Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hoće li Grad Zadar otkupiti Park skulptura Ratka Petrića?

20.11.2019. 11:45


Park skulptura Ratka Petrića, hrvatskog akademskog kipara nalazi se u Zadru, na Belafuži, u Ulici Grgura Ninskog broj 6, u njegovom velikom vrtlu, površine oko 2.200 m2, zasađenom snažnom borovom šumom, u kojem se nalazi manja obiteljska kuća (katnica), kiparski atelje, nadstrešnica (trijem) i skladište (depo) skulptura. Na tom je prostoru za svog života Ratko Petrić postavio na otvorenom dvanaest svojih impozantnih skulptura i nazvao ga Parkom skulptura.


Park skulptura Ratka Petrića
Na ideju o izradi Parka skulptuta kipar Ratko Petrić došao je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća što saznajemo iz njegovog dopisa upućenog iz Zagreba 16. srpnja 1998. godine tadašnjem Poglavarstvu Grada Zadra, u kojem navodi da mu je želja, da na vlastitom terenu na Belafuži postavi na otvorenom vlastite skulpture, ali bi prije toga želio na tom terenu izgraditi atelje, kako bi mogao boraviti u rodnom gradu i raditi na realizaciji Parka skulptura. Ali, kako nije u financijskoj mogućnosti realizirati izgradnju ateljea, predlaže Gradu Zadru da mu financira izgradnju tog ateljea, a on bi, zauzvrat, darovao Narodnom muzeju odnosno Galeriji umjetnina i Gradu Zadru deset svojih skulptura, dvadest grafika, crteža i skica i izradio bi besplatno portrete odnosno poprsja zaslužnih Zadrana iz povijesti Zadra, koja bi postavio u Perivoju Gospe od Zdravlja, kojeg bi nazvao Perivoj od slave-Perivoj uglednih Zadrana. Popis zaslužnih Zadrana izradio je prof. dr.sc. Tihomil Maštrović, a atelje je projektirao Ante Uglešić, dipl. inž. arh. Osim toga, dodaje k tome, kako bi rado, bez naknade, izradio i spomenik Krešimiru Ćosiću, o čemu se u to vrijeme sve više govorilo. O svemu tome je tiskan veliki članak odnosno intervju novinarke Josipe Vidas s Ratkom Petrićem. U eskluzivnom razgovoru s rečenom novinarkom otkrio je: »Želim izgraditi atelje i Zadarski park skulptura«. Pod tim je naslovom i tiskan članak u Zadarskom listu 30. srpnja 1998. godine, na str. 38, 39.


Prijedlog za otkup
Nasljednici Ratka Perića, njegova supruga, sin i kćer,, koji svi imaju stalan boravak u Zagrebu, tijekom 2016., 2017. i 2018. godine u više su se navrata pismeno obratili Gradu Zadru s prijedlogom da Grad otkupi Park skulptura Ratka Petrića, smatrajući da bi se realizacijom te ponude sačuvalo to kulturno dobro, te da bi to bio veliki doprinos zadarskoj kulturi i umjetnosti. Prema okvirnoj proceni iz 2014. godine ovlaštenog procjenitelja, utvrđena je tada vrijednost nekretnina od nešto manje od 3 milijuna kuna, koja se odnosila na građevinsko zemljište, na djelomično uređeni tavanski prostor katnice, kiparski atelje, nadštrešnicu i skladište skulptura. Još je tada bilo potrebno utvrditi vrijednost ostalog prostora kuće i vrijednosti samih umjetnina koje su izložene u Parku odnosno deponirane u skladištu. Grad se u zadnjem dopisu iz 2018. godine zahvalio nasljednicima na inicjativi o očuvanju umjetničke ostavštine uvažanog zadarskog kipara Ratka Petrića kroz projekt Parka skulptura, međutim, navode da otkup cijele nekretnine i fundusa umjetnina, Grad nije u stanju otkupiti, jer prelazi financijske mogućnosti Grada..
Međutim, stanje proračuna Grada Zadra u sljedećim godinama, prema službenim podacima Grada Zadra, znatno će se poboljšati. Za razliku od proteklih godina, kada Grad nije mogao financirati razne interesantne projekte radi financijskih poteškoća, pa tako ni projekt Park skulptura Ratka Petrića, u sljedećim godinama, prema projekcijam proračuna Grada Zadra, ostvarivat će se pozitivne razlike, dakle, bit će veći prihodi od rashoda. Tako, prema Proračunu Grada Zadra za 2019. godinu i projekciji za 2020. i 2021. godinu, u 2020. godini predviđa se pozitivna razlika prihoda i rashoda u iznosu od 6,5 milijuna kuna, a u 2021. godini ta se pozitivna razlika povećava i projektirana je s iznosom od 22,5 milijuna kuna. Stoga se sada s puno nade može očekivati, kada nasljednici kipara Ratka Petrića podnesu aktualiziranu ponudu za otkup Parka skulptura Ratka Petrića, da će se Grad odlučiti na realizaciju tog projekta.




