ovog ciklusa da se na tek nekoliko kadrova sa prepoznatljivim gradskim građevinama prepoznaje Vukovar, čime autor otvara mogućnost da ove kadrove doživimo kao simbol bilo kojeg razorenog grada.
Knjiga inače ima 80 stranica koje su uglavnom ispunjene crno cijelim fotografijama koje prikazuju razaranje Vukovara. Nakladnik je Foto klub Kukljica, a sunakladnici su Narodni muzej Zadar te Matica hrvatska, ogranak Zadar, povjereništvo Kukljica. Tekstove su napisali Vladimir Alavanja, koji je ujedno i urednik knjige, Branka Hlevnajk, Tomislav marijan Bilosnić i Zrinka Brkan Klarin, a prijevod na engleski jezik napravio je Emil Šprljan.