ZLOUPORABA DROGA Obitelj nosi najveći teret, ali nikad ne diže ruke

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj
Obitelj nosi najveći teret. Pokušava pomoći, to je bazirano na osjećajima, emocijama. Traže pomoć, u stalnom smo kontaktu, surađujemo na individualnoj razini. To možda jesu izmučene obitelji, ali ja nikad, baš nikad nisam naišao na situaciju da je roditelj digao ruke od djeteta. Ni na jedan način. Obitelj je temelj, nezamjenjiva, zaključio je predsjednik Udruge Porat, Siniša Kabić Peters
Daniel KASAP/Zvonko KUCELIN
Ovisnost je velik problem u društvu

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se tijekom vremenskog razdoblja od 15. studenog do 15. prosinca. Naime, obilježavanje se provodi kako bi se upozorilo cjelokupnu javnost na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, a posebice droga. Tako se nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.
Zlouporaba droga, koja dovodi do ovisnosti, globalni je problem koji zahtijeva provođenje suvremenog, kompleksnog programa prevencije, edukacije, kao i ranog liječenja i otkrivanja ovisnika te rehabilitacije i naposljetku resocijalizacije, a iznimno je važna potpora i doprinos svih tijela. Društvena akcija provodi se kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini. Promiču se zdravi stilova života, podiže se razina svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti i pružanju pomoći obitelji, a ističe se odgojna funkcija roditelja u prevenciji ovisničkog stila življenja.

Podizanje svijesti o ovom problemu

- Navedene aktivnosti poduzimaju se kako bi se podigla razina svijesti javnosti o ovom problemu te kako bi se zajedničkim naporima pridonijelo ostvarivanju zajedničkog cilja učinkovite borbe protiv svih oblika ovisnosti te posebice suzbijanju zlouporabe droga u našem društvu, priopćio je Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske.
U našem gradu već je uvelike poznata udruga Porat, udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji. Osnovali su je liječeni ovisnici u apstinenciji uz pomoć stručnog osoblja kako bi pomoću njenog djelovanja promicali prava bivših ovisnika u društvu jer su se osjećali diskriminirani i stigmatizirani zbog ovisničke prošlosti. Dakle, spremni su ponovno započeti, biti odgovorni i ravnopravni članovi društva, ali trebaju našu podršku kako bi to zaista ostvarili i ne vraćali se starim stazama.
- Kontinuirano osnaživanje emocionalnog stanja i ulaganje napora u razvijanje znanja i vještina liječenih ovisnika radi lakše prilagodbe u društvu u svrhu održavanja trajne »drug-free« apstinencije, nesebično i pravodobno reagiranje na potrebe osoba koje jesu ili su bile u problemu ovisnosti i aktivno djelovanje na sprječavanju nastanka ovisnosti, istaknuta je misija Udruge Porat na njihovim mrežnim stranicama.

Djelovanje Udruge Porat kroz brojne projekte

Članovi su »drug-free« apstinenti sa životnim iskustvom izlječenja od bolesti ovisnosti, stoga imaju mnoga znanja koja Udruga koristi prilikom svog rada kada je riječ o pomoći osobama u procesu resocijalizacije, pomoći osobama kojima je potrebno liječenje u Terapijskoj zajednici ili »detox« programu, u razgovoru s roditeljima, pomoći pri detektiranju ovisnosti kod djece te svakako služe kao primjer prilikom prevencije ovisnosti kao promotori zdravih stilova života.
Važno je naglasiti da se prilagođavaju potrebama korisnika i pomažu u rješavanju problema bolesti ovisnosti s puno razumijevanja, bez osuđivanja i uz zajamčenu anonimnost.
Kako doznajemo od predsjednika Udruge Porat, Siniše Kabića Petersa, imaju kontinuirano provođenje projekata u Udruzi.
Naime, »Minus-virus« je program smanjenja štete pomoću kojeg se provodi podrška intravenoznim korisnicima droga s ciljem smanjenja rizika od infekcije Hepatitisom B i C i HIV-om razmjenom šprica i distribucijom aseptičnog materijala, savjetovanjem i davanjem smjernica za zdravlje i javljanje na liječenje.
Nadalje, »Uključi se!« je trogodišnji projekt resocijalizacije fokusiran je na psihosocijalnu podršku liječenih ovisnika nakon završenog tretmana u terapijskoj zajednici ili penalnoj ustanovi, kao i informiranje o mogućnostima školovanja i zapošljavanja s ciljem lakše prilagodbe u društvu radi održavanja apstinencije i uspješne resocijalizacije.