Kulturni turizam
Postojeći opusi i objekti u Parku skulptura Ratka Petrića pružaju Gradu Zadru i Zadarskoj županiji mogućnost realizacije raznovrsnih kulturnih programa koji su sukladni potrebama edukacije, kulture i kulturnog turizma. O tome je detaljno napisano u Projektu Park skulptura Ratka Petrića, Zadar, Belafuža, a autori su nasljednici zadarskog kipara koji su detaljan dopis na četiri kartice poslali svojevremeno Gradu Zadru.
Broj skulptura u Parku moguće je i povećati novim odljevima prema postojećim autorovim gipsanim skulpturama. Prostor postojećeg ateljea i trijema, uz eventualno njihovo povećanje, može se adaptirati u galerijski prostor, koji tada može biti multinamjenski, kao radionica za djecu i odrasle, predavaonica za skupove posvećene upoznavanju s djelima Ratka Petrića i ostalih zadarskih umjetnika, izložbe, umjetničke programe i drugo. Vrt se može koristiti i kao prostor za održavanje koncerata komornog sastava, pa i za nastupe glazbenih raznovrsnih grupa, u interakciji s kiparskim djelima u Parku skulptura. Moguće je i osmišljavanje edukativnih programa za uzraste u rasponu od predškolske dobi (uz radionice) do najstarije generacije. U planiranju kulturnog turizma već su o tome dali svoju podršku Turistička zajednica Grada i Turistička zajednica Zadarske županije. Osim toga, tu se može vidjeti i koristiti osobna arhiva Ratka Petrića, njegova knjižnica, kolekcije njegovih radova, zbirke predmeta od mjedi, radovi drugih umjetnika i drugo.
Već je navedeno da danas vanjski prostor Parka skulptura Ratka Petrića djeluje zapušteno jer njegovi nasljednici stalno borave u Zagrebu, pa povremeno dolaze u Zadar, te da je, svojevremeno lijepo popločano dvorište, danas pokriveno s desetak centimetara naslaga od iglica borove šume, koju inače treba stručno urediti i dotjerati, što će zahtijevati dodatna ulaganja, ali ne samo u to, jer će biti potrebno urediti i prostore ateljea, trijema, depoa, kao i skulpture i poprsja koja su tamo pohranjena.
Stoga, kada Grad Zadar postane vlasnikom Parka skulptura Ratka Petrića, za sva potrebna dodatna ulaganja, sigurno će se moći koristiti sredstva fondova EU, koji projekt treba predstaviti kao projekt od nacionalne i međunarodne vrijednosti.


