Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SONIK PUNTAMIKA Veliko srce i košarkaška inteligencija srušili »moćni« Zadar

19.11.2020. 15:56


Da se nešto ove sezone vrlo pozitivno zakotrljalo u redovima Sonik Puntamike potvrdio je odličan omjer u prvih osam kola od četiri pobjede i četiri poraza. Ipak, igrači Hrvoja Vlašića uspjeli su ponovno nadmašiti sami sebe jer tjedan koji još uvijek traje i kojeg će zaključiti s utakmicom protiv Osijeka će sigurno biti zlatnim slovima upisan u klupsku povijest. Pobjeda nad Alkarom u Sinju u subotu i ne spada u neko veliko čudo, no kad su taj sinjski uspjeh preksinoć uspjeli zaokružiti velikim skalpom nad gradskim rivalom, slavnim i moćnim Zadrom, onda je teško zaobići potpunu euforiju koja je zahvatila Puntamičane u ovom trenutku. Slavilo se sigurno duboko u noć nakon fenomenalne izvedbe Vlašićevog sastava u nažalost praznim Jazinama, posebno jer je pao protivnik kojeg su tek jednom do tada uspjeli svladati, i to prije 13 i pol godina. No, isplatilo se sigurno toliko dugo čekati jer ono što su pokazali igrači u bijelo-zelenim dresovima bilo je uistinu za košarkaške sladokusce koji su mogli utakmicu pratiti putem Arena Sport kanala i ta reklama za mlađeg zadarskog prvoligaša je od neprocjenjive vrijednosti.


Savršena utakmica
Puntamičani su odigrali savršenu utakmicu i jedino s takvom predstavom su na kraju krajeva mogli doći do potpunog uspjeha protiv sastava koji je za njih, na papiru, poput svemirskog broda. No, i ti »svemirci« sa Višnjika pokazali su se itekako manjkavima i ranjivima što je momčad Sonika predvođena iskusnim razigravačima, Jakovom Vladovićem i Teom Petanijem, znalački iskoristila. Vodili su praktički cijelu utakmicu, u napadu su svaki propust Zadra kažnjavali pogodivši čak 14 trica, a u obrani su na svoj klasičan način, s puno preuzimanja, agresivnosti i sportske drskosti očitali pravu košarkašku lekciju »razmaženim« Mršićevim bebama. Nije čak ni očekivani fizički pad u završnici omeo Sonik u potvrdi primata u gradu košarke, a naravno sretnije osobe nakon tog fenomenalnog pothvata nije bilo od kormilara Hrvoja Vlašića.
– Bio je ovo susret gradskih momčadi i mi nismo stvarali neku veliku tenziju oko te utakmice. Pripremali smo se, a ono što je bilo primarno jest da uspijemo koliko-toliko kontrolirati skok. U prvom smo poluvremenu izgledali dobro u oba smjera. Znao sam da će doći jedan pad kojeg je nemoguće izbjeći s ovakvom ekipom, no uspjeli smo se izvući i ja sam jako zadovoljan. Čestitam igračima i čestitam stručnom stožeru na pobjedi. Dobili smo dvije utakmice protiv velikih momčadi, Splita i Zadra, i one će nam puno značiti u nekakvom raspletu na kraju – kazao je trener Sonika nakon maestralne izvedbe njegovih igrača, a jedan od čak osam Vlašićevih junaka, Teo Petani, bio je praktički izvan sebe po završetku utakmice.


Osam Vlašićevih junaka
Dobiti Zadar u dresu Sonika je privilegija rijetkih, a Petani je itekako zapaprio momčadi s Višnjika ubacivši čak pet trica iz sedam pokušaja i s ukupno 16 poena se prometnuo u najubojitijeg Puntamičanina, iako ne spomenuti Jakova Vladovića (15 poena, četiri skoka, tri asista), Lovru Runjića (11 poena, pet skokova), Marina Vručinića (10 poena, tri asista), Daniela Zovka (devet poena, sedam skokova, pet asista) i Tomislava Cvitkovića (devet poena i sedam skokova) bi bio veliki grijeh.
– Pobijedili smo Split i tu smo imali naznake da bi se mogli nositi sa Zadrom. Mislim da su momci danas pokazali jedno veliko srce, jednu košarkašku inteligenciju. Točno smo znali gdje napadati, bili smo strpljivi, i na kraju je to rezultiralo pobjedom. Hvala svima i hvala Gradu Zadru! – kazao je Petani nakon pobjede koja je Sonik istaknula kao momčad na kojoj bi mnogi tzv. favoriti ove sezone mogli polomiti zube s predivnim pogledom na ljestvicu iz njihove perspektive. Zeleni su se nakon skoro trećine osnovnog dijela s omjerom 6-4 ugurali među četiri najbolja i to im barem zasad nitko ne može oduzeti.
 




Puntamika slavila nakon 13 i pol godina


Do preksinoć Puntamičani su odigrali 14 ligaških dvoboja sa Zadrom i tek su jednom uspjeli slaviti. Prije 13 i pol godina,13. ožujka 2007. godine su u pobjedi nad »starijim bratom« zelene predvodili Roko Čiklić sa 21 i Miro Dundov sa 18 poena, dok je kod Zadra Carl English ubacio 30 koševa. Nakon te utakmice je trener Petar Popović smijenjen te je doveden Aleksandar Petrović s kojim je Zadar iduće sezone osvojio posljednju titulu hrvatskog prvaka.


ZADAR                     88
BORIK-PUNTAMIKA                     91


(26:18, 21:27, 18:27, 23:29)
ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 2500. Suci: Srđan Dožai, Damir Basarić i Ivan Pavić.
ZADAR: Anzulović, Stipčević 15 (6-10), Barać 5 (1-1), Johnson 11 (3-4), Filipović 1 (1-2), Gečevski 8 (1-2), Čolak 16 (2-6), Lalić 2 (2-2), Đugum, Perinčić, English 30 (7-9), Oršulić. Trener: Petar Popović.
BORIK-PUNTAMIKA: Dundov 18 (9-12), Ivanov 9 (1-4), Čiklić 21 (5-7), Pavić 5 (2-2), Dražović 4 (1-2), Tičina 4, Mrva 4, Čular, Jurjević 7, Žorž 11, Dević 3 (1-1), Kelečević 5. Trener: Tihomir Bujan.