Pričica o jeziku, prijateljstvu i uspjehu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Učenica MIOC-a, Mirna Ivanković druga na Državnom natjecanju iz hrvatskog jezika
Mirna je i prethodnih godina briljirala kako na županijskim, tako i na državnim natjecanjima iz hrvatskog jezika. Redovno uči, nekoliko mjeseci prije natjecanja priprema se s mentoricom, prof. Nikolinom Stulić kojoj je zahvalna zbog prenesenog znanja i toplog pristupa. Najviše voli morfologiju i sintaksu, a pomalo je muči fonologija, odnosno naglasci
Privatni album
Mirna želi iskoristiti svoj potencijal

Učenica zadarske Gimnazije Franje Petrića, Mirna Ivanković, istaknula se na Državnom natjecanju iz Hrvatskog jezika osvojivši drugo mjesto. Stoga smo istražili kako je sve počelo, koliko i kako se priprema, ima li slobodnog vremena te kako ga provodi, kao i što će biti kada odraste.
Profesorica je pitala u šestome razredu želi li ići na natjecanje, činilo joj se zanimljivo pa je pristala. Međutim, prava ljubav prema materinskom jeziku dogodila se tek u srednjoj školi.
- Gradivo srednje škole bilo mi je zanimljivije, otvorila se neka nova perspektiva. Iako je možda bilo teže, bio mi je izazov, ispričala je Mirna.
Mirna je i prethodnih godina briljirala kako na županijskim, tako i na državnim natjecanjima iz Hrvatskog jezika. Redovno uči, nekoliko mjeseci prije natjecanja priprema se s mentoricom, prof. Nikolinom Stulić kojoj je zahvalna zbog prenesenog znanja i toplog pristupa. Najviše voli morfologiju i sintaksu, a pomalo je muči fonologija, odnosno naglasci, simpatično nam je priznala.
- To obično bude subotom ujutro, vježbamo, postavljam joj pitanja, ona objasni i tako sve shvatim i naučim. Sviđa mi se sve to, uživam u tim subotama, opuštena je atmosfera i sve mi je zaista zanimljivo, nastavlja Mirna.
Organizirana je pa, uz predano učenje, ima i dovoljno slobodnog vremena, međutim spremna je i uskratiti si neke male gušte kada je to potrebno radi postizanja uspjeha.
- Ako znam da imam potencijala, a ne potrudim se oko nečeg, bit će mi žao zbog toga, zrelo je zaključila učenica trećeg razreda gimnazije.
Najveća podrška su joj prijatelji iz razreda, nema dječje ljubomore, uvijek ju bodre i ohrabruju, stoga ona svoje rezultate promatra kao kolektivni uspjeh.
Voljela bih se baviti prirodnim znanostima, premda dobiva savjete okoline da bi bilo bolje odabrati nešto »isplativije«.
- Hrvatski je jako zanimljiv jezik i vrijedi ga proučavati. Važan je za svakoga, bez obzira čime će se baviti. To je polazište, baza za sve, poručila je Mirna i onim kolegama koji vole, ali i onim koji ne vole ovaj predmet. (D. BABIĆ)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)