Iz životopisa Ratka Petrića
Ratko Petrić, renomirani hrvatski akademski kipar, rođen je u Zadru 1941. godine, gdje je završio osmogodišnju školu i gimnaziju, pa je, kao daroviti učenik upisao studij kiparstva na Akademiji likovih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao kiparstvo u klasi prof. Vanje Radauša 1966. godine. Ratko Petrić, velik hrvatski akademski kipar, svojim je polustoljetnim djelovanjem zadužio hrvatsku kulturu i umjetnost u velikoj mjeri i na više načina. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu Jedan je od osnivača likovne grupe Biafra, Salona mladih u Zagrebu, Aleje skulptura na Savskom nasipu u Zagrebu i osnivač je i voditelj Međunarodne kiparske kolonije u Jakovlju kraj Zagreba.. Za svoj rad dobio je više priznanja, od kojih posebno ističemo Vjesnikovu nagradu Josip Račić, zatim prvu nagradu na Bienalu mladih u Rijeci, godišnju nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Veliku nagradu Zagrebačkog salona, te odlikovanje Reda Danice Hrvatske. Akademski kipar i umirovljeni profesor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Ratko Petrić, umro je iznenada u svojoj 69-oj godini 12. listopada 2010. godine u Zagrebu. U 2011. godini postumno mu je dodijeljena Nagrada Grada Zadra za životno djelo, koja je uručena njegoj supruzi Jagranki Fatur, poznatoj akademskoj slikarici, koja je 1982. godine s Ratkom Petrićem imala izložbu u Gradskoj loži u Zadru, a u hrvatskoj kulturnoj javnosti poznata je kao autorica slike Božićni ustav RH, koja krasi dvoranu u Hrvatskom saboru.


U Perivoju od slave 16 poprsja
Zadranima je kipar Ratko Petrić najviše poznat preko svojih brončanih skulptura i poprsja postavljenih na više mjesta u Zadru. Svoj prvi spomenik, Petar Zoranić, kao dar gradu Zadru, postavio je 1969. godine pored crkve sv. Krševana. Spomenik velikanu košarke Krešimiru Ćosiću, također dar gradu Zadru, izvorno je postavljen ispred Košarkaške dvorane Jazine 2002. godine, a naknadno je premješten ispred ulaza u dvoranu Športskog centra Višnjik. Zatim je postavljeno njegovih 16 poprsja u Perivoju od slave, pored crkve Gospe od Zdravlja, a posebno zanimljiva skulptura Spiridiona Brusine nalazi se na Obali kralja Krešimira, preko puta Sveučilišta u Zadru
U Zadru je na blagdan Gospe od Zdravlja u istoimenoj crkvi predstavljena 2002. godine knjiga Perivoj od slave – Poprsja kipara Ratka Petrića u Perivoju crkve Gospe od Zdravlja, autora prof. Julija Derossija, u izdanju Družbe Braća hrvatskoga zmaja – Zmajskog stola u Zadru. U foajeu Hrvatske kazališne kuće u Zadru u studenom 2007. godine predstavljena je knjiga, monografija Petrić, grupe autora Šimat Banov, Branka Hlevnjak, Ivica Župan i Branko Bavoljak, a u Zagrebu u studenome 2015. godine u Muzeju suvremene umjetnosti predstavljena je knjiga Ratko Petrić, bez ostatka, urednice Jadranke Fatur.


Preporuke ustanova
Preporuku, odnosno podršku nastojanjima nasljednika pokojnog akademskog kipara Ratka Petrića za očuvanjem Parka skulptura Ratka Petrića, kako bi se to vrijedno kulturno dobro očuvalo kao jedinstvena cjelina, dali su: u 2016. godini Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Turistička zajednica Grada Zadra; Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH; Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH; u 2017.. godini: Ministarstvo kulture RH; u 2018. godini: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika iz Zagreba, dopis naslovljen na Grad Zadar i Zadarsku županiju; Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, dopis naslovljen na Upravni odjel za kulturu i šport; u 2019. godini: Družba Braća hrvatskoga zmaja – Zmajski stol u Zadru.