Stotine svijeća i molitvi za Vukovar i Škabrnju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Učenici i mladi iz Sukošana i Debeljaka
Ovo je sat povijesti s porukom da naši učenici i mladi moraju saznati našu noviju hrvatsku povijest, da se ona nikada ne smije zaboraviti. Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu u 87-dnevnoj opsadi hrvatskog grada. Posebno su teška sjećanja ovih dana na ravnokotarsku Škabrnju gdje je svoje živote u temelje hrvatske države ugradilo šestero hrvatskih vitezova iz Sukošana i Debeljaka, rekla je Rosanda Keran, učiteljica u OŠ Sukošan
Velimir BRKIĆ
Učenici Marije Grdović za uspomenu

Hrvatska se prisjeća pokolja i žrtava u Vukovaru i Škabrnji, 18. studenoga 1991. I ove godine, tradicionalno, kao znak odavanja počasti hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, koji su nadljudskim naporima branili Vukovar i Škabrnju te svim nevinim civilnim žrtvama stradalim tijekom opsade i pada ova dva heroja Domovinskog rata, učenici Osnovne škole Sukošan i područne škole Debeljak upriličili su paljenje svijeća u spomen na ratno stradanje Vukovara i Škabrnje, kao i molitvu za poginule i nestale.
- Ovo je sat povijesti s porukom da naši učenici i mladi moraju saznati našu noviju hrvatsku povijest, da se ona nikada ne smije zaboraviti, kazala je učiteljica Marija Grdović.

Tuga i ponos

U školskoj 2019./2020. godini u OŠ Sukošan i pripadajućoj PŠ Debeljak ima ukupno 315 učenika. Na razrednu nastavu od prvog do četvrtog razreda polazi 169 učenika, u matičnu školu u Sukošanu 134, a u područnu školu u Debeljaku 35 učenika.
- Hrvatska se s tugom i ponosom prisjeća najtežih dana u svojoj neovisnosti - žrtve Vukovara i Škabrnje. Bitka za Vukovar je najyveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu u 87-dnevnoj opsadi hrvatskog grada, reći će učiteljica Rosanda Keran.
Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila, te ranjeno njih 1.219, počela je 25. kolovoza, kad su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe počele opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar

Teška sjećanja

U Škabrnji je tijekom Domovinskog rata poginulo 80 osoba, 26 hrvatskih branitelja i 54 civila. Dana 18. studenog srpski je agresor ubio 43 mještana, među kojima 15 branitelja.
- Posebno su teška sjećanja ovih dana na ravnokotarsku Škabrnji gdje je svoje živote u temelje hrvatske države tijekom Domovinskog rata u jednom danu ugradilo šestero hrvatskih vitezova iz Sukošana i Debeljaka, naglasila je Keran.
U spomen na ubijene, nestale i zatočene hrvatske branitelje i civile u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba 1991. na Vukovar i Škabrnju u utorak navečer u Sukošanu i Debeljaku zapaljeni su lampioni na prozorima, ispred kuća i trgovima, a molitvu za ubijene, nestale i zatočene u Domovinskom ratu molili su mladi ovih dvaju susjednih naselja u Općini Sukošan
Ove godine obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara održalo se uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno