Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pričica o jeziku, prijateljstvu i uspjehu

19.11.2020. 16:14


Učenica zadarske Gimnazije Franje Petrića, Mirna Ivanković, istaknula se na Državnom natjecanju iz Hrvatskog jezika osvojivši drugo mjesto. Stoga smo istražili kako je sve počelo, koliko i kako se priprema, ima li slobodnog vremena te kako ga provodi, kao i što će biti kada odraste.
Profesorica je pitala u šestome razredu želi li ići na natjecanje, činilo joj se zanimljivo pa je pristala. Međutim, prava ljubav prema materinskom jeziku dogodila se tek u srednjoj školi.
– Gradivo srednje škole bilo mi je zanimljivije, otvorila se neka nova perspektiva. Iako je možda bilo teže, bio mi je izazov, ispričala je Mirna.
Mirna je i prethodnih godina briljirala kako na županijskim, tako i na državnim natjecanjima iz Hrvatskog jezika. Redovno uči, nekoliko mjeseci prije natjecanja priprema se s mentoricom, prof. Nikolinom Stulić kojoj je zahvalna zbog prenesenog znanja i toplog pristupa. Najviše voli morfologiju i sintaksu, a pomalo je muči fonologija, odnosno naglasci, simpatično nam je priznala.
– To obično bude subotom ujutro, vježbamo, postavljam joj pitanja, ona objasni i tako sve shvatim i naučim. Sviđa mi se sve to, uživam u tim subotama, opuštena je atmosfera i sve mi je zaista zanimljivo, nastavlja Mirna.
Organizirana je pa, uz predano učenje, ima i dovoljno slobodnog vremena, međutim spremna je i uskratiti si neke male gušte kada je to potrebno radi postizanja uspjeha.
– Ako znam da imam potencijala, a ne potrudim se oko nečeg, bit će mi žao zbog toga, zrelo je zaključila učenica trećeg razreda gimnazije.
Najveća podrška su joj prijatelji iz razreda, nema dječje ljubomore, uvijek ju bodre i ohrabruju, stoga ona svoje rezultate promatra kao kolektivni uspjeh.
Voljela bih se baviti prirodnim znanostima, premda dobiva savjete okoline da bi bilo bolje odabrati nešto »isplativije«.
– Hrvatski je jako zanimljiv jezik i vrijedi ga proučavati. Važan je za svakoga, bez obzira čime će se baviti. To je polazište, baza za sve, poručila je Mirna i onim kolegama koji vole, ali i onim koji ne vole ovaj predmet. (D. BABIĆ)