Virus su kroz Dom proširile naše spremačice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Marko Buljat, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Zadar otkriva
Kako doznajemo, trenutačno nitko od zaraženih djelatnika i korisnika nema teže simptome bolesti. Ravnatelj Buljat kaže kako oboljeli imaju lakše simptome, poput male temperature te dodaje kako je o mogućem pogoršanju stanja oboljelih u ovom trenutku teško govoriti
Arif SITNICA/Vedran SITNICA
U Domu za starije i nemoćne osobe na covid-19 pozitivno je sedmero djelatnika i 11 korisnika

Prema današnjim podacima Stožera civilne zaštite Zadarske županije, usprkos maksimalnom pridržavanju svih epidemioloških mjera i opreza koronavirus je opet ušao i u Dom za starije i nemoćne osobe Zadar na Sfingi. Na covid-19 pozitivno je sedmero djelatnika i 11 korisnika.
- Cijela ova nesretna priča krenula je od naših spremačica. Jedna od njih se očito zarazila virusom negdje izvan Doma. Kako one prije dolaska na posao imaju običaj negdje sjesti i zajednički popiti kavu prije početka rada, očito su se međusobno zarazile. S obzirom da sve one rade po katovima, očito je da su upravo spremačice zarazile korisnike Doma. Zaraženi djelatnici su u samoizolaciji, a zaraženi korisnici su odvojeni od ostalih u našoj jednoj plavoj sali gdje smo im postavili krevete kako ne bi bili u kontaktu s ostalim korisnicima, koji se za sada još vode negativnima. Korisnike koji su sami u sobama smo izolirali u tim njihovim prostorijama. Jutros je odrađena većina testiranja, sutra se nastavljaju, a možda i u ponedjeljak jer kao što sam rekao, puno je korisnika, pa čekamo da epidemiolozi odrade svoje. Mislim da je sve pod kontrolom, no koliko će biti još zaraženih u iduća dva dana tek ćemo vidjeti nakon rezultata ovih odrađenih testiranja, istaknuo je Marko Buljat, ravnatelj ovog doma.

Izolacija zaraženih

Kako doznajemo, trenutačno nitko od zaraženih djelatnika i korisnika nema teže simptome bolesti.
- Radi se o lakšim simptomima, poput male temperature, no hoće li se nekome za dan, dva ili tri situacija zakomplicirati u ovom trenutku teško je govoriti, kazuje Buljat.
Objašnjava kako svi trenutačno zaraženi nisu otkriveni u jedan dan, već se proboj virusa u Dom dogodio još prije nekoliko dana, jer je zaražena spremačica tek u ponedjeljak osjetila blage simptome, lagano povišenu temperaturu kada je svoje stanje i prijavila upravi Doma, nakon čega je ostala u samoizolaciji. Dan nakon nje se javila još jedna njezina kolegica s temperaturom. Njih dvije su zajedno radile i družile se te se očito tako zarazile. Testiranje je pokazalo kako su obje pozitivne na covid-19. Nakon toga je uslijedila uobičajena procedura, dezinfekcija prostora gdje su bili prvi zaraženi slučajevi, epidemiolozi su ušli u Dom te testirali sve njihove kontakte, s kojima rade i s kojima se druže, nakon čega se pokazalo da njihova dva slučaja nisu izolirana.

Naputci epidemiologa

- Nakon pojave prvih simptoma, spremačici je rečeno da ne dolazi na posao jer se može raditi o virusu covid-19, što se i pokazalo, ali problem je što su se ona i njezine kolegice družile par dana prije, kada su se i zarazile, ali eto jednoj se pokazalo u ponedjeljak, drugoj u utorak. Pratimo situaciju, u stalnom smo kontaktu sa šefom Epidemiološke službe, dr. Alanom Medićem te se ponašamo u skladu s njegovim naputcima. Danas je, kako sam rekao, odrađen dio testiranja djelatnika i korisnika čije rezultate ćemo znati sutra, a s obzirom da se radi o jako puno ljudi, više od 100 djelatnika i oko 300 korisnika, za očekivati je da bude još pozitivnih, no u ovom trenutku činimo sve da spriječimo širenje virusa. Kao što vidite, bez obzira što smo se pridržavali svih epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite RH i činjenice da smo zabranili posjete korisnicima prema Odluci Stožera civilne zaštite Zadarske županije koja je stupila na snagu 5. studenog, a uz to smo mi unutar ustanove dogovorili i zabranu izlazaka korisnika dok se ne poboljša epidemiološka situacija, činjenica jest da se od ovog virusa nikako s potpunom sigurnošću ne možete zaštititi, govori Buljat ističući kako se nada da će broj pozitivnih ostati takav kakav sada jest te bez ozbiljnijih komplikacija po djelatnike i korisnike Doma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)