Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Gorici otvoren vrtić vrijedan 3,3 milijuna kuna

20.11.2019. 10:00


Nikad ljepši dan za Goricu i Glavicu, naselja u zaobalju Općine Sukošan, jučer je u Novom naselju Gorica otvoren novi, moderan dječji vrtić, područni vrtić Dječjeg vrtića Zlatna lučica Sukošan čija je izgradnja zajedno s uređenjem okoliša koštala 3,3 milijuna kuna.
Prigodni program su priredila vrtićka djeca za što su ih pripremile tete-odgojiteljice Matilda Ikić i Kristina Rogić.
– Demografska obnova jedan je od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali u Općini. Mlade obitelji i djeca su nam prioritet, pa smo i krenuli u projekte izgradnje dvaju vrtića u Gorici i Sukošanu te proširenju vrtića u Debeljeku za što je u posljednju godinu dana uloženo preko 15 milijuna kuna bez PDV-a, kazao je načelnik Ante Martinac.
Simboličnim presijecanjem vrpce vrtić su otvorili Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Božidar Longin, zadarski župan, Ante Ikić iz Gorice te načelnik Martinac.
– Današnji dan je zaista poseban jer nakon odustajanja prvog izvođača radova danas u Gorici otvoren vrtić s najvišim pedagoškim, ekološkim i energetskim standardima, te što je zadarska tvrtka Lavčević ovih dana započela izgradnju novog vrtića u Sukošanu, naglasio je Martinac.


Ante Ikića emocije i ponos
Program je s puno emocija vodio Ante Ikić, koji je kao domaćin pozdravio sve ponaosob te se biranim riječima zahvalio svim zaslužnima za izgradnju ovog, kaže, velebnog objekta. U područni vrtić u Gorici polazi 22 mališana te s područnim vrtićem u Debeljaku i matičnim vrtićem u Sukošanu ima preko 150 vrtićkih mališana.
– Svjesni smo da samo zajedničkim snagama možemo preokrenuti negativan demografski trend. Upravo s tim ciljem, kako mi u Županiji tako i brojne naše jedinice lokalne samouprave, u proteklom razdoblju znatno smo povećali iznos naknada za novorođenčad. Naime, protekle godine smo isplatili gotovo 2,3 milijuna kuna za 1.221 novorođeno dijete, a sad smo taj iznos povećali na 3,1 milijun kuna, rekao je župan Longin, te je nastavio:
– To pokazuje nastavak pozitivnih demografskih kretanja na području naše županije, koji traje već neko vrijeme. Usporedno s time, veseli nas i značajan porast broja zaposlenih, jer time pokazujemo da smo regija koja je poželjna za život mladim obiteljima, ističe Longin.
Iako nisu osnivači dječjih vrtića na svom području, već su to gradovi i općine, kaže on, svaki ovakav projekt pohvaljujemo jer je skrb o najmlađima naš prioritet.
– Konkretnim mjerama to je pokazala i aktualna hrvatska Vlada Andreja Plenkovića u čijem je mandatu što obnovljeno, što novoizgrađeno više od 650 vrtića, od čega u Zadarskoj županiji 30-ak vrtića, poručio je Longin te je nastavio:.
– U ovom novom i lijepo uređenom prostoru, siguran sam, naši mali Goričani i Glavičani svoje će dane provoditi sretno i veselo, dok će njihovi roditelji mirni moći obavljati svoje poslove znajući da su im djeca zbrinuta, mišljenja je Longin koji je u Goricu došao u pratnji svog zamjenika Šime Mršića i pročelnika Ivana Šimunića.


Jednaki pedagoški standardi
Ulaganjem u infrastrukturu namijenjenu djeci država pokušava dosegnuti jednake pedagoške standarde svoj djeci u Republici Hrvatskoj.
– Kao jedno od prioritetnih područja, Vlada RH je odredila upravo ulaganje u infrastrukturu namijenjenu djeci. Ministarstvo za demografiju sufinanciralo je ulaganje u vrtić u Sukošanu s 870.000 kuna, a za Zadarsku županiju ugovoreno je ulaganje u iznosu od devet milijuna kuna. Takvo ulaganje ima veliki utjecaj na širu zajednicu te s uspješnim pronatalitetnim politikama na nacionalnoj i lokalnoj razini doprinosi stvaranju preduvjeta za ostanak obitelji u zajednici, zaključila je Marija Pletikosa.
Osim navedenih na otvorenju je nazočia Grozdana Perić, saborska zastupnica, Božidar Kalmeta, predsjednik županijskog HDZ-a Tomislav Dražić, predsjednik Općinskog vijeća, Filip Dražić, zamjenik načelnika, Katarina Bebek, direktorica komunalnog poduzeća Zlatna luka, Mirjana Veleslavić Nadinić iz općinske Turističke zajednice, Milan Ročak, predsjednik DVD Sukošan, brojne ravnateljice dječjih vrtića, mještani i drugi te KUD Sv. Ivan Krstitelj Gorica koji iz pijeteta prema sumještaninu, tragično preminulom mladiću,w nije izveo svoj program.




Župnik don Tomislav vrtiću darovao križ
Obred blagoslova predvodio je don Tomislav Končurat, župnik Gorice, Glavice i Raštana, koji je Milici Ćoso, ravnateljici DV Zlatna lučica, uručio križ za dječji vrtić. Poslanicu je čitala učiteljica Stipana Banić, dopredsjednica Općinskog vijeća Općine Sukošan.
– Dječji vrtić nije tek čuvalište. To je odgojno-obrazovna ustanova s vlastitim kurikulom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i potpori roditeljima. Istovremeno dječji vrtić je mjesto zabave, smijeha i pjesme. Rani i predškolski odgoj vrlo je važan za daljnji djetetov razvoj i život, poručila je ravnateljica Milica Ćoso.