«Znam što hoću, znam što mogu!«

Još jedan hvalevrijedan projekt je »Znam što hoću, znam što mogu!«. To je trogodišnji je projekt prevencije svih oblika ovisnosti, jačanja i razvoja socijalnih vještina i obiteljskih veza te poboljšanja kognitivnih procesa i ponašanja u životnim izazovima kroz grupni rad i edukaciju rizične skupine djece. Usmjeren je na djecu u dobi od 6 do 14 godina s područja Zadarske županije kod kojih su prisutni socijalni pokazatelji većeg rizika, a to su stupanj socijalne isključenosti, rizične obitelji, djeca iz obitelji korisnika sustava socijalne skrbi, jedan ili oba roditelja s problemom bolesti ovisnosti, stoga su im rizici za razvoj poremećaja veći od prosjeka. Uskoro će u Gradskoj knjižnici Zadar, u ogranku Aleksandar Stipčević u Arbanasima, biti pripremljen izložbeni prostor i postavit će likovne radove koje su djeca stvorila na kreativnim radionicama.
Predsjednik Udruge, Siniša Kabić Peters, ističe da im je ove godine teško provoditi javne aktivnosti zbog novonastale situacije uzrokovane koronavirusom. Međutim, iskoristili su blagodati tehnologije kako bi nastavili svoje djelovanje.
- Održavamo grupe resocijalizacije putem platforme Zoom. Jako su posjećene, uključili su se dislocirani korisnici iz obližnjih mjesta. Može su sudjelovati od doma tako da je to praktično ljudima i s puno obveza i manjkom vremena. Jako sam zadovoljan odazivom, kazao je Kabić Peters.

Novo doba, nove droge

Otkrio je da je trenutačno manje ovisnih o heroinu nego što je to bilo prije desetak godina, iako se boji da će se vratiti i u Europu, kao što je to slučaj, kako tumači, u SAD-u. Međutim, posebnu pozornost valja usmjeriti na sintetičke droge koje nažalost postaju sve aktualnije i dostupnije. Smatra da je potrebno educirati društvo o novim drogama kako bi se moglo prepoznavati i pravovremeno djelovati.
- Sve je više sintetičkih droga koje uzrokuju tzv. dvostruke dijagnoze. To znači da se uz dijagnozu ovisnosti postavlja i psihijatrijska dijagnoza. Tu još nismo došli do srži problema.Teško ih je detektirati, tu je trka između onih koji ih stvaraju i otkrivaju. Često su to kemijske supstance koje nastaju, može se reći, u kućnim uvjetima. Uzrokuju depresiju, psihoze, strahove, najviše depresiju, upozorava Kabić Peters.

Obitelj kao oslonac

U paklu ovisnosti snažno stradava obitelj, osjeća napuštenost, strah, ljutnju, zabrinutost, sram, ali i krivnju. S druge strane, uglavnom je najsnažniji oslonac i podrška članova obitelji itekako je važna u procesu borbe protiv ovisnosti.
- Obitelj nosi najveći teret. Pokušava pomoći, to je bazirano na osjećajima, emocijama. Traže pomoć, u stalnom smo kontaktu, surađujemo na individualnoj razini. To možda jesu izmučene obitelji, ali ja nikad, baš nikad nisam naišao na situaciju da je roditelj digao ruke od djeteta. Ni na jedan način. Obitelj je temelj, nezamjenjiva, zaključio je predsjednik Udruge.
Obitelj je oslabljena i emocionalno i financijski, također ostaju dugotrajne posljedice. Međutim, obitelj je stalno utočište kojem se uvijek svi vraćamo. A osim toga, trebamo kao društvo u cjelini dati svoj doprinos i prihvaćati i pomagati svakoga kome je to potrebno. Stvarajmo zajedno bolji svijet.

 

Svrha postojanja Udruge Porat:

– pomoć u održavanju trajne apstinencije
– savjetodavni rad prilikom pripreme i za odlazak u terapijske zajednice ili komune
– javni rad kako s lokalnim, tako i s državnim tijelima koje potiču i uvažavaju rad ovakvih udruga s ciljem uspješne resocijalizacije
– djelokrugom rada obuhvaća liječene ovisnike, njihovu djecu i članove obitelji
– organiziranje kvalitetnog provođenja slobodnog vremena
– javni rad; organiziranje javnih tribina na temu resocijalizacije
– širenje informacija i senzibiliziranje javnosti za problem resocijalizacije
– poticanje uključivanja volontera u rad Udruge

 

 

KONTAKT UDRUGE PORAT

adresa: Ilije Smiljanića 2, 23 000 Zadar
telefon: 023 302107
SOS telefon: 095 902 1749
adresa elektronske pošte: udrugaporat@gmail.com

